ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πράσινο φως από την DG Comp έχει λάβει το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, για να προχωρήσει στην επανάληψη του διαγωνισμού για τα λιγνιτικά και εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει αποφασιστεί η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Αυτές τις ημέρες το υπουργείο είναι σε επαφές με τη DG Comp προκειμένου να επιλεγεί ο σωστός τρόπος επανενεργοποίησης της διαδικασίας, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα νομικό ζήτημα που θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του νέου διαγωνισμού και το όποιο αποτέλεσμά του. Ειδικότερα αναζητείται το σημείο του διαγωνισμού από όπου θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία, δηλαδή αν θα απευθύνεται στις εταιρείες που είχαν πάρει το φάκελο ή σε αυτές που είχαν συμμετάσχει στο market test ή σε αυτές που μπήκαν στο data room.
Τόσο οι χαμένοι του διαγωνισμού όσο και τα συνδικάτα θεωρείται αυτονόητο ότι θα προσφύγουν κατά του αποτελέσματος. Για αυτό και είναι σημαντικό να θωρακιστεί νομικά ο διαγωνισμός τώρα, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα σε δεύτερο χρόνο και κατατεθούν βάσιμες ενστάσεις.
Τουλάχιστον δύο αλλαγές πριν τη δεύτερη προσπάθεια
Είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι για να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα ώστε να μειωθούν οι αστάθμητοι παράγοντες που μέχρι σήμερα επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους και αποθαρρύνουν τους Αγοραστές. Μια από αυτές τις εκκρεμότητες είναι η έγκριση από την Κομισιόν ότι τα λιγνιτικά που ιδιωτικοποιούνται θα συμμετέχουν στα ΑΔΙ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια γρήγορη έγκριση του Ελληνικού Μηχανισμού Διασφάλισης Ισχύος (ΜΔΙ) που θα επιδοτεί τη λιγνιτική βιομηχανία.
Πλέον το κλίμα είναι θετικό και η Κομισιόν φαίνεται να μην έχει αντίρρηση για μια εναλλακτική εκδοχή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για να συμπεριλάβει ένα μηχανισμό επιμερισμού ζημιών ανάμεσα στην ΔΕΗ και τους νέους ιδιοκτήτες. Μια αλλαγή «η οποία να περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», κάτι που ζητούσε η ΤΕΡΝΑ αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
ΔΕΗ, υπουργείο Ενέργειας και Κομισιόν, πλέον κινούνται με ένα κοινό στόχο να επανενεργοποιηθεί χωρίς νομικά κενά η διαδικασία πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και να έχουν προηγηθεί οι αλλαγές που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει αποτέλεσμα
Στόχος είναι στην έκθεση αξιολόγησης της 27ης Φεβρουαρίου να υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία που θα οδηγήσει στην έξοδο από το αδιέξοδο που έφερε η πρώτη απόπειρα αποεπένδυσης στον λιγνίτη και το Μάρτιο τα λιγνιτικά να έχουν πουληθεί.