Με συστηματικές επενδύσεις η ΕΝΑΟΝ, θυγατρική της Italgas, συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ήδη προσθέσει 7 νέες πόλεις στο δίκτυο φυσικού αερίου μέσα στο 2024, ενώ ακόμη 4 πόλεις θα συνδεθούν το Δεκέμβριο. Για το 2025  Ελλάδας  ακόμη 7 πόλεις της περιφέρειας θα συνδεθούν στο φυσικό αέριο   σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση της ΕΝΑΟΝ, ανακοινώνοντας συνολικές επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2030 του Ομίλου.

Ο CEO της Italgas   Paollo Gallo, που μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τόνισε το σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Είπε χαρακτηριστικά “ωραίο παραμύθι ο εξηλεκτρισμός αλλά μόνο του δεν αρκεί όπως και ότι δεν αρκεί η Ευρώπη να θέτει στόχους για μηδενικές εκπομπές αλλά χρειάζεται και ένας ρεαλιστικός δρόμος που θα μας οδηγήσει εκεί, εξηγώντας ότι για να πετύχει η απανθρακοποίηση χρειάζεται όχι μόνο τον ηλεκτρισμό αλλά και τα βιώσιμα καύσιμα και το φυσικό αέριο.

1

Σχετικά με την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα,   το 2024 συνδέθηκαν με το δίκτυο φυσικού αερίου οι εξής πόλεις:  Γρεβενά,  Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Ορεστιάδα και Βέροια. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνδεθούν οι Φλώρινα, Πάτρα (Βιομηχανική Περιοχή 2024- Αστικός ιστός της πόλης 2025) ,  Άμφισσα 2024 , Καρπενήσι  και μέσα στο 2025 οι Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ιωάννινα , Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πύργος και Αγρίνιο.

Μικρές οι αυξήσεις από την εξομείωση των χρεώσεων

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση το στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, διευκρινίστηκε ότι αντίθετα με τις απόψεις που έχουν ακουστεί η εξομοίωσή των χρεώσεων, επιφέρει πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές και μειώσεις σε άλλες. Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα  Συμβουλος της Enaon κα Barbara Morgante,  η μέγιστη αύξηση είναι λίγο πάνω από 3,5 € το μήνα στη Θεσσαλονίκη και λιγότερο από 1 € το μήνα στη Θεσσαλία.

Είπε  ότι ήδη το ενιαίο τιμολόγιο έχει   εγκριθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου και όπως εξήγησε η πρόταση για το ενιαίο τιμολόγιο -που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΥΥ  ενώ αρκετές περιοχές της χώρας θα επωφεληθούν σημαντικά και σημαντικές είναι ήδη οι μειώσεις. Για παράδειγμα, εξήγησε ένας οικιακός καταναλωτής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά μέσο όρο εξοικονομεί 80 ευρώ ετησίως, στην Κεντρική Μακεδονία 58 ευρώ ετησίως, στη Δυτική Ελλάδα 35 ευρώ και στην Αττική εξοικονομεί 10 ευρώ ετησίως. «Η δίκαιη κοινωνικοποίηση του κόστους αποτελεί τη φιλοσοφία που διέπει την πρότασή μας.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το τιμολόγιο διανομής αντιστοιχεί μόνο στο 20-25% του συνολικού λογαριασμού για τους καταναλωτές», τόνισε σχετικά.

Επίσης πρόσθεσε ότι για τον βιομηχανικό τομέα, η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου δεν μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα, όπως με την περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, καθώς η διακύμανση στην ταρίφα θα ήταν σημαντική, επομένως κρίθηκε επιβεβλημένη μία σταδιακή προσέγγιση προς την κατεύθυνση του ενιαίου τιμολογίου.

Για να δοθεί μια εικόνα, πριν την πρόταση ενοποίησης των τιμολογίων, στον οικιακό τομέα, όπως είπε,  τα τιμολόγια διέφεραν πολύ σημαντικά μεταξύ των περιοχών (έως και δύο φορές υψηλότερα μεταξύ των ανώριμων και ώριμων από άποψη διείσδυσης δικτύων), ενώ στον βιομηχανικό τομέα η διαφορά ήταν ακόμα και εξαπλάσια.

Paolo Gallo : Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2030 για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης της Ελλάδας

Το επενδυτικό σχέδιο των επόμενων επτά ετών  ύψους 1 δισ. θα υλοποιηθεί από τη θυγατρική της, την Enaon, επικεντρώνοντας σε τέσσερις βασικούς πυλώνες για τη στήριξη της εξελισσόμενης πράσινης μετάβασης της Ελλάδας:

«Το Σχέδιο αυτό αποφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα – δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas κ. Paolo Gallo – και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή πορεία των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Μία πορεία που περνά μέσα από τη συνεχή ενίσχυση της ελληνικής τεχνογνωσίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην Ιταλία για τη μείωση του χρόνου εφαρμογής των τεχνολογιών αιχμής και της ανάπτυξης του δικτύου. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου, η υιοθέτηση της πλατφόρμας DANA για την πλήρη αυτοματοποίησή του και η εγκατάσταση του Nimbus, του έξυπνου μετρητή «H2 ready», θα σημάνουν άμεσα την επανάσταση  των πράσινων αερίων . Η συμβολή της Enaon στην ανάπτυξη της Ελλάδας είναι έμπρακτη και ουσιαστική: προάγει ενεργά μια πράσινη μετάβαση η οποία, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, εγγυάται ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα κόστους για τα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις».

Οι τέσσερις πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου είναι:

– Δυνατότητα πρόσβασης περιοχών που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και συμμετοχή στη σταδιακή κατάργηση των πιο ρυπογόνων καυσίμων, όπως ο λιγνίτης και ο άνθρακας.

– Ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των συμβατικών μετρητών από έξυπνους μετρητές τεχνολογίας «H2 ready».

– Ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων, κυρίως βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου, για την ενίσχυση των ενεργειών απεξάρτησης από τον άνθρακα.

– Αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου ώστε οι ενεργειακές υποδομές να καταστούν πιο ευέλικτες και έτοιμες για ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Το σχέδιο προβλέπει 650 εκατ. ευρώ για την κατασκευή περισσότερων από 3.000 χιλιομέτρων νέου δικτύου, επεκτείνοντας τα έργα σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί. Η επέκταση του δικτύου παρέχει μια νέα μορφή ενέργειας σε 18 πόλεις (μεταξύ των οποίων η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Φλώρινα, τα Γρεβενά και η Ορεστιάδα) και αυξάνει το πλήθος των καταναλωτών που εξυπηρετούνται από την Enaon από 615.000 που είναι σήμερα σε 920.000 μέχρι το 2030.

Επέκταση δικτύου LNG

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του δικτύου, προβλέπεται επίσης η εφαρμογή συστημάτων διανομής που βασίζονται σε κρυογενικές δεξαμενές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για απομακρυσμένες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από τις βασικές υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου, αίροντας έτσι την ενεργειακή απομόνωση. Εννέα δεξαμενές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα κατασκευαστούν κατά το πρώτο μέρος του Σχεδίου.

Το 2025, το 100% των υποδομών θα είναι ψηφιοποιημένες και το 2026 θα ενσωματωθεί το ιδιόκτητο λογισμικό DANA (Digital Advanced Network Automation) για την αυτοματοποιημένη διαχείριση και τον απομακρυσμένο έλεγχο των δικτύων και των εγκαταστάσεων. Η τεχνολογία DANA, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στο ιταλικό δίκτυο, θα υιοθετηθεί και από την Enaon, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ελληνικού δικτύου. Κατά αυτόν τον τρόπο, καταδεικνύεται η ευελιξία αυτής της μοναδικής τεχνολογίας, η οποία είναι ικανή να συνδυάζει τις αρχές της  τεχνητής νοημοσύνης  και της Μηχανικής Μάθησης, εξασφαλίζοντας υψηλότερη αποδοτικότητα, ασφάλεια και βιωσιμότητα στο δίκτυο.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση των σημερινών συμβατικών μετρητών από τον Nimbus, τον έξυπνο μετρητή «H2 ready» που εγγυάται τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση και μέτρηση καταναλώσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα διαχείρισης μειγμάτων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων.  H  εγκατάσταση μετρητών θα ξεκινήσει από το 2025 και θα αφορά περίπου 570.000 μετρητές. Επιπλέον, η Ελλάδα χρησιμοποιεί ήδη το σύστημα Picarro για την έγκαιρη ανίχνευση διαρροών αερίου, το οποίο αποτελεί την πιο προηγμένη τεχνολογία παγκοσμίως για την τακτική παρακολούθηση του δικτύου. Μέχρι το 2025, το Picarro θα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχων στο 200% του δικτύου, μετά την επίτευξη του στόχου του 150% το 2024.

Πρόκειται για ένα έξυπνο, ψηφιακό και ευέλικτο δίκτυο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διανομή μιγμάτων αερίων όπως το βιομεθάνιο  και το υδρογόνο ,  σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο. Η Enaon διενεργεί μια εκτεταμένη μελέτη για τις κύριες εγκαταστάσεις βιοαερίου της Ελλάδας για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο διανομής, υποστηρίζοντας την αναβάθμισή τους σε μονάδες βιομεθανίου. Σε ό,τι αφορά το υδρογόνο, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η αξιολόγηση ολόκληρου του δικτύου διανομής προκειμένου να εκτιμηθεί η συμβατότητά του και να αναπτυχθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη των υποδομών.