Στην έκτη θέση παγκοσμίως κατατάσσει την Ελλάδα το Climatescope του BloombergNEF στον πίνακα με τους καλύτερους προορισμούς για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ευρώπη. Το Climatescope είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης της αγοράς που αναλύει και βαθμολογεί τις συνθήκες για πράσινες επενδύσεις σε κάθε χώρα και αξιολογεί με ένα τελικό σκορ την ικανότητα των χωρών να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια για την πράσινη μετάβαση.

Η Ελλάδα σταθερά στην πρώτη θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η Ελλάδα βρισκόταν σταθερά στην πρώτη θέση στην περιοχή των Βαλκανίων από το 2020, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν επίσης όγδοη στον κόσμο με βάση το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα το οποίο ανέρχεται στο ένα τρίτο. Όσον αφορά τη συνολική κατάταξη στην ελκυστικότητα για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία περιλαμβάνει τους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών, η Ελλάδα τα καταφέρνει επίσης αρκετά καλά κατακτώντας την 12η θέση στα Βαλκάνια και τη 19η θέση στην Ευρώπη.

Πηγή: global-climatescope.org

 

Αύξηση 24% των επενδύσεων σε ΑΠΕ σύμφωνα με την έκθεση του Climatescope

Η χρηματοδότηση έργων και υποδομών για τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση αυξήθηκε κατά 11% φέτος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής, αν και υπήρξε μικρή μεταβολή στις επενδύσεις στην κατηγορία αυτή (αιολικές και ηλιακές, κυρίως) τα τελευταία έξι χρόνια.

Στην έκθεση του Climatescope για το 2021 αναφέρεται επίσης ότι οι συνολικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 24% στα ανεπτυγμένα κράτη, με την αιολική ενέργεια να αναδεικνύεται ως κύρια τεχνολογία συγκεντρώνοντας το 51% του συνόλου των επενδύσεων και την ηλιακή ενέργεια να ακολουθεί με 44%.

Υπολογίζεται επίσης ότι η παραγωγή άνθρακα στην ΕΕ βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία μετά το 2018 όπου η τιμή των εκπομπών ρύπων αυξήθηκε ραγδαία. Η παραγωγή άνθρακα έχει μειωθεί στο μισό καθώς σχεδόν 40GW δυναμικότητας άνθρακα έχουν αποσυρθεί από το 2015.

Το ενεργειακό μίγμα συνέχισε τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο το 2019-2020 όμως με την πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου το 2021, ο άνθρακας έχει κάπως επανέλθει σε ποσοστό συμμετοχής.