ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρεις ακόμη ελληνικές εταιρείες, η Sunlight του ομίλου Olympia, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο και η Advent, επιλέχθηκαν φέτος από την Κομισιόν για χρηματοδότηση από το Innovation Fund, ανεβάζοντας στις 7 συνολικά τις ελληνικές βιομηχανίες που χρηματοδοτούν τα επενδυτικά τους σχέδια από το Ταμείο Καινοτομίας.
Συνολικά οι 7 ελληνικές εταιρείες που έχουν εντάξει τα επενδυτικά τους σχέδια στο Innovation Fund είναι οι Μοτορ Οιλ, Ελβαλ, Advent, Sunlight , TITAN, ΑΓΕΤ Ηρακλής και Αθηναϊκή ζυθοποιία με Hochtief PPP Solutions και Protarget, οι οποίες συνολικά θα επιδοτηθούν για την ολοκλήρωση των σχεδίων τους.
Tα έσοδα του Ταμείου Καινοτομίας προέρχονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) – το μεγαλύτερο σύστημα τιμολόγησης άνθρακα στον κόσμο – ενώ έχουν μεταφερθεί και τα μη δαπανηθέντα κεφάλαια από το πρόγραμμα NER300, του προκατόχου του Ταμείου Καινοτομίας.
Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Καινοτομίας εξαρτάται από την τιμή του άνθρακα και εκτιμάται σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2020 έως το 2030, υπολογιζόμενη με τη χρήση τιμής άνθρακα 75 ευρώ/tCO2. Στην πράξη, τα δικαιώματα του Ταμείου Καινοτομίας από το EU ETS δημοπρατούνται με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και τα έσοδα που λαμβάνονται αργότερα χρησιμοποιούνται για την παροχή στήριξης σε καινοτόμα έργα.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι επέλεξε 85 καινοτόμα έργα που συμβάλουν στο στόχο για μηδενικές εκπομπές, τα οποία θα λάβουν συνολικά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Καινοτομίας, συμβάλλοντας στην εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών αιχμής σε όλη την Ευρώπη.
Για πρώτη φορά, εντάχθηκαν έργα διαφορετικής κλίμακας (μεγάλα, μεσαία και μικρά, παράλληλα με πιλοτικά) με εστίαση στην κατασκευή καθαρής τεχνολογίας επελέγησαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2023.
Τα επιλεγμένα έργα βρίσκονται σε 18 χώρες: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων από τις ακόλουθες κατηγορίες: βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, βιομηχανική διαχείριση άνθρακα, καθαρή μηδενική κινητικότητα (συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας και της αεροπορίας) και κτίρια.
Τα επιλεγμένα έργα πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το 2030 και κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας τους αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές κατά περίπου 476 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2. Αυτό θα συμβάλει στους ευρωπαϊκούς στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, μειώνοντας τις εκπομπές από εκείνους τους τομείς που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγική ικανότητα και ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στην τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι επιτυχόντες υποψήφιοι , από την πρόσκληση του 2023, αναμένεται να υπογράψουν τις συμφωνίες επιχορήγησης με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Εκτός από τα 85 έργα που επιλέχθηκαν σήμερα για χρηματοδότηση, άλλα που έχουν προοπτική αλλά δεν κρίθηκαν επαρκώς ώριμα έργα, θα λάβουν βοήθεια για την ανάπτυξη έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Για πρώτη φορά, σε όλα τα 149 έργα που βαθμολογήθηκαν πάνω από όλα τα κατώτατα όρια αξιολόγησης του Ταμείου Καινοτομίας (συμπεριλαμβανομένων 64 μη χρηματοδοτούμενων έργων) απονεμήθηκε η σφραγίδα STEP — το νέο σήμα ποιότητας της ΕΕ που θα απονεμηθεί σε έργα υψηλής ποιότητας που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP). Η σφραγίδα STEP αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε περαιτέρω ευκαιρίες δημόσιας και ιδιωτικής στήριξης για τα εν λόγω έργα. Οι πληροφορίες σχετικά με τα εν λόγω έργα θα είναι διαθέσιμες στα τέλη Νοεμβρίου 2024 στη διαδικτυακή πύλη STEP.
Η Επιτροπή θα δρομολογήσει την επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας στις αρχές Δεκεμβρίου 2024.