Τη μετάβαση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε μια νέα εποχή χωρίς προνόμια σηματοδοτεί το νέο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ, που σήμερα είναι υψηλό, για να αυξηθεί  η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και να λειτουργεί επί ίσοις όροις  με τους ανταγωνιστές της στην ανοιχτή και απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

Μετά την ψήφιση του νόμου, η επιχείρηση θα μπορεί να προσλαμβάνει με ευέλικτους όρους προσωπικό χωρίς τις δεσμεύσεις της συλλογικής επιχειρησιακής σύμβασης, αλλά και να διεκδικεί στελέχη της αγοράς αποφασίζοντας κατά περίπτωση το ύψος των αποδοχών τους.

Ταυτόχρονα, το 2021, όταν θα λήγει η σημερινή συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων της ΔΕΗ, το εργασιακό πλαίσιο θα είναι τελείως διαφορετικό…

Οι νέες συμβάσεις που θα εισάγει ο καινούργιος νόμος θα διαφοροποιούνται από τη συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση που έχουν οι σημερινοί 16.747 εργαζόμενοι της επιχείρησης και αυτό αναμένεται να επιφέρει τη σφοδρή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Όπως είπε άλλωστε χθες στο mononews.gr ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Αδαμίδης, «αν αυτό που θέλει να φέρει ο υπουργός Ενέργειας είναι ατομικές συμβάσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους, δεν θα το δεχτούμε».

Ωστόσο είναι διαφορετικά τα σχέδια του υπουργού Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και πρόκειται σήμερα να τα παρουσιάσει στον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στη συνάντησή τους στις 12.30 μμ.

Στόχος του υπουργείου είναι η ΔΕΗ να ακολουθήσει το πρότυπο του ΟΤΕ, αφήνοντας στο παρελθόν τα επιδόματα και τα προνόμια που συνδέονται με τη συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση της ΔΕΗ.

Σύγκριση μισθολογικού  κόστους ΔΕΗ και ΟΤΕ

Όπως προκύπτει από τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις για το 2018, η ΔΕΗ, αν και απασχολεί κατά 13% λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με τον ΟΤΕ (απασχολεί 16.747 εργαζόμενους έναντι 19.343 ατόμων που εργάζονται στον ΟΤΕ), επιβαρύνεται με κατά 40% υψηλότερο μισθολογικό κόστος: συνολικά η ΔΕΗ για μισθούς το 2018 κατέβαλε 790,5 εκατ. ευρώ έναντι 563,7 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη του ΟΤΕ.

Η μεγάλη αυτή απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟΤΕ, όντας μια εταιρεία που πέρασε στον ιδιωτικό τομέα, μπόρεσε να προχωρήσει σε κινήσεις εξυγίανσης της λειτουργίας της και αναδιάρθρωσης προσωπικού, και μέσω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης μείωσε εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και προχώρησε σε προσλήψεις νέων εργαζομένων με χαμηλότερο επίπεδο αμοιβών, σε σχέση με τις αμοιβές που προσφέρονταν όταν ήταν ένα κρατικό μονοπώλιο.

Αντίθετα η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους, κάτι που ξεκινάει τώρα με το νέο νόμο για τη ΔΕΗ που συνδέεται  με αλλαγές στα εργασιακά της επιχείρησης, αρχικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά μετά το 2021, όταν λήγει η σημερινή συλλογική σύμβαση, ενδεχομένως και για τους παλαιότερους.

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Η νέα ΔΕΗ, «χωρίς το διοικητικό ζουρλομανδύα», όπως έχει πει πολλές φορές ο υπουργός Ενέργειας, θα ξεκινήσει τη μετάβαση σε νέα εργασιακά δεδομένα με τα εξής βήματα:

Πρώτον θα αποφασίσει η διοίκηση της εταιρείας μια μεγάλη εθελουσία, σύμφωνα με πληροφορίες για 2000 εργαζομένους, που κυρίως θα προέρχονται από τα λιγνιτικά  εργοστάσια που σταδιακά θα κλείνουν.

Κάποιοι από αυτούς, οι νεότεροι, θα μπορούν να μεταπηδήσουν σε άλλες  εταιρείες της ΔΕΗ ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σταδιακά η εταιρεία θα κάνει νέες προσλήψεις, με άλλους όρους και χωρίς προνόμια, και θα βρεθεί να έχει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό της κόστος.

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες και το οποίο την επόμενη Τρίτη θα δοθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνονται 10 μέτρα για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα:

  1. Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ (περιλαμβάνει και τον ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και γίνονται πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσλήψεων αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να επιβαρυνθούν οι ήδη εργαζόμενοι, ενώ από την άλλη η ΔΕΗ έχει ανάγκη να μπεί στο πνεύμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
  2. Καταργείται η μονιμότητα γενικών διευθυντών και διευθυντών. Στο εξής θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης που θα απευθύνονται στο προσωπικό της ΔΕΗ αλλά και εκτός εταιρείας.
  3. Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες (περίπου 80 άτομα) θα καθορίζονται από το ΔΕΣ της επιχείρησης, μετά από πρόταση της Επιτροπής Αμοιβών που θα συσταθεί.
  4. Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα στελεχών αφού σε ποσοστό 20% θα μπορούν να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά, αλλά με μισθούς ΔΕΗ.
  5. Τίθενται προϋποθέσεις για εθελούσια έξοδο κατά το πρότυπο της εθελούσιας του 2012 στον ΟΤΕ χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνον της ΔΕΗ. Από την όλη διαδικασία θα μειωθεί το εργασιακό κόστος της ΔΕΗ και συνεπώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την εθελουσία. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, με βάση τους υπολογισμούς, σε 2 με 3 χρόνια η ΔΕΗ θα αποσβέσει τη δαπάνη της εθελουσίας. Παρόλα αυτά δεν θέλησε να δώσει στοιχεία ούτε για το πλήθος των εργαζομένων που θα αφορά η διαδικασία, ούτε για τις επιμέρους παραμέτρους. Αυτονόητο όμως είναι, όπως είπε, ότι συνολικά οι αποχωρήσεις θα είναι περισσότερες από τις προσλήψεις που θα γίνουν.
  6. Με άρση των σχετικών περιορισμών, διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών και της μητρικής ΔΕΗ.
  7. Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη ΔΕΗ στο δημόσιο, ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινηθούν, για παράδειγμα, λόγω απολιγνιτοποίησης. Εκείνοι που θα θέλουν να μετακινηθούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας του Δημοσίου.
  8. Εισάγεται ευέλικτο σχέδιο για τις προμήθειες της ΔΕΗ  και η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας θα γίνεται με τον προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας και ελέγχου προμηθειών.
  9. Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση της ΔΕΗ: μεταξύ άλλων για να λειτουργεί ως σύγχρονη εταιρεία εισάγεται επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων  και επιτροπή ελέγχου και εποπτείας προμηθειών.
  10. Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ. “Μένουμε σε αυτό που είπαμε τον Αύγουστο: ενώ υπάρχει έκπτωση 75% που καταλαμβάνει όχι μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ, καταργείται πλήρως για τα ρυθμιζόμενα και θα για τους εργαζόμενους θα υπάρχει έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος” είπε ο κ. Χατζηδάκης.