ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διυλιστήριο στο δυτικό τμήμα της Λιβύης ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του ελλείψει εφοδιασμού του με αργό και αποθεμάτων, ανακοίνωσε η λιβυκή δημόσια Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) χθες Δευτέρα, διευκρινίζοντας ότι η ζημία εξαιτίας του αποκλεισμού των κυριότερων εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των λιμένων της χώρας ξεπερνά πλέον το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια ανέστειλε τη λειτουργία του το Σάββατο, μετά το κλείσιμο βαλβίδας στον αγωγό που συνδέει το διυλιστήριο με την πετρελαιοπηγή Σαράρα, στη νοτιοδυτική έρημο της Λιβύης.
Η αναστολή της λειτουργίας του «θα επιτείνει το πρόβλημα» σε ό,τι αφορά τη «διαχείριση, την εισαγωγή και τη διανομή καυσίμων» και θα έχει «πολύ μεγάλα κόστη για το υπουργείο Οικονομικών», καθώς θα χρειαστεί να γίνει «επιπλέον εισαγωγή καυσίμων για να αντικατασταθεί η απολεσθείσα παραγωγή», εξήγησε η ΕΕΠ.
Διαδηλωτές που ορκίζονται πίστη στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), απέκλεισαν αγωγούς και λιμενικές εγκαταστάσεις μέσω των οποίων εξάγεται πετρέλαιο τον Ιανουάριο, προκαλώντας τη διακοπή της παραγωγής και των εξαγωγών.
Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη μειώθηκε σε 181.576 βαρέλια την ημέρα την 6η Φεβρουαρίου, κατά τα στοιχεία της ΕΕΠ, από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πριν από τη 18η Ιανουαρίου, την ημέρα που άρχισε ο αποκλεισμός.
Οι εξαγωγές υδρογονανθράκων είναι η κύρια πηγή εσόδων της Λιβύης. Ο αποκλεισμός των εγκαταστάσεων και των λιμανιών έχει κόστος 1 δισεκ. δολαρίων και πλέον μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου.
Η διοίκηση της ΕΕΠ τονίζει πως είναι αντιμέτωπη με μια «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» καθώς καλείται να συνεχίσει την προσφορά καυσίμων στους πολίτες αλλά και σε καίριας σημασίας εγκαταστάσεις όπως είναι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της χώρας.
Τα στρατεύματα του ΛΕΣ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 να κυριεύσουν την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, που υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να κηρύξουν μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, που γενικά αντέχει ως τώρα, ωστόσο τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα