ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντικό πλήγμα στη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης προκαλεί η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι γερμανικές κατασκευάστριες ανταλλακτικών αυτοκινήτων, χημικών και χάλυβα αγωνίζονται να απορροφήσουν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις.
Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος — σημείο αναφοράς για την ήπειρο — να ξεπερνά τα 540 ευρώ (545 δολάρια) ανά μεγαβατώρα. Πριν δύο χρόνια ήταν 40 ευρώ, αναφέρει του bloomberg.
«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο δραματικός εδώ από ό,τι αλλού», δήλωσε ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe GmbH, κατασκευάστριας εξαρτημάτων σιλικόνης για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών. «Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας».
Η χώρα στηρίζονταν στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσιά της, αλλά τώρα προετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση: να διατηρήσει τα φώτα αναμμένα και τις επιχειρήσεις σε λειτουργία την ώρα που η Ρωσία μειώνει τις ροές. Προσωρινές διακοπές λειτουργίας λόγω των υψηλών τιμών έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, με την παραγωγή λιπασμάτων και χάλυβα να περιορίζεται τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.
Σφίγγει ο κλοιός
Τώρα, το νέο, ξέφρενο ράλι των τιμών σφίγγει τον κλοιό γύρω από την γερμανική βιομηχανία. Το ευρωπαϊκό αέριο για τον επόμενο μήνα κατέγραψε την Πέμπτη νέο ρεκόρ στα 241 δολάρια ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο αυτή την εποχή.
Ενώ η κυβέρνηση περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί δραματικά από τη ραγδαία άνοδο του κόστους και πολλές από αυτές πρόκειται να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους πελάτες ή ακόμη και να κλείσουν εντελώς.
«Οι τιμές επιβαρύνουν δυσβάσταχτα πολλές ενεργοβόρες εταιρείες που ανταγωνίζονται διεθνώς», δήλωσε ο Matthias Ruch, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο με εργοστάσια σε 27 χώρες.
Η εταιρεία αντικαθιστά έως και το 40% των γερμανικών όγκων φυσικού αερίου της με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου και άνθρακα και μετακυλίει κάποιο από το κόστος στους πελάτες. Ωστόσο, η ιδέα της μετεγκατάστασης θεωρείται μη βιώσιμη, είπε ένας εκπρόσωπος.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ισχυρή βιομηχανική θέση της Γερμανίας έχει πληγεί. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανέλυσε η εταιρεία συμβούλων Oxford Economics. Ταυτόχρονα, η παραγωγή χημικών μειώθηκε.
Η χειρότερη επίδοση στην G7
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία πρόκειται να έχει φέτος τη χειρότερη επίδοση στην G7, την ομάδα των επτά κυριότερων βιομηχανικών κρατών παγκοσμίως, λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Ευρώπης, η Aurubis AG με έδρα το Αμβούργο, στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το κόστος ενέργειας στους πελάτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Roland Harings στις 5 Αυγούστου.
Ο κολοσσός της ζάχαρης Suedzucker AG εκπόνησε σχέδια έκτακτης ανάγκης ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία, είπε ένας εκπρόσωπος μέσω email.
Η BMW AG εντείνει τις προετοιμασίες της για να αντιμετωπίσει μία πιθανή έλλειψη. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μόναχο διαθέτει 37 εγκαταστάσεις με αέριο που παράγουν θερμότητα και ηλεκτρισμό σε εργοστάσια στη Γερμανία και την Αυστρία και εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Η εταιρεία συσκευασίας Delkeskamp Verpackungswerke GmbH σχεδιάζει να κλείσει μια μονάδα χαρτοποιίας που λειτουργεί στη βόρεια πόλη Nortrup λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, με 70 εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.
Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της ηπείρου, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
«Ορισμένες βιομηχανίες θα υποστούν έντονες πιέσεις και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη», είπε.
Διαβάστε ακόμη:
Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο στο 7%
Αλλαγή σχεδίου: Στόλος πλοίων με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ κατευθύνεται στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό