ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με στόχο να περάσει τις εξετάσεις σε δύο ημερομηνίες κλειδιά, την 24η Σεπτεμβρίου και την 31η Οκτωβρίου, το υπουργείο Ενέργειας και η επερχόμενη νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να προετοιμάσουν την εταιρεία, σε δύο επίπεδα: τη ρευστότητα και το στρατηγικό σχεδιασμό.
Πρώτος στόχος τα οικονομικά μεγέθη
Πρώτος στόχος είναι η εταιρεία να ανακτήσει την αξιοπιστία της, δηλαδή να βελτιώσει την εικόνα των οικονομικών της.
Αυτό θα φανεί από τη νέα έκθεση της Ernst & Young, που θα βγει στον ισολογισμό της εταιρείας για το εξάμηνο του 2019 στις 24 Σεπτεμβρίου. Τότε θα πρέπει ο ορκωτός εκτιμητής που θα υπογράφει τον ισολογισμό της εισηγμένης να βρει όλα τα στοιχεία σωστά και η εταιρεία να περάσει τις εξετάσεις της ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου, στις σημειώσεις τους οι ελεγκτές της ΕΥ για τον ισολογισμό του 2018 είχαν κάνει λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Αυτή, όπως εξηγούσαν, προέκυπτε από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.
«Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» προειδοποιούσε η ΕΥ στην έκθεση ελέγχου, οδηγώντας την τιμή της μετοχής σε συνεχή πτώση από τα 1,8 ευρώ στα 1,3 ευρώ που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα που έφτασε στις παραμονές των ευρωεκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η ΔΕΗ ήλθε αντιμέτωπη με ζημίες μετά από φόρους 542 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017, με βάση τα αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Η νέα διοίκηση του κ. Γώργου Στάσση που θα οριστεί από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ μέσα στον Αύγουστο πρέπει άμεσα να αλλάξει αυτή την εικόνα, ώστε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η εικόνα των οικονομικών δεδομένων να είναι εντελώς διαφορετική. Καλείται να εφαρμόσει άμεσα και αποτελεσματικά ένα… μοντέλο Βουρλούμη στη ΔΕΗ, ένα σχέδιο διάσωσης και εξασφάλισης άμεσων εσόδων με στοχευμένες ενέργειες μείωσης κόστους και αύξησης εσόδων.
Δεύτερος στόχος ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης
Η δεύτερη ημερομηνία σταθμός για τη ΔΕΗ είναι η 31η Οκτωβρίου, γιατί μέχρι τότε το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να έχει καταλήξει σε μία συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας για τα μέτρα εξυγίανσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ.
Για το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ η προετοιμασία έχει ξεκινήσει αλλά κυρίαρχο ρόλο σε αυτό θα έχει και το καινούργιο management της ΔΕΗ, που θα προετοιμάσει το νέο στρατηγικό σχέδιο αναδιάταξης της επιχείρησης με στόχο την ενίσχυσή της και ακολούθως την ιδιωτικοποίησή της.
Πρέπει ωστόσο να εγκριθούν από την ΕΕ οι νέοι σχεδιασμοί του υπουργείου που αφορούν τη στροφή της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή, την εξασφάλιση των ΑΔΙ της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι λιγνιτικές μονάδες που συμμετέχουν στο σύστημα και το σχέδιο πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και βέβαια η κατάργηση των ΝΟΜΕ και των σχεδίων πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Στόχος του νέου στρατηγικού σχεδίου είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα, ώστε να βρεθούν τα κεφάλαια για να αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ να ωφεληθεί διπλά, τόσο εισπράττοντας έσοδα όσο και από την αύξηση της αξίας του και της συμμετοχής της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στεγνός Γενάρης για την Ειρήνη Αγαπηδάκη
- 5 +1 ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις λιμένων: Βόλος, Λαύριο, Πάτρα, Κατάκολο, “Φίλιππος ΙΙ” και “Απ. Παύλος” Καβάλας
- Παρέμβαση Στουρνάρα μέσω του mononews: Οι 3 προκλήσεις των τραπεζών το 2025 – Τι προβλέπει για επιτόκια, οικονομία
- Υγεία το 2025: Προσλήψεις, Τηλεϊατρική, δότες οργάνων – Όλη η ατζέντα