ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ βρίσκεται η Ιταλία, καθώς η ισχυρή της οικονομία και οι υψηλές τιμές ενέργειας της ιταλικής αγοράς, την κάνουν ζωτική, για την καθιέρωση της ΔΕΗ ως περιφερειακό παίκτη στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ εξασφάλισε με τη συμφωνία με τη Metlen για έργα ισχύος 2 GW που πραγματοποίησε τον Απρίλιο, φωτοβολταϊκά 503 MW που θα της παραδοθούν έτοιμα στην ιταλική αγορά. Όπως ανακοίνωσε χθες, παραδόθηκαν ήδη τα πρώτα 32 MW, τα φωτοβολταϊκά Carcarello και Luxenia, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα διαθέτει συνολικά 93 MW στην Ιταλία και 253 MW στα τέλη του 2026.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας στην ιταλική αγορά, την κάνουν ελκυστική για τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα ενισχύουν τους κεντρικούς σχεδιασμούς της χώρας για ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ με ευνοϊκό θεσμικό περιβάλλον κινήτρων για επενδύσεις στις ΑΠΕ, και για μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία μέχρι το φθνόπωρο ήταν κατά μέσο όρο 105,13 ευρώ/MWh μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με 53,07 ευρώ/MWh στη Γαλλία, 74,93 ευρώ/MWh στη Γερμανία και 57,26 ευρώ/MWh στην Ισπανία.
Το χάσμα τιμών διευρύνθηκε το τελευταίο δίμηνο, και οι τιμές ενέργειας έφτασαν 10 φορές τα γαλλικά επίπεδα, όπως για παράδειγμα στις 19 και 20 Οκτωβρίου, όταν αρκετές ευρωπαϊκές αγορές είδαν αρνητικές τιμές, ενώ η Ιταλία παρέμεινε πάνω από τα 127 ευρώ/MWh.
Η συγκυρία αυτή κάνει την Ιταλία ιδανική χώρα για να επεκταθεί η ΔΕΗ, αξιοποιώντας το καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας της και την παρουσία της σε όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ν.Α Ευρώπης.
Όπως έδειξε η διοίκηση της εταιρείας, παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό της σχέδιο ανάπτυξης με επενδύσεις στα Βαλκάνια, οι διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών που δραστηριοποιείται, μπορούν να τις εξασφαλίσουν σημαντικές ευκαιρίες, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση ενέργειας, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και ένα χαρτοφυλάκιο έργων διαφοροποιημένου κινδύνου.
Γιατί η Ιταλία είναι προτεραιότητα
Η Ιταλία λειτουργεί ως ενεργειακός κόμβος για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, προσφέροντας στη ΔΕΗ εξαγωγικές δυνατότητες και πρόσβαση σε νέες αγορές και αποτελεί την πύλη για τις αγορές ενέργειας της Δυτικής Ευρώπης.
Η Ιταλία έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο ως προς το ΑΕΠ και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρεύματος στην Ευρώπη ενώ διαθέτει τη δεύτερη πιο ισχυρή βιομηχανία στην Ευρωζώνη και ισχυρή ζήτηση ενέργειας.
Σημειώνεται ότι οι τιμές στα PPA στην αγορά της Ιταλίας, λόγω της μεγάλης ζήτησης για πράσινη ενέργεια στη χώρα και τη μικρή προσφορά είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και ανέρχονται σύμφωνα με πηγές στα 73 ευρώ/MW για το δεκαετές συμβόλαιο.
Το καθετοποιημένο μοντέλο της ΔΕΗ θα εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο εύρος
Το καθετοποιημένο μοντέλο που εφαρμόζει η ΔΕΗ που είναι παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας δημιουργεί μία φυσική αντιστάθμιση των κινδύνων σε μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς. Η ΔΕΗ λειτουργώντας, πλέον, ως ένας όμιλος σε περισσότερες από μία χώρες και με περισσότερα από ένα αντικείμενα, η στρατηγική της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο.
Έτσι, στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου μέχρι το 2027 περιγράφεται ότι η παραγωγή από ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία θα αυξηθεί σημαντικά από 1TWh σήμερα σε 5TWh το 2027, ενώ στην Ιταλία το 202 θα είναι 253 MW.
Η ταυτόχρονη παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει νέα δυναμική και να δημιουργήσει αξία από τον ενεργειακό διάδρομο στην ευρύτερη περιοχή.
Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.
Παράλληλα, η δημιουργία έργων ευέλικτης παραγωγής ενέργειας βελτιστοποιεί τη χρήση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ζήτηση.
H βάση του μοντέλου λειτουργίας της ΔΕΗ και των υπεραξιών που εξασφαλίζει, είναι η αυξανόμενη πρόσβαση της εταιρείας στη χαμηλού κόστους ενέργειας από ΑΠΕ.
Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, πάνω από το 60% των έργων που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή.
Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Μέχρι το 2027, η εταιρεία θα έχει επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με στόχο να προσθέσει εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW.
Διαβάστε επίσης:
Όμιλος ΔΕΗ: Οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση
ΔΕΗ: Ηγείται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με έμφαση και στην ευελιξία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: STOP σε 16 κινεζικές εταιρείες που «ενεργούν κατ’ εντολή του Πεκίνου» στην παραγωγή τσιπ
- Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης: Ανανέωσε τη συνεργασία του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- MED: Αλλαγή επωνυμίας στο Χ.Α σε «ΟΝΥΞ Τουριστική»
- Τσουκαλάς για υποψηφιότητα Τασούλα: Ο πρωθυπουργός επέλεξε να πορευτεί αγκαλιά με την ακροδεξιά