ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζεται η αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2021, με το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία να συμβάλλει σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον αγωγό TAP από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου για το διάστημα αυτό αυξήθηκε κατά 4,56%, φτάνοντας στις 17,64 Τεραβατώρες (TWh), από 16,87 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 19,16 TWh, παρουσιάζοντας μείωση από τις 19,82 TWh στο α’ τρίμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (8,9 TWh), το οποίο κάλυψε ποσοστό 46,57% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020. Ακολούθησε ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα), με κάλυψη του 30,37% των εισαγωγών (5,82 TWh).
Στην τρίτη θέση πέρασε για πρώτη φορά το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 18,12% των εισαγωγών εντός του πρώτου τρίμηνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 3,47 TWh, ενώ τέλος, πάνω από 0,94 TWh (4,94%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Έβρου.
Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται σταθερά από τους ηλεκτροπαραγωγούς με 9,31 TWh, καλύπτοντας ποσοστό 52,78% της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 είναι η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των δικτύων διανομής, με 5,44 TWh, που αντιστοιχούν περίπου στο 31% της ζήτησης. Οι εγχώριες βιομηχανίες και το CNG καταγράφουν κατανάλωση 2,89 ΤWh, καλύπτοντας ποσοστό 16,39% επί της ζήτησης.
Πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, το 7,76% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσε σε εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 1,48 ΤWh, ποσότητα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτήν που εξήχθη την αντίστοιχη περίοδο του 2020, μέγεθος που αποδίδεται στην επαναφορά των τιμών για το LNG σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το α’ τρίμηνο πέρυσι.
Αναφορικά με τις εκφορτώσεις LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021 εκφορτώθηκαν περίπου 5,43 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 10,78 TWh από 15 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι οι εισαγωγές από την Αλγερία, με 2,47 TWh LNG έναντι περίπου 0,98 TWh που είχαν εισαχθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Αύξηση 10,84% έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου υπήρξε και στις εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο, οι οποίες κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξαν τις 0,92 TWh. Ως αποτέλεσμα, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, η Αλγερία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 45%. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 21% επί των συνολικών ποσοτήτων που εισήχθησαν, ενώ από 17% είναι το μερίδιο για την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.