ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων Αριστοφάνης Στεφανάτος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας κατά την τελευταία διετία.
Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies. Στις ερευνητικές Κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και ΤotalEnergies με ποσοστό από 40 % και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20 %. Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας η ExxonMobil απέκτησε το 70 % ενώ το ποσοστό των ΕΛΠΕ ανέβηκε στο 30 %.
Στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Πρόκειται για περιοχές έκτασης 20,058.4 τετρ.χλμ (Δυτικά της Κρήτης) και 19,868.37 τετρ.χλμ (Νοτιοδυτικά της Κρήτης).
Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι τα σεισμικά δεν δίνουν την εικόνα των κοιτασμάτων με απόλυτη βεβαιότητα, ωστόσο δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή όχι. Σε ερώτηση σχετικά με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση των ερευνών, επικεφαλής της ΕΔΕΥ ανέφερε: “αν τα κοιτάσματα είναι υπαρκτά, μιλάμε για τεράστια αξία που θα οδηγήσει στην επίλυση ορισμένων από τα πιο κρίσιμα εθνικά διλήμματα. Συνεπώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα. Δεν κρίνω ότι οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες είναι τόσο σημαντικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροπή από τον προγραμματισμό μας”.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει προοπτική επιτάχυνσης των εργασιών ενώ χαρακτήρισε πολύ καλύτερη συνεργασία με όλους τους πολίτες. Σημείωσε ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού τον περασμένο Απρίλιο με την οποία παρέσχε δημόσια στήριξη στις έρευνες υδρογονανθράκων , αναδεικνύοντάς τις σε έργα εθνικής σημασίας δημιουργεί ασφάλεια στους επενδυτές ενώ χαρακτήρισε “ψήφο εμπιστοσύνης” την ανάληψη του μεριδίου της ΤotalEnergies από την Exxon και τα ΕΛΠΕ. Στις υπόλοιπες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες προτεραιότητα της η ΔΕΗ τώρα είναι να προσέλθουν νέες επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας δεύτερος επενδυτής στις περιοχές που που έχουν μόνο έναν.
Στο πλαίσιο του απολογισμού επισημάνθηκε η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΔΕΥ οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον την αδειοδότηση και παρακολούθηση έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τον σχεδιασμό για την επιλογή χωρών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ως προς το πρώτο (αποθήκευση διοξειδίου) ο κ.Στεφάτος αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση των προοπτικών αποθήκευσης σε περιοχή των Γρεβενών ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται και η αποθήκευση υδρογόνου. Ως προς τα υπεράκτια αιολικά πράγμα πάρκα δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την ποιότητα και το μέγεθος των επενδυτών. Κατέληξε ότι έχει γίνει αξιολόγηση του αιολικού δυναμικού σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλου είδους προσκόμματα (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, διαδρομές πλοίων, τουριστική ανάπτυξη, αρχαιολογικό ενδιαφέρον) και το επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Διαβάστε επίσης
Γ. Μανιάτης: 250 δισ. ευρώ η εκτιμώμενη αξία των κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης – Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ανακτήσει τον «χαμένο εθνικά χρόνο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα