• Ενέργεια

    EIA: Μειώνει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2025, λόγω Κίνας

    • Bloomberg
    γεωτρήσεις για πετρέλαιο


    Η Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας  (EIA) της αμερικανικής κυβέρνησης πρόσθεσε μια σειρά ανησυχιών στην αγορά του πετρελαίου, αναφορικά με τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος, που θα προκληθεί από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

    Η παγκόσμια κατανάλωση αργού θα είναι περίπου 104,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2025, μειωμένη κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα από προηγούμενη πρόβλεψη, μειώνοντας τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης της ζήτησης για το επόμενο έτος στο 1,6%, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

    Η αναθεώρηση προς τα κάτω οφείλεται στις ανησυχίες ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται.

    Η Κίνα ανέφερε την ασθενέστερη οικονομική της ανάπτυξη σε πέντε τρίμηνα τον περασμένο μήνα. Παράλληλα,  έμποροι πετρελαίου και τράπεζες έχουν επισημάνει την επιβράδυνση της ζήτησης στην Ασία ως πτωτικό παράγοντα για το αργό.

    Οι ανησυχίες βοήθησαν να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου φέτος, ακόμη και μετά τις αποφάσεις του OPEC+  για την παραγωγή αλλά και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

    Παρά τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στον Ειρηνικό, τα καύσιμα αεριωθουμένων παραμένουν ένα φωτεινό σημείο στην κατανάλωση στις ΗΠΑ. Τα αυξημένα αεροπορικά ταξίδια οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση της προβλεπόμενης ζήτησης για το καύσιμο φέτος και η κατανάλωση του επόμενου έτους αναμένεται να υπερβεί τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ανέφερε η EIA.

    Η EIA απέσυρε επίσης τις προβλέψεις για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, εν μέσω ενός κύματος εταιρικής ενοποίησης και προσπαθειών για τόνωση της παραγωγής με χρήση λιγότερου εξοπλισμού. Ενώ η EIA εξακολουθεί να αναμένει αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ φέτος και το επόμενο έτος, οι προβλέψεις της αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από την έκθεση του περασμένου μήνα κατά 0,2% για φέτος και 0,6% για το 2025.

    Τα στοιχεία είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αργού αυξάνεται πιο συγκρατημένα φέτος, μετά την εκπληκτική παραγωγή πέρυσι που προσέθεσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

    Ωστόσο, η επέκταση της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ – η EIA προβλέπει αύξηση 2,3% φέτος στα 13,23 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και πρόσθετη αύξηση 3,5% το επόμενο έτος – δείχνει ότι οι παραγωγοί επιτυγχάνουν τα κέρδη αποτελεσματικότητας στη γεώτρηση και το fracking που τους επιτρέπει να αυξήσουν την παραγωγή .

    «Κάνουμε σαφώς περισσότερα με λιγότερα και γινόμαστε πιο λειτουργικά αποδοτικοί κάθε τρίμηνο», έγραψε η Diamondback Energy Inc., ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στο Permian Basin του Δυτικού Τέξας και στο νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό, σε επιστολή προς τους μετόχους αυτή την εβδομάδα.

    Το Permian, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σχιστολιθικό κοίτασμα στον κόσμο, προβλέπεται να προσθέσει μέτρια 20.000 βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους και άλλα 340.000 βαρέλια παραγωγής το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΙΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Βαρτζόπουλος: Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες ψυχικής Υγείας σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα

    Γερμανία: Ιορδανός οδηγός χτύπησε εσκεμμένα με το ταξί του γυναίκες στην Κολωνία

    ΕΛΑΣ: Έρευνα για τη διαρροή του βίντεο της δολοφονίας του τοπογράφου στο Ψυχικό



    ΣΧΟΛΙΑ