ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μόλις χθες τη νύχτα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, σχετικά με τις αλλαγές, που θα θεσμοθετηθούν στο ήδη υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Τα μέλη της διαπραγμάτευσης, που εκπροσώπησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν αντίστοιχα κατέληξαν, τελικά, σε συμβιβασμό. Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να ξεπεράσει και το σκόπελο της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Η ρουμανική προεδρία της Ε.Ε, με σχετικό tweet που έκανε, εξέφρασε την πίστη της πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της Ένωσης της Ενέργειας». Άλλωστε, η ενοποιημένη, ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην αγορά του φυσικού αερίου αποτελούσε ανέκαθεν κυρίαρχο στόχο στην ατζέντα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και απαραίτητο στοιχείο για την Ενεργειακή Ένωση της Ε.Ε .
#Gas directive: @ro2019eu reached provisional agreement with @Europarl_EN. EU internal gas market rules will be extended to pipelines to and from third countries, providing consistency, transparency & legal certainty. Subject to #Coreper approval.https://t.co/wPMepfMzCD
— EU Council Press (@EUCouncilPress) February 13, 2019
Ωστόσο, το ενδεχόμενο οι αλλαγές να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, δεν έχει αποκλειστεί.
H προηγούμενη πρόταση
Οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν, τελικά, στη συμφωνία δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Ευρώπης να θεσπίσει ενιαία πολιτική αγοράς για το φυσικό αέριο. Το Νοέμβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Η λογική της πρότασης, τότε, ήταν να εφαρμόζονται στους αγωγούς που εισέρχονται στην Ένωση οι ίδιοι κανόνες με εκείνους που ισχύουν για τις διευρωπαϊκές εγκαταστάσεις και συμφωνίες. Πιο συγκεκριμένα, οι κανόνες αυτοί αναφέρονταν στη διαφάνεια τιμών, την πρόσβαση στις υποδομές, αλλά και το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε παρόχους και διαχειριστές του δικτύου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από ένα ολόκληρο χρόνο, φάνηκαν τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα, με την κατάρτιση κοινού κειμένου, εκ μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο ενέκριναν οι 28, τη περασμένη Παρασκευή. Η έγκριση αυτή άνοιξε τις πύλες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είχε τοποθετηθεί σχετικά με τη πρόταση από τον περασμένο Απρίλιο.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήρθε εύκολα, ύστερα από μία σύσκεψη, που κατέληξε σε ένα ικανοποιητικό κείμενο.
Τι ορίζει η απόφαση
Το κείμενο αυτό ορίζει πως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, από τα εδάφη της οποίας θα προέρχεται ο αγωγός, θα είναι και αυτή που θα έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε (όπως π.χ η Ρωσία).
Επί παραδείγματι, για τον αγωγό North Stream 2, η χώρα αυτή είναι η Γερμανία, δεδομένου του ότι ο αγωγός θα περνά κυρίως από την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Οι αντιδράσεις
Η ενέργεια αυτή συνάντησε πολέμιους. Έγινε αντιληπτή ως επιθυμία επίτευξης καλύτερης πλαισίωσης του σχεδίου της Gazprom, σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Σαν πρόθεση, θεωρήθηκε κατακριτέα από ορισμένες πλευρές της Ε.Ε, ενώ εκπρόσωποι των Βρυξελλών επεσήμαναν ότι το σχέδιο της Gazprom διακυβεύει την ανεξαρτησία της Ε.Ε και την ασφαλή τροφοδοσία σε φυσικό αέριο.
Παρ’όλα αυτά, την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας εκτιμούν ότι θα εξασφαλιστεί «αποτελεσματικός έλεγχος της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε., που θα πραγματοποιούν οι εθνικές αρχές και θα εποπτεύει η Κομισιόν. Η σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε διαχειριστές υποδομών και παρόχους φυσικού αερίου θα περιοριστούν, ενώ θα διασφαλίστουν τιμές χωρίς διακρίσεις». Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα ενισχυθεί «η διαφάνεια και η συνεργασία ανάμεσα σε αρμόδιες εθνικές αρχές».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δράσης για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ξεκαθάρισε πως «σήμερα, η Ευρώπη κλείνει ένα κενό στο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. θα εφαρμοσθεί σε όλους τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να πωλήσουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα σέβονται την νομοθεσία της Ένωσης στον τομέα της Ενέργειας».
Αναφορικά με το θέμα του Nord Stream 2 παρενέβη και η αμερικανική πλευρά, δια του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η οποία κατέστησε σαφές πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να τον σταματήσει. Ο Πομπέο επανέλαβε τους κινδύνους που απορρέουν από τη λειτουργία του συγκεκριμένου αγωγού και μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Προκειμένου να ρίξει τους τόνους, η γερμανική πλευρά προέβη σε ένα παζάρι υποσχέσεων προς τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας Νταν Μπρουγιέτ, που βρισκόταν στο Βερολίνο, τάζοντάς του την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.