• Ενέργεια

    ΔΕΗ, Mytilineos, Intrakat, Helleniq Energy: Εξασφάλισαν 346 MW στον πρώτο γύρο έργων αποθήκευση ενέργειας

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) - Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat) - Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.)

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat) – Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.)


    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να λειτουργήσουν το Δεκέμβριο του 2025 τα πρώτα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα πρώτα 400 MW έργων αποθήκευσης που  κέρδισαν  επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση στον πρώτο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες.

    Σε ένα διαγωνισμό που χαρακτηρίστηκε από υψηλό ανταγωνισμό και χαμηλές τιμές, τέσσερις εισηγμένες μειοδότησαν, έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές και εξασφάλισαν μερίδιο στα πρώτα έργα αποθήκευσης ενέργειας που θα λειτουργήσουν στην ελληνική αγορά με λειτουργική ενίσχυση.

    Πρόκειται για τις τις Mytilineos, Helleniq Energy, INTRAKAT και  ΔΕH Ανανεώσιμες.

    Οι θυγατρικές της Helleniq Energy έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές και εξασφάλισαν 100 MW, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ πέρασε και τις τρεις προτάσεις της και εξασφάλισε επίσης τα 100 MW που ήταν και το maximum ανά εταιρεία, δύο έργα η ΔΕH Ανανεώσιμες των 98 MW και ένα η Mytilineos των 48 MW.

    Τα έργα που προκρίθηκαν λαμβάνουν οριζόντια επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW, ενώ η λειτουργική ενίσχυση που θα εξασφαλίσουν θα ισχύει για μια δεκαετία.

    Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνονται στην προσωρινή λίστα που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ την προηγούμενη εβδομάδα περιείχε και τις 90 προτάσεις έργων, με τις προσφορές τους ανά MWh, αλλά και όσες προκρίθηκαν και δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση.

    Η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία για 300 MW δημοπρατούμενη ισχύ αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ μία ακόμη για 400 MW προς τα τέλη του έτους. Αυτή η δημοπρατούμενη ισχύς θα αφορά σε προτάσεις έργων στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση, Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Έτσι, θα ολοκληρωθεί για φέτος συνολική δημοπρατούμενη ισχύς 1.000 MW.

    Οι σταθμοί που θα προκριθούν στους τρεις διαγωνισμούς πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο έχουν δεσμευτεί τα 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των διαγωνισμών. Επιπλέον, έχουν εξασφαλιστεί περί τα 100 εκατ. ευρώ από το REPowerEU.

    Προκρίθηκαν 12 προτάσεις – Ποιοι ζήτησαν τα λιγότερα

    Ειδικότερα, συνολικά προκρίθηκαν 12 προτάσεις έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,  που έγιναν από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα, σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο  που ανακοίνωσε ο Κλάδος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ.

    Το κριτήριο επιλογής των προτάσεων ήταν η χαμηλότερη οικονομική προσφορά για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση και οι προσφορές κινήθηκαν πολύ χαμηλά καθώς ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και οι εταιρείες που συμμετείχαν γνώριζαν ότι αν ήθελαν να προκριθούν θα έπρεπε να ζητήσουν τη χαμηλότερη δυνατή ενίσχυση.

    Με βάση τις 12 επιλεγείσες προτάσεις, η μεσοσταθμική τιμή των έργων διαμορφώνεται σε 49.748,18 ευρώ τη μεγαβατώρα ανά έτος, που είναι κατά 57% χαμηλότερη από την επιτρεπόμενη τιμή εκκίνησης (115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε ισχύ 411,79 MW, δηλαδή, λίγο παραπάνω από τη δημοπρατηθείσα των 400 MW.

    Οι προσφορές των προτάσεων που επελέγησαν κινήθηκαν πολύ πιο κάτω από την τιμή των 115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε τεθεί ως πάνω όριο.

    Τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές έκανε η HelleniqRenewables (θυγατρική της HelleniqEnergy). Για το πρώτο της έργο αποθήκευσης, μέγιστης ισχύος 50 MW, πρότεινε ετήσια λειτουργική ενίσχυση 33.948 ευρώ τη μεγαβατώρα και για το δεύτερο, 25 MW, 39.956 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το τρίτο έργο της, 25 MW είναι στην 6η θέση, με 49.885 ευρώ τη μεγαβατώρα.

    Την τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν τα έργα της  ΔΕΗ μέσω της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για 50 MW με 47.291 ευρώ τη μεγαβατώρα και 48 MW με 48.756 ευρώ τη μεγαβατώρα.

    Στην πέμπτη θέση έρχεται το πρώτο έργο της Intra-S. Energy (ΙΝΤΡΑΚΑΤ) για 50 MW, με 49.501,1 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το επόμενο έργο της εταιρείας είναι στην όγδοη θέση, για 25 MW, με 55.332 ευρώ τη μεγαβατώρα και το τρίτο στην τελευταία θέση, για 25 MW, με 64.112 ευρώ τη μεγαβατώρα.

    Στην έβδομη θέση είναι το έργο της Αέναος Συσσωρευτές Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΑΕ (Mytilineos), με 48 MW και 49.900 ευρώ τη μεγαβατώρα.

    Στους επιλεγέντες συμπεριλαμβάνονται, επίσης: η Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη ΑΕ, εταιρεία με έδρα την Κρήτη για μικρό έργο 7,8 MW με προσφορά 58.640 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η Energy Bank I ΙΚΕ για έργο 49,9 MW με 60.887 ευρώ τη μεγαβατώρα και η Ενεργειακή Κοινότητα Με Αγάπη Ήλιος Περιορισμένης Ευθύνης, με έδρα το Αγρίνιο, για έργο 8 MW και προσφορά 60.000 ευρώ τη μεγαβατώρα. Υπάρχει, επίσης, και λίστα με τρεις επιλαχόντες, τις εταιρείες, Ταξιάρχες Αποθήκευση Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΑΕ, την Ανεμοπεύκο Μονοπρόσωπη ΑΕ και την Voltstorage.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπαράζ εξαγορών στις ΑΠΕ αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

    Μάρλη Μαλάμη: Είναι δείγμα εξέλιξης μιας κοινωνίας η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική

    Πετρέλαιο: Καμπανάκι ΙΕΑ για υψηλότερες τιμές το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ