ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με συστηματικές και στρατηγικές κινήσεις η ΔΕΗ αναπτύσσει τη δραστηριότητά της σε νέες αγορές, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της και καθετοποιώντας περαιτέρω το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Μετά την ανάπτυξη στην οπτική ίνα, που αξιοποιεί το υπέργειο δίκτυο της ΔΕΗ και εξασφαλίζει με ταχύτητα και χαμηλό κόστος την ανταγωνιστική είσοδο της εταιρείας στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, με τη δραστηριοποίησή της, μέσω της Data in Scale, στα Data Centers η ΔΕΗ στοχεύει να πετύχει ανταγωνιστική λειτουργία αξιοποιώντας την πρόσβαση στην φθηνή παραγωγή ενέργειας των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, σε μια εποχή με αβεβαιότητες για την πορεία της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας, έχει τη δυνατότητα να απορροφά την ενέργεια που παράγει η ίδια, μειώνοντας τον κίνδυνο στην παραγωγή ενέργειας, και αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους σε μια νέα δραστηριότητα.
Η μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ που έχει πετύχει η εταιρεία και η ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή πράσινης ενέργειας που θα έχει όταν τα νέα Data Centers που σήμερα σχεδιάζει λειτουργήσουν, δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα στη ΔΕΗ, στην αγορά αυτή, αφού θα μπορεί να τα τροφοδοτεί με φθηνή πράσινη ενέργεια, όταν τα άλλα Data Centers θα πρέπει να αγοράσουν ενέργεια από την αγορά, με αστάθμητο ενεργειακό κόστος. Το χαμηλό ενεργειακό κόστος θα της δίνει τη δυνατότητα για ανταγωνιστικές υπηρεσίες και σταθερά περιθώρια κέρδους.
Για τον Όμιλο ΔΕΗ, η συνεργασία με την DAMAC για την ανάπτυξη του πρώτου Data Center της στην Αττική, συμπληρώνει μια σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών που την τοποθετούν στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας, ενισχύοντας την τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλα έργα του Ομίλου είναι η πανελλαδική ανάπτυξη ενός δικτύου Fiber-to-the-Home (FTTH) νέας γενιάς, μέσω της θυγατρικής του FiberGrid, προσφέροντας υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η συμμετοχή στο έργο East-to-Med Data Corridor, που αφορά την ανάπτυξη διασυνδεδεμένων υποθαλάσσιων και χερσαίων καλωδίων για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ενέργειας και δεδομένων μεταξύ χωρών και το Olympus AI Project, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση ενέργειας και καινοτομίας. Μέσω αυτών των έργων, ο Όμιλος ΔΕΗ ενσωματώνει την τεχνογνωσία του στον ενεργειακό τομέα με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες, αξιοποιώντας το καθετοποιημένο μοντέλο του. Ταυτόχρονα έτσι, στοχεύει να καταστεί βασικός παράγοντας όχι μόνο της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και της ψηφιακής.
Data In Scale: Τα επόμενα βήματα
Χθες η EDGNEX Data Centers της DAMAC και ο Όμιλος ΔΕΗ ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέου Data Center στην Αττική, που αποτελεί και το πρώτο Data Cener της ΔΕΗ, η οποία όπως έχει ήδη ανακοινώσει σχεδιάζει και άλλα. Η Data In Scale AE η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η DAMAC με 55% και η ΔΕΗ με 45% αναλαμβάνει την ανάπτυξη της υπερσύγχρονης υποδομής στα Σπάτα.
Το νέο Data Center της Αττικής στην πρώτη φάση ανάπτυξης θα έχει δυναμικότητα 12,5MW, και θα είναι μία επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, με προοπτική επέκτασης στα 25MW σε επόμενες φάσεις.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Hussain Sajwani, Ιδρυτή του Ομίλου DAMAC, του κ. Γεώργιου Στάσση, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΔΕΗ, του κ. Αλέξανδρου Πατεράκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Digital του Ομίλου ΔΕΗ, καθώς και κορυφαίων στελεχών από τις δύο εταιρείες.
Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών, με στόχο την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων.
Στρατηγικό Όραμα για Ψηφιακή Ανάπτυξη
Το νέο data center σχεδιάζεται ως πρότυπο ασφαλούς, βιώσιμης και ευέλικτης ψηφιακής υποδομής. Με την σημαντική τεχνογνωσία της DAMAC στον τομέα της ανάπτυξης, την καινοτόμο προσέγγιση της EDGNEX στον σχεδιασμό και την υλοποίηση data centers και την βαθιά γνώση του Ομίλου ΔΕΗ στην τοπική αγορά και την ενέργεια, η νέα αυτή υποδομή θα εξυπηρετεί επιχειρήσεις, βιομηχανίες και οργανισμούς που αναζητούν προηγμένες ψηφιακές λύσεις.
Η επιλογή της τοποθεσίας του data center στα Σπάτα αποτέλεσε στρατηγική απόφαση, καθώς η γεωγραφική της θέση στην Αττική συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αναδεικνύοντας την χώρα σε ηγετική δύναμη στις ψηφιακές υποδομές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υποστηριζόμενη από κυβερνητικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές επενδύσεις, η συνεργασία για τη δημιουργία του νέου data center θα ενισχύσει την περιφερειακή ψηφιακή ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου DAMAC, κ. Hussain Sajwani, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ αντικατοπτρίζει το κοινό μας όραμα στην ανάπτυξη υποδομών παγκόσμιας κλίμακας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της EDGNEX στη δημιουργία αξιόπιστων και ευέλικτων υποδομών, καθώς και την αποδεδειγμένη εμπειρία της DAMAC σε έργα μεγάλης κλίμακας, δημιουργούμε μια υποδομή αιχμής, έτοιμη για το μέλλον, που θα εξοπλίσει τις επιχειρήσεις με ασφαλείς, επεκτάσιμες και υψηλής απόδοσης λύσεις δεδομένων».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, επεσήμανε: «Η συνεργασία μας με τη DAMAC αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη ΔΕΗ προς το μέλλον της ψηφιακής καινοτομίας. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της ΔΕΗ στον ενεργειακό τομέα με την παγκόσμια ηγετική θέση της DAMAC στην ανάπτυξη data centers, δημιουργούμε υποδομές που ενισχύουν τις επιχειρήσεις, επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και εδραιώνουν τη χώρα ως βασικό παίκτη στο οικοσύστημα δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αυτή η powertech πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογική υπεροχή και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Από κοινού, ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες ανάγκες της ψηφιακής εποχής, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη διεθνή τεχνολογική σκηνή».