• Ενέργεια

    EDP Renewables: θα παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στην Bloomberg

    • NewsRoom


    Η EDP Renewables (Euronext: EDPR), παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοίνωσε την υπογραφή μιας νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Bloomberg, την παγκόσμια εταιρεία οικονομικών, τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης.

    Στο πλαίσιο της δεκαετούς συμφωνίας, το νέο ηλιακό έργο Rabosera της EDPR, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης στην Ισπανία, θα παράγει όγκο καθαρής ενέργειας ισοδύναμο με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Bloomberg στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η κίνηση αυτή υποστηρίζει τη δέσμευση της εταιρείας να προμηθεύεται το 100 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος του 2025 στο πλαίσιο του RE100, μιας παγκόσμιας εταιρικής πρωτοβουλίας που συγκεντρώνει επιχειρήσεις οι οποίες δεσμεύονται να προμηθεύονται το 100 τοις εκατό της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    Το πρωτοποριακό υβριδικό έργο ενσωματώνει μια νέα ηλιακή συστοιχία παράλληλα με ένα υφιστάμενο αιολικό πάρκο, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή δικτύου για τη μείωση του κόστους, του χρόνου, της πολυπλοκότητας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε καθαρότερη παραγωγή ενέργειας στη χώρα.

    Το ηλιακό έργο υλοποιείται κοντά στο αιολικό πάρκο Rabosera, που βρίσκεται μεταξύ των δήμων Luna (Zaragoza) και Gurrea de Gállego (Huesca), το οποίο λειτουργεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτή η νέα υβριδική εγκατάσταση αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα έχει συνδυασμένη ισχύ σχεδόν 40 MW.

    «Τα υβριδικά συστήματα αποτελούν μια ισχυρή επιλογή για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτιστοποίηση της χρήσης του δικτύου, και εμείς στην EDP είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την επιλογή σε πολλές αγορές. Με αυτή τη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επισυνάπτεται στο ηλιακό έργο Rabosera, είμαστε σε θέση να συμβάλουμε στους φιλόδοξους ενεργειακούς στόχους της Bloomberg και να συνεργαστούμε με άλλη μια διεθνώς γνωστή εταιρεία», δηλώνει η Rocio Sicre, Country Manager της EDPR για την Ισπανία.

    «Αυτή η νέα και καινοτόμος συμφωνία σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός για την πορεία μας προς την απόκτηση του 100% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025, καθώς και προς τον επαληθευμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, καθαρό μηδενικό στόχο μας για τη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2040», δήλωσε η Amy Springsteel, Chief Sustainability Officer της Bloomberg.

    Αυτό το ηλιακό έργο εκτιμάται ότι θα παράγει περισσότερες από 14 GWh ετησίως, με το 80% αυτών να συνδέεται με τη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Bloomberg και τα σχετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά να είναι εγγυημένα στη Bloomberg για δέκα χρόνια. Αυτή η τελευταία συμφωνία, η πρώτη εκτός της Βόρειας Αμερικής, αυξάνει τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Bloomberg σε εννέα. Μέχρι το τέλος του 2024, η ενέργεια από αυτές τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις αναμένεται να καλύπτει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοραζόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Bloomberg.

    Η σχέση μεταξύ της Bloomberg και της EDPR ξεκίνησε το 2015, με την υπογραφή μακροπρόθεσμης σύμβασης για την παροχή καθαρής ενέργειας στα γραφεία της Bloomberg στη Νέα Υόρκη από ένα αιολικό πάρκο της EDPR. Εκείνη την εποχή, σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη εταιρική προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αυτή η τελευταία συμφωνία προάγει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών και υπογραμμίζει τις προσπάθειες της EDP να ευθυγραμμίσει τους στόχους της με εκείνους των εταίρων της.

    Η EDP έχει ήδη εξασφαλίσει πάνω από το 70% του στόχου προσθήκης συνολικής δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 10 GW για την περίοδο 2024-2026, που παρουσιάστηκε στην επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου του Μαΐου 2024, συνεχίζοντας να ενισχύει το προφίλ χαμηλού κινδύνου και τη στρατηγική ανάπτυξής της που βασίζεται στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών έργων με μακροπρόθεσμη ορατότητα, προωθώντας την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα.

    Διαβάστε επίσης:

    Η εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (Live)

    Κασσελάκης: Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς το νέο όνομα που προτείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ

    Αντώνης Βαρθολομαίος: Η Παγκρήτια Τράπεζα θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα



    ΣΧΟΛΙΑ