ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αναφέρει στη σχετική έκθεσή του ο οίκος, οι βασικοί λόγοι αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ είναι αφενός η νέα στρατηγική και αφετέρου η βελτίωση του πιστοληπτικού προφίλ της επιχείρησης.
«Πιστεύουμε ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ και η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν μειώσει τις ανησυχίες για τη ρευστότητα της εταιρείας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Επισημαίνουν επίσης ότι αναμένουν ουσιαστική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) και βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών (credit metrics) χάρη στην υψηλότερη κερδοφορία, καθώς η ΔΕΗ επιταχύνει το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων και των λιγνιτικών μονάδων της και αλλάζει την ανταγωνιστική θέση της στην αγορά λιανικής.
Αυτός είναι και ο λόγος που αναβαθμίζουν τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ σε «B» από «B-», αναθεωρώντας ταυτόχρονα το stand-alone credit profile (SACP) της επιχείρησης σε «B» από «CCC+».
Οι σταθερές προοπτικές, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου, υποδηλώνουν ότι εκτιμούν πως η ΔΕΗ θα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στο σχέδιο μετασχηματισμού της, με σταθερή ρευστότητα, βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και μεγάλες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν τον δείκτη κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) προς χρέος στο επίπεδο του 14% και τον δείκτη χρέους προς EBITDA κοντά στο 6x την περίοδο 2020-2022.
Αναλυτικότερα, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της S&P ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ και τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν μεταμορφώσει την ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι να αλλάξει το μείγμα παραγωγής της με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το σχέδιο της ΔΕΗ συνάδει με τους εθνικούς στόχους ενεργειακής μετάβασης που προσδιορίζονται στο νέο κυβερνητικό σχέδιο που οριστικοποιήθηκε στα τέλη του 2019, γεγονός που η S&P θεωρεί θετικό.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, η ΔΕΗ σκοπεύει να επιταχύνει το κλείσιμο των λιγνιτικών και, ταυτόχρονα, αναμένεται αύξηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο την επέκταση της εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας παραγωγής σε περίπου 1,5 GW μέχρι το 2023 από 0,15 GW το 2019, με την υποστήριξη ενός pipeline έργων 6 GW.
Παρά τους κινδύνους εκτέλεσης που ενέχει η στρατηγική αυτή, σε σχέση κυρίως με τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει το κλείσιμο των λιγνιτικών, και τις τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις που συνδέονται με την κατασκευή των νέων μονάδων ΑΠΕ, οι αναλυτές της S&P εκτιμούν πως η στροφή προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο και η απομάκρυνση από τον λιγνίτη θα ανταμειφθεί με μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία, δεδομένου ότι θα μειωθεί το κόστος για εκπομπές CO2 και θα γίνει αποδοτικότερος ο συντελεστής φορτίου.
Παράλληλα, τα περιθώρια κέρδους στην αγορά λιανικής αναμένεται να βελτιωθούν με τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη νέα στρατηγική της ΔΕΗ να μειώσει τις εκπτώσεις προς τους πελάτες.
Σημειώνεται επίσης ότι το νέο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προβλέψιμες ταμειακές ροές για τον ΔΕΔΔΗΕ, τον βραχίονα διανομής της ΔΕΗ, παρά τις όποιες αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Αναμένεται δε ισχυρή απομόχλευση το 2020, αλλά επιστροφή σε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FOCF) από το 2021, με τις σημαντικές επενδύσεις που σχεδιάζονται.
Εκτιμούν, τέλος, ότι ο λόγος των κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) προς χρέος θα αυξηθεί γύρω στο 12%-15% την περίοδο 2020-2022 από μόλις 3% το 2019.
Ο λόγος για τον οποίο αναμένεται να υπάρξει ισχυρή απομόχλευση είναι λόγω μεγάλης αύξησης των EBITDA, καθώς η ΔΕΗ επωφελείται από τη μείωση του κόστους προμήθειας ενέργειας λόγω της υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων και της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.
Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρξουν ελαφρώς αρνητικές μεταβολές στα κεφάλαια κίνησης λόγω παράτασης του χρόνου είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών εν μέσω της πανδημίας, αλλά και μειωμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, που θα οδηγήσουν σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FOCF) της τάξης των 100 εκατ. ευρώ το 2020.
Τα EBITDA αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα των 800-1.000 εκατ. ευρώ το 2021-2022 με τη διαρθρωτική στροφή σε ένα πιο κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο.
Κ. Χατζηδάκης: «Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται με έργο!»
«Η ΔΕΗ ανεβαίνει ένα ακόμα σκαλί με την αναβάθμισή της από την Standard & Poor’s. Αυτό επιβραβεύει τις επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ και στέλνει ένα ακόμα θετικό μήνυμα για την επιχείρηση. Αποτελεί επίσης απάντηση και στους καταστροφολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται με έργο!», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του εταιρικού χρέους και της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!