ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απουσία θεσμικών παραγόντων, της ΡΑΕ ή του υπουργείου από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ χθες και η επίρριψη ευθυνών από τη διοίκησή της για την κατάσταση της εταιρείας σε όλους εκτός της ίδιας της διοίκησης, απέδειξαν ότι, πράγματι,… η ήττα είναι ορφανή…
Η επί μιάμιση ώρα ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη δεν περιείχε ίχνος αυτοκριτικής αλλά, παραδόξως, λες και η εταιρεία είχε μια λαμπρή πορεία μέχρι σήμερα, έγινε μεγάλος απολογισμός του θετικού έργου του και έγιναν και προτάσεις για ένα επικερδές και αναπτυξιακό μέλλον.
Για το κ. Παναγιωτάκη επίσης, η εταιρεία δεν καταρρέει ούτε αποτελεί «καυτή πατάτα». Κι αν έχει πρόβλημα… είναι συγκυριακό και γι’ αυτό… φταίνε οι άλλοι: η διεθνής συγκυρία και οι τιμές ρύπων, το Κράτος που στραγγαλίζει τη ΔΕΗ, το θεσμικό πλαίσιο που δεν δίνει δικαιώματα μετόχου στο Υπερταμείο και ευελιξία στην επιχείρηση, ο ΔΕΔΔΗΕ που δεν προχωρά τις εντολές αποκοπής, η ΕΒΙΚΕΝ που έκανε προσφυγή για τα ΑΔΙ στην Κομισιόν, οι ιδιώτες προμηθευτές, αλλά όχι η διοίκηση της ΔΕΗ.
Χωρίς να κατονομάζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε όλα τα προβλήματα που προκάλεσαν οι κρατικές πολιτικές στη ΔΕΗ και την ώρα που μιλούσε για το κόστος των ΝΟΜΕ που του επιβλήθηκαν και για το ότι η εταιρεια πρέπει να μειώνει κι όχι να αυξάνει το τζίρο της, κάποιος μέτοχος, σαν το παιδί που φώναξε “ο βασιλιάς είναι γυμνός”, σχολίασε δηκτικά: «Όποιος προΐσταται μπορεί και να παραιτηθεί».
Οι ευθύνες του Κράτους
Περιγράφοντας τον ασφυκτικό κλοιό του κράτους στην επιχείρηση, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε όλους τους περιορισμούς και τα εμπόδια που του δημιούργησαν οι κυβερνητικές επιλογές.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ η κυβέρνηση συμφώνησε τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, χωρίς αντίτιμο.
Έτσι, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ:
-Η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που δεν έχει δικαίωμα να αυξάνει τις πωλήσεις της αλλά πρέπει βάσει μνημονιακού στόχου να τις μειώνει.
-Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη μέσω των ΝΟΜΕ να παραδίδει σε τρίτους ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας η οποία δεν προέρχεται μόνο από λιγνίτες και νερά αλλά και από άλλα καύσιμα όπως φυσικό αέριο και ΑΠΕ. Στους πρώτους μήνες του 2019 το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που ξεπερνούν το άθροισμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής μας.
-Tα δεσμά του Κράτους που βιώνει όλα αυτά τα χρόνια καταπνίγουν την επιχειρηματική της δραστηριότητα.
–Το 2018 υπήρξαν ζημιές που οφείλονται στη ραγδαία επιδείνωση εξωγενών παραγόντων που επιβάρυναν τα κόστη της. Επιβαρύνσεις που απέφυγε να ματακυλίσει στην κατανάλωση. Η ΔΕΗ, λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην οικονομία και στην κοινωνία δεν είναι μια συνηθισμένη επιχείρηση. Οι ενέργειες και η λειτουργία της έχουν άμεσο αντίκτυπο μεγάλων διαστάσεων.
-Το Κράτος έχει πάγια πρακτική να αναθέτει στη ΔΕΗ την εκπλήρωση δικών του υποχρεώσεων: κοινωνική πολιτική, βιομηχανική πολιτική, νησιωτική πολιτική, αγροτική πολιτική.
Οι ευθύνες των άλλων
Το διεθνές περιβάλλον, το ενεργειακό περιβάλλον που αλλάζει, η αύξηση της οριακής τιμής, των καυσίμων, των δικαιωμάτων CO2 που αυξάνονται σαν χρηματιστηριακό προϊόν που είναι αλλά και πολλοί άλλοι εξωγενείς παράγοντες έχουν επίσης το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα της ΔΕΗ.
Η Βιομηχανία: Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει στηρίξει τη βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητά της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έκανε προσφυγή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος. «Με τέτοιου είδους άστοχες ενέργειες πυροβολούν τα πόδια τους. Αναμένουμε με αγωνία κάποιο σήμα από τις Βρυξέλλες σχετικά με την έγκριση του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος» σχολίασε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ: Η σχέση με το διαχειριστή του Δικτύου Διανομής πρέπει να γίνει πιο τυπική και θεσμική. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ αλλά γιαυτό ακριβώς πολλές φορές δίνουν προτεραιότητα στους ιδιώτες προμηθευτές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση: -Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ απευθύνονται στη βαλκανική αγορά και όχι μόνο στην ελληνική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να μην έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οι γειτονικές χώρες που δεν επιβαρύνονται με το κόστος διοξειδίου του άνθρακα, οπότε οι μονάδες μας θα αποκτήσουν άλλη αξία.
Προτάσεις
Μιλώντας για την επόμενη μέρα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε, ότι θα είναι καταστροφικό σενάριο η πώληση μονάδων και πρότεινε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Τόνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς πρέπει να επανασχεδιαστεί από την αρχή, πρότεινε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η λογιστική αξία της οποίας υπερβαίνει το 1,5 δισ., σχεδιάζει την ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών για τη Διαχείριση και την Ανάπτυξη με προοπτική την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ εντός του 2020.
Σημείωσε ότι προωθεί τη βελτίωση της αποδοτικότητας-μείωση του λειτουργικού κόστους ενίσχυση της ομιλικής λειτουργίας, με τη σύσταση κοινής θυγατρικής ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ με αντικείμενο ενδεικτικά την εκπαίδευση, τη διαχείριση της υγείας και ασφάλειας, τη στέγαση και –υπό προϋποθέσεις την πληροφορική.
– Θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το δίκτυο διανομής ενόψει της εισαγωγής του 5G, που είναι το μέλλον στη μετάδοση δεδομένων. Και βέβαια υλοποίηση επί τέλους του μεγάλου έργου της τηλεμέτρησης με ψηφιακούς μετρητές.
– Να προχωρήσουν εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα συμβάλουν και στην ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Είναι ήδη γνωστές οι πρωτοβουλίες για μετατροπή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σε εργοστάσιο πολιτισμού με αιχμή τη λειτουργία του ως κινηματογραφικού στούντιο, καθώς και για την επιστημονική καλλιέργεια αρωματικών φυτών στα εξοφλημένα ορυχεία.
Το έργο της διοίκησης
Περιγράφοντας το έργο της διοίκησής του, ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε όσα έκανε διοικώντας την εταιρεία:
-Εντατικοποίηση της είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών πελατών με τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου, με θετική συνέπεια την αντιστροφή των προβλέψεων.
-Τακτοποίηση των παλαιών οφειλών και των πληρωμών του Δημοσίου για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του, πρόβλημα που ταλάνιζε την επιχείρηση για πολλά χρόνια, με τη σύναψη συμφωνίας προπληρωμής.
-Αναχρηματοδότηση του υπολοίπου των κοινοπρακτικών δανείων με τις Ελληνικές Τράπεζες ύψους 1,3 δισ. (έναντι αρχικού δανεισμού 2,2 δισ.) με ευνοϊκότερους όρους, και εξασφαλίσαμε νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 400 εκατ. για έργα του Δικτύου Διανομής και ΑΠΕ.
– Κατάρτιση του Στρατηγικού και Επιχειρηματικού μας Σχεδίου με εξωτερικό Σύμβουλο.
-Υλοποίηση ευρείας έκτασης αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη μετά το 2001 με τη μετατροπή της επιχείρησης σε Α.Ε..
– Εξαγορά της EDS, εταιρείας Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία στα πλαίσια της στρατηγικής της διεθνοποίησης της Επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, και του στρατηγικού στόχου να καταστεί η ΔΕΗ leader στην περιφερειακή αγορά της Βαλκανικής.
– Ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.
– Θέσπιση συστήματος αντιστάθμισης κινδύνου για την προμήθεια των δικαιωμάτων CO2 με σημαντικά αποτελέσματα στο βαθμό που το επέτρεψε η διαθέσιμη ρευστότητα.
– Αποκατάσταση της λειτουργίας του Ορυχείου Αμυνταίου μετά την κατολίσθηση δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του μέγιστου μέρους του κοιτάσματος.
– Κατασκευή του Σταθμού της Ν. Ρόδου.
– Ανάδειξη της αναγκαιότητας λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς για 32000 ώρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στη θετική κατάληξη του θέματος.
– Μarketing plan ώστε η ΔΕΗ να κρατήσει τον μεγαλύτερο όγκο από τους καλύτερους πελάτες. «Τα τιμολόγια παίζουν σημαντικό ρόλο, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση ώστε να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
-Η διείσδυση στην αγορά του φυσικού αερίου από το Σεπτέμβριο με στόχο διψήφιο μερίδιο του 2020.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας