Πάνω από 10 χώρες της ΕΕ έχουν τώρα πληγεί από περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση με τη Μόσχα για ενεργειακά θέματα.

Η Ρωσία περιέκοψε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού της Nord Stream 1 στο 40% των ικανοτήτων του την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη προβλήματα με εξοπλισμό, ενώ έχει ήδη σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με νέο σχέδιό της πληρωμών.

1

Ο Τίμερμανς σημείωσε ότι 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει “έγκαιρη προειδοποίηση” για την προμήθεια φυσικού αερίου – που είναι το πρώτο και λιγότερο σοβαρό από τα τρία επίπεδα κρίσης που προσδιορίζονται στους κανονισμούς ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

“Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής (της παροχής) φυσικού αερίου είναι τώρα πιο υπαρκτός από ποτέ”, σημείωσε και επανέλαβε τη δήλωση των Βρυξελλών ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τον εφοδιασμό σε ενέργεια. Η Ρωσία αρνείται ότι οι περικοπές αυτές είναι προμελετημένες.

Η ΕΕ στηριζόταν στη Ρωσία για το 40% του αερίου που χρησιμοποιεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Με τον εφοδιασμό ρωσικού αερίου να φθίνει και τις τιμές του αερίου να εκτινάσσονται, κάποιες χώρες αύξησαν τη χρήση σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ενώ εμμένουν ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι δεν θα ματαιώσει τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γερμανία θα εισέλθει σήμερα στη δεύτερη βαθμίδα συναγερμού έκτακτης ανάγκης όσον αφορά το φυσικό αέριο, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο του σχεδίου της έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο – έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.

 Το στάδιο “έγκαιρης προειδοποίησης” επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των προμηθειών, ενώ αυτό του “συναγερμού” δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να μετακυλίσουν υψηλές τιμές στους καταναλωτές και να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης. Το επίπεδο “έκτακτης ανάγκης” επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αναγκάσουν τη βιομηχανία να περιορίσει τη δραστηριότητα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Οι περικοπές στον εφοδιασμό αερίου από τη Ρωσία έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί για την πλήρωση των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο -τα οποία τώρα βρίσκονται στο 55%- σε επαρκές επίπεδο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περαιτέρω ενεργειακά σοκ στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αιχμής για τη θέρμανση. Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία τον περασμένο μήνα για έναν νόμο έκτακτης ανάγκης που αξιώνει από τις χώρες μέλη την πλήρωση στο 80% των αποθεμάτων τους σε φυσικό αέριο ως την 1η Νοεμβρίου φέτος.

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στη Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά στο δελτίο για το φυσικό αέριο