ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σήμα Μητσοτάκη και το ράλι, τι έγινε στο Λονδίνο, το μπόνους του Εξάρχου, ποιος υπουργός φεύγει, πώς γλίτωσε τη φυλακή ο Νίκας, η Μύκονος και ο Καιρίδης, ο πολιτικός και η… Λένα Ζευγαρά
Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ προβλέπει ότι η εν λόγω λιγνιτική μονάδα θα σταματήσει να λειτουργεί στις 31/12/2024.
Ωστόσο, καθώς αποτελεί μονάδα βάσης, που είναι απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ δεν εγκρίνει να βγει η μονάδα της Μελίτης από το ηλεκτρικό σύστημα.
Όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο χειμώνα και αν οι ΑΠΕ δεν μπορούν να παράγουν λόγω καιρικών συνθηκών, η Μελίτη είναι απαραίτητη.
Η λύση που επέλεξε το υπουργείο Ενέργειας είναι να μπει σε ψυχρή εφεδρεία, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Αυτό σημαίνει ότι η Μελίτη θα βγει από το Μητρώο Κατανεμημένων Μονάδων που δίνει ενέργεια στην αγορά επόμενης μέρας και θα γίνει Συμβεβλημένη Μονάδα Συμπληρωματικής Ενέργειας, όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Κώδικα, όμως, απαιτεί διαγωνισμό.
Ωστόσο, καθώς είναι ανάγκη η αλλαγή αυτή στη λειτουργία της μονάδας να γίνει άμεσα, και θα αφορά μόνο 3 μήνες, δεν γίνεται να γίνει διαγωνισμός, και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Η ψυχρή εφεδρεία προβλέπει αποζημίωση για διαθεσιμότητα, ετοιμότητα, και μεταβλητό κόστος, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, από τη ΔΕΗ ζητήθηκε μόνο αποζημίωση για το μεταβλητό κόστος, δηλαδή το κόστος λειτουργίας της μονάδας, αν και εφόσον χρειαστεί να λειτουργήσει.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται, λοιπόν, ρύθμιση, που θα προσδιορίζει ότι η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία από 1/1/2025 μέχρι 31/3/2025 μόνο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος και θα αποζημιώνεται αποκλειστικά για το λειτουργικό της κόστος, το οποίο θα εγκρίνεται από τη ΡΑΑΕΥ κατόπιν υποβολής σχετικών στοιχείων από τη ΔΕΗ.
Τι είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου στη Βουλή
Στους λόγους που χρειάζεται να μπει σε ψυχρή εφεδρεία η μονάδα της Μελίτης αναφέρθηκε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.
«Με νομοθετική ρύθμιση θα κρατήσουμε τη Μελίτη σε ψυχρή εφεδρεία μέχρι τις 31 Μαρτίου για τρεις μήνες. Θα δουλέψει μόνο αν κριθεί ότι κινδυνεύει η ευστάθεια του συστήματος. Και αυτό γιατί το λέμε; Το αξιολογεί έτσι ο ΑΔΜΗΕ γιατί τον επόμενο χειμώνα ουσιαστικά θα έχουμε νέες θερμικές μονάδες και θα έχουμε και την αποθήκευση που θα μας δώσουν την εφεδρεία που χρειαζόμαστε, που δεν την έχουμε αυτή τη στιγμή σε απόλυτη επάρκεια.
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το ενδεχόμενο του, αν έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία, που μπορεί αυτή να περιορίσει τη διαθέσιμη υδροηλεκτρική ισχύ που χρειάζεται για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις εποχικές αιχμές. Για αυτό τον λόγο το κάνουμε αυτό. Έχουμε μια αύξηση της ζήτησης, επίσης, που προκύπτει από τα βόρεια σύνορά μας λόγω της ανάγκης τροφοδότησης και της Ουκρανίας. Επίσης, δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη ο χρονικός ορίζοντας λήξης της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλα και στην Κομοτηνή.
Οπότε για αυτούς τους λόγους, καθαρά τεχνικούς λόγους, με νομοθετική ρύθμιση θα έρθουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να παραμείνει σε ψυχρή εφεδρεία και να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως αν και όταν για τις ανάγκες που περιέγραψα», σημείωσε η κυρία Σδούκου.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην υποκατάσταση του λιγνίτη με το εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο, κυρία Υπουργέ και πολύ περισσότερο βέβαια με τη διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης, που επέβαλε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα από το 2019 και μετά με πρωτοβουλία του και σήμερα και τότε πρωθυπουργών», τόνισε ο κ. Κουκολόπουλος.
«Η βασική μας αντίθεση εστιάζεται σε δύο σημεία. Πρώτον, στο θέμα της εξάρτησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι εξαρτημένη η χώρα και να υπόκειται σε πέταγμα πεταλούδας κάθε φορά που κάτι γίνεται στις αγορές. Και δεύτερον γιατί ο μεγάλος ασθενής, όπως λέει και ο φετινός προϋπολογισμός της ελληνικής οικονομίας, παραμένει το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και η επιλογή σας για αντικατάσταση ενός εγχώριου καυσίμου με ένα εισαγόμενο συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο λιγνίτης πρέπει να αντικατασταθεί σταδιακά με έναν ορίζοντα πέραν του ΄30 με την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση. Και είναι μια ολοκληρωμένη οπτική που διασφαλίζει αφενός μεν τον δίκαιο χαρακτήρα της μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και αφετέρου βέβαια διασφαλίζει μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση σε καθεστώς ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.
Η κυρίας Σδούκου υποστήριξε ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι πολύ ακριβές και γι’ αυτό δεν λειτουργούν. Και τόνισε ότι συγκεκριμένος σταθμός της Μελίτης, παρήγαγε μόλις το 0,84% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2024 και αυτό συνέβη επειδή αναγκαστικά λειτούργησε ώστε να γίνει η καύση του λιγνίτη που είχε μαζευτεί στην αυλή του.
«Είναι ακριβή η λειτουργία του, φτάνει τα 130-150 ευρώ τη μεγαβατώρα, δεν ξέρω αν λέτε ότι αυτά πρέπει να τα πληρώσουν οι πολίτες», είπε η Υφυπουργός απεθυνόμενη στον Πάρι Κουκουλόπουλο επισημαίνοντας πως η μονάδα θα κλείσει και θα μείνει σε εφεδρεία ώστε να μην κινδυνέψει η σταθερότητα του συστήματος.
Επίσης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος έθεσε το ζήτημα των εργαζομένων εφόσον ο ΑΗΣ κλείσει στις 31/12/2024, λέγοντας 160 μόνιμοι θα αναγκαστούν να πάνε από δω και από εκεί, ενώ θα είναι στον αέρα 120 εργολαβικοί και περίπου άλλοι 130 που δραστηριοποιούνται στο ορυχείο Προσηλίου. Για τους εργαζόμενους η κα Σδούκου απάντησε ότι υπάρχουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μεταθετότητας της ΔΕΗ, καθώς και ότι δίνεται δυνατότητα επιμόρφωσης και επανακατάρτισης για νέα αντικείμενα.
Διαβάστε επίσης:
Creta Farms, Υφαντής, Νίκας: Γιατί συρρικνώθηκαν τα κέρδη στην αλλαντοβιομηχανία
Γιατί ψάχνουν ευκαιρίες στο εξωτερικό για εξαγορές οι εταιρείες πληροφορικής