ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους πρώτους 360.000 ψηφιακούς μετρητές που θα τοποθετηθούν το 2024.
Πρόκειται για τον μικρό διαγωνισμό, για τον οποίο ζητήθηκε από τα τέσσερα σχήματα Itron, Elster (Honeywell), Iskraemeco και Protasis, του μεγάλου διαγωνισμού των 7,5 εκ. μετρητών, να καταθέσουν χωριστές προσφορές.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να προωθηθεί η εγκατάσταση κάποιων πρώτων μετρητών πριν την ολοκλήρωση του μεγάλου διαγωνισμού που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη της δεκαετίας.
Μετά την επιλογή των αναδόχων του μικρού διαγωνισμού, θα προχωρήσει γρήγορα η ανάθεση στους μειοδότες ώστε να αρχίσει άμεσα η εγκατάσταση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 360.000 μετρητές θα τοποθετηθούν στις μεγάλες καταναλώσεις και σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Παράλληλα κινείται και ο μεγάλος διαγωνισμός για τον οποίο τα 4 σχήματα έχουν υποβάλει τεχνικές και οικονομικές προφορές από τις 7/12/2023.
Το έργο αυτό, θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, η τοποθέτηση τους θα γίνεται σταδιακά και περιλαμβάνει συνολικά την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων» μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης.
Οι τέσσερις εταιρίες που έχουν προκριθεί και κατέθεσαν τεχνοοικονομικές προσφορές είναι:
– Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
– Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
– Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemeco Dd. από κοινού με τη γαλλική OracleFrance SAS.
– Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.
Η σημασία του έργου
Το ύψος του έργου για τους έξυπνους μετρητές είναι περί στα 1,2 δισ. ευρώ και προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένεται να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές, καθώς οι έξυπνοι μετρητές θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.
Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.
Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.
Διαβάστε επίσης:
Ξεκινά τη μηνιαία καταμέτρηση των παροχών ρεύματος ο ΔΕΔΔΗΕ
Τιμολόγια ρεύματος: Νέες φθηνότερες προσφορές – Σκληρή κόντρα για τα μερίδια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση