ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σήμα Μητσοτάκη και το ράλι, τι έγινε στο Λονδίνο, το μπόνους του Εξάρχου, ποιος υπουργός φεύγει, πώς γλίτωσε τη φυλακή ο Νίκας, η Μύκονος και ο Καιρίδης, ο πολιτικός και η… Λένα Ζευγαρά
Περιεχόμενα
Η Energean έχει ήδη υπογράψει 8 M.O.U με ισάριθμες βιομηχανίες από Ελλάδα, Βουλγαρία και Κροατία οι οποίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αποθηκεύσουν στo Prinos CO2, την αποθήκη δέσμευσης άνθρακα (CCS), το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν κατά τη λειτουργία τους, προκειμένου να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Μεταξύ αυτών είναι, κατά πληροφορίες, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ, αλλά και οι δύο μεγάλες ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Επίσης, έχει υπογραφεί M.O.U και με την Holcim τη διεθνής τσιμεντοβιομηχανία για τη μονάδα της στην Κροατία και ακόμη μια βιομηχανία από τη Βουλγαρία.
Καθώς ωριμάζει η τεχνολογία για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και πολλαπλασιάζονται διεθνώς τα πρότζεκτ, αλλά και η χρηματοδότηση στον συγκεκριμένο τομέα, οι ελληνικές επιχειρήσεις που, λόγω της φύσης της παραγωγικής τους διαδικασίας εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως η τσιμεντοβιομηχανία, τα διυλιστήρια και η παραγωγή ενέργειας, πέρα από τις επενδύσεις για μείωση των εκπομπών στρέφονται και στη λύση της αποθήκευσης προκειμένου να περιορίσουν το κόστος που συνεπάγεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
6η λίστα των PCI/PMI- Χρηματοδότηση της επένδυσης
Ταυτόχρονα, η Energean προχωρά τα επόμενα βήματα για την επένδυσή της στο πρώτο CCS στη χώρα, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση και 1 δισ. ευρώ όταν θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Το έργο «Prinos CO2», που υποβλήθηκε από την Energean και τον ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του 6ου καταλόγου PCI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέρασε επίσης με επιτυχία την τεχνική αξιολόγηση, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για συμπερίληψη στον σχετικό προκαταρκτικό κατάλογο που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο.
Αφού ενταχθεί στη 6η λίστα των PCI, των έργων δηλαδή που αναγνωρίζονται ως έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα ξεκλειδωθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα και τράπεζες.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι διερευνάται το έργο να λάβει και πρόσθετη ενίσχυση μέσω κρατικής ενίσχυσης ή με τη θέσπιση ταρίφας. Η επενδυτική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί και αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Επίσης, σημαντικό στάδιο για την επιτάχυνση της υλοποίησης της επένδυσης είναι να η αδειοδοτική διαδικασία, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει, αν για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές μελέτες θα εγκριθούν από το ΥΠΕΝ ή από την ΕΔΕΥΕΠ, απλοποιώντας τη διαδικασία.
Στόχος είναι η λειτουργία της επένδυσης για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, να ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2025, όταν και εκτιμάται ότι μπορεί αν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των επενδύσεων της, για να μπορεί να αποθηκεύει 1 εκ. τόνους άνθρακα στη σχεδιαζόμενη υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου.
Η υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα στην περιοχή του Πρίνου είναι το πρώτο αδειοδοτημένο έργο CCS, αποθήκευσης CO2 στη χώρα μας, το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα η Energean έχει υποβάλει αιτήσεις για υπαγωγή του έργου στη λίστα των πρότζεκτ ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI, με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ) καθώς και στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης της καινοτομίας (Innovation Fund), στο οποίο έχουν υποβληθεί άλλες τρεις ελληνικές προτάσεις για συλλογή CO2.
Ως προς την αποθήκευση πέρα από τον Πρίνο υπάρχει γεωλογικό ενδιαφέρον στις περιοχές των Γρεβενών, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Βόλου.
Το έργο προβλέπει τη μετατροπή των εξαντλημένων πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων και όσων οδεύουν προς εξάντληση σε χώρους αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Η χωρητικότητα εκτιμάται κατ’ ελάχιστον στους 40 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και ενδέχεται να ανέλθει έως και τους 200 εκατ. τόνους.
Σε πρώτη φάση θα μπορεί να αποθηκεύει 1 εκ. τόνους και όταν ολοκληρωθεί συνολικά η επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ θα μπορεί να αποθηκεύει μέχρι 3 εκ. τόνους.
Δημιουργείται αλυσίδα εφοδιασμού
Θετική εξέλιξη για την επένδυση CCS στον Πρίνο είναι η έγκριση της χρηματοδότησης των πρότζεκτ των Motor Oil και ΤΙΤΑΝ από το Innovation Fund για τη δέσμευση CO2 στις μονάδες τους.
Οι επενδύσεις αυτές όχι μόνο ανοίγουν τον δρόμο για πιο πράσινη παραγωγή και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του διυλιστηρίου στην Κόρινθο, αλλά θέτουν και τις βάσεις για τη δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.
Έτσι, οι 1,9 εκατ. τόνοι CO2 που θα δεσμεύονται σε ετήσια βάση από το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ, στο Καμάρι Βοιωτίας, αποτελούν ιδανικό υποψήφιο «πελάτη» της αποθήκης διοξειδίου στον Πρίνο. Το ίδιο ισχύει και για τους ρύπους που θα δεσμεύονται στο διυλιστήριο της Motor Oil και οι οποίοι δεν θα αξιοποιούνται για παραγωγή συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του Διαχειριστή είναι η δημιουργία του δικτύου για τη συγκέντρωση των ποσοτήτων CO2 και τη μεταφορά τους στην αποθήκη στον Πρίνο, την οποία αναπτύσσει η Energean.
Η συμβολή του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ειδικού αγωγού CO2 που θα συνδέει τις βιομηχανίες από την περιοχή της Αττικής.
Ο αγωγός αυτός θα συγκεντρώνει τους όγκους CO2 σε λιμάνι κοντά στην Ελευσίνα, όπου το CO2 θα υγροποιείται και θα αποθηκεύεται προσωρινά σε ειδική εγκατάσταση, μέχρι τη φόρτωσή του σε πλοία CO2 που θα το μεταφέρουν διά θαλάσσης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Πρίνου.
Η επένδυση για τον αγωγό μεταφοράς άνθρακα του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση ανάπτυξης της αποθήκης CO2, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει την αποθήκευση 0,5-1 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (για την υλοποίηση και της δεύτερης φάσης που θα αυξήσει τη δυνατότητα αποθήκευσης στην πλήρη προβλεπόμενη δυναμικότητα), ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Μάχη επενδυτών για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και την κρατική στήριξη
Energean: Προτεραιότητα τα κοιτάσματα αερίου στην περιοχή Ολύμπου στο Ισραήλ
Energean: Ξεκίνησε η παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο