ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στροφή στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων επιχειρεί η ΔΕΗ, σχεδιάζοντας νέα μονάδα στην Κοζάνη που θα μετατρέπει σκουπίδια σε ενέργεια.
Πρόκειται για επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Το έργο, που παρουσίασε η εταιρεία σε εκδήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα επεξεργάζεται έως και 300.000 τόνους αποβλήτων ετησίως, με παραγωγή θερμικής ενέργειας που θα καλύπτει σχεδόν το 40% των αναγκών του Δήμου Εορδαίας.
Toν σχεδιασμό της ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα στην Κοζάνη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, περιέγραψαν χθες στελέχη της εταιρείας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία σε ένα τομέα που ενδιαφέρει όλους τους μεγάλους ενεργειακούς όμιλους της χώρας.
Το σχέδιο της ΔΕΗ είχε προαναγγείλει πρόσφατα από την Δυτική Μακεδονία ο επικεφαλής της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, κάνοντας λόγο για μία επένδυση ύψους 300 εκ. ευρώ που θα ενταχθεί στο συνολικού σχέδιο μετασχηματισμού της περιοχής με σημείο αιχμής την ανάπτυξη γιγαντιαίων data center.
Το σχέδιο αυτό εξειδίκευσε χθες ο κ. Αλέξανδρος Σουμελίδης Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Παραγωγής του ομίλου ΔΕΗ σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το έργο, το οποίο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στον χώρο των παλαιών λιγνιτωρυχείων, εκτιμάται ότι θα επεξεργάζεται από 280.000 έως 300.000 τόνους αποβλήτων ετησίως, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη δευτερογενή καύσιμα (SRF/RDF) με θερμογόνο δύναμη μεταξύ 8 και 11 MJ/kg και δυναμικότητα από 35-38 MW.
Όπως αναφέρθηκε χθες η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να ωριμάζει το έργο ανεξάρτητα από τον εθνικό σχεδιασμό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και άλλα αντίστοιχα έργα το επόμενο διάστημα.
Εκτιμάται μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΝ για την Δυτική Μακεδονία έως τα τέλη του έτους.
Η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στα παλιά λιγνιτωρυχεία και θα χρησιμοποιεί δευτερογενή καύσιμα τύπου SRF/RDF.
Η θέση της θεωρείται κομβική, αφού μπορεί να δέχεται απορρίμματα από ευρύτερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα εξαρτάται πλήρως από τη ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ενέργειας.
Η επιχείρηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική αποδοχή του έργου, με στόχο να καμφθούν οι επιφυλάξεις για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων —μια τεχνολογία που, παρά τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, προκαλεί συχνά αντιδράσεις.
Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, η ΔΕΗ εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει και άλλες αντίστοιχες μονάδες, στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού για έξι κέντρα ενεργειακής αξιοποίησης σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Enviroplan για το ΥΠΕΝ, μονάδες προβλέπονται επίσης σε Ροδόπη, Ηλεία ή Αρκαδία, Βοιωτία, Αττική και Ηράκλειο.
Η συνολική δυναμικότητα των μονάδων εκτιμάται σε 1,18 εκατ. τόνους αποβλήτων τον χρόνο, ενώ στόχος είναι να περιοριστεί η ταφή σε ποσοστό κάτω του 10% έως το 2030.
Η περίπτωση της Κοζάνης παρουσιάζεται ως πρότυπο του νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης: λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές, τηλεθέρμανση χωρίς λιγνίτη και ενεργειακή αξιοποίηση με περιβαλλοντικό έλεγχο.
Αν όλα προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, η ΔΕΗ σχεδιάζει να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Διαβάστε επίσης:
ΗΡΩΝ: Συμβάσεις Αγοράς Αιολικής Ενέργειας διάρκειας 7 ετών με την Alterric
Παπασταύρου: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η απόφαση για τη Chevron και τις έρευνες υδρογονανθράκων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Euroxx Securities για Παπουτσάνη: Ισχυρό ξεκίνημα για το 2025 – Περιθώρια ανόδου 31% για τη μετοχή
- Μάνδρα: Τρία άτομα θα δικαστούν ξανά για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας – Ο Άρειος Πάγος στέλνει πίσω στο Εφετείο τη δικογραφία
- Πιερρακάκης: Ρεκόρ στον ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Απριλίου
- Δασμοί Τραμπ: Mercedes και Stellantis ανακαλούν τις οικονομικές τους προβλέψεις για το 2025
