• Ενέργεια

    ΔΕΔΔΗΕ: Τι προβλέπει η πολιτική αποδοχών για τα μπόνους της διοίκησης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος


    Αναθεωρήθηκε η Πολιτική Αποδοχών του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 26.4.2024 και αφορά  τις αποδοχές των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, τόσο τις σταθερές όσο και τις μεταβλητές (τα μπόνους).

    Τα μπόνους όπως προβλέπεται εξαρτώνται από τις επιδόσεις της διοικήσεις στους οικονομικούς, τους στρατηγικούς και τους στόχους βιωσιμότητας.

    Ως  στρατηγικοί στόχοι έχουν τεθεί οι δείκτες λειτουργικής απόδοσης δικτύου, η υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων, η πρόοδος των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης πελατών, η βελτίωση της εταιρικής εικόνας, η υλοποίηση υποδομών ηλεκτροκίνησης, η εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, μείωση ρευματοκλοπών κ,α.

    Σκοπός της  Πολιτικής Αποδοχών, όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι να συνεισφέρει στην υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας, στην εξυπηρέτηση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της, καθώς και στη βιωσιμότητα της, μέσω της θέσπισης ενός πλαισίου αποδοχών που:

    α) ευνοεί την ευθυγράμμισή τους με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους εταιρικούς στόχους,

    β) υποστηρίζει την ομαδικότητα και την αποδοτικότητα,

    γ) αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τον βαθμό συμβολής τους στα αποτελέσματά της, ώστε η Εταιρεία να εξακολουθεί να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους χρήστες, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την Ελληνική οικονομία.

    Το Πακέτο αποδοχών και παροχών των Εκτελεστικών Μελών Δ.Σ. περιλαμβάνει:

    Το μικτό ποσό ΕΥΡΩ 20.400 (είκοσι έξι χιλιάδων εξακοσίων) ετησίως για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις Δ.Σ,

    Τις σταθερές αποδοχές: Το ύψος των σταθερών αποδοχών οριοθετείται στην παρούσα Πολιτική, προσδιορίζεται επακριβώς από το Δ.Σ., περιλαμβάνεται δε στην ετήσια έκθεση αποδοχών η οποία υποβάλλεται στη Γενική Συνέλευση.

    Το Δ.Σ. επανεξετάζει τους βασικούς μισθούς των εκτελεστικών μελών του και αποφασίζει κατά πόσον οι συνθήκες δικαιολογούν αναπροσαρμογές, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αμοιβών και Προσλήψεων.

    Κατά την εξέταση των αυξήσεων στον βασικό μισθό χρησιμοποιούνται ως κριτήρια, ο πληθωρισμός, τα μισθολογικά επίπεδα της αγοράς, η ανάγκη διακράτηοης των στελεχών, η ατομική τους απόδοση και οι μέσες αυξήσεις στο ευρύτερο προσωπικό της Εταιρείας.

    Το ύψος των ετήσιων μικτών αποδοχών καθορίζεται μέσω του Συστήματος Σταθερών Αποδοχών Στελεχών (ΣΣΑΣ), σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Παράρτημα I.

    Τις ετήσιες μεταβλητές αποδοχές (bonus): Το εν λόγω ποσό καθορίζεται μέσω του Συστήματος Μεταβλητών Αποδοχών Στελεχών (ΣΜΑΣ), σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Παράρτημα Π.

    Προγράμματα ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης και ασφάλισης ζωής με παράλληλη ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων.

    Πρόσθετη παροχή: Για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης των μελών του ΔΣ. εκτός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ. ή των Επιτροπών αυτού, καταβάλλονται δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και σίτισης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα στις ρυθμίσεις της Εταιρείας.

    Συμμετοχές Μελών ΔΧ σε Επιτροπές: Επιπρόσθετα στα μέλη κάθε Επιτροπής του ΔΣ. της Εταιρείας, καταβάλλεται:

    α. Μικτό ποσό, ύψους ΕΥΡΩ 24.000 (είκοσι τεσσάρων χιλιάδων) ετησίως, για τα μέλη.

    β. Μικτό ποσό, ύψους ΕΥΡΩ 26.400 (είκοσι έξι χιλιάδων τετρακοσίων) ετησίως για τον Πρόεδρο.

    Μέλη του ΔΣ. που συμμετέχουν σε παραπάνω από μία (1) Επιτροπή ΔΣ., θα αποζημιώνονται κατ’ ανώτατο με το αναλογούν ποσό συμμετοχής μίας Επιτροπής.

    Μέλη Επιτροπών ΔΣ., μη Μέλη ΔΧ, τα οποία συμμετέχουν σε παραπάνω από δύο (2) Επιτροπές θα αποζημιώνονται κατ’ ανώτατο με το αναλογούν ποσό συμμετοχής δύο (2) Επιτροπών.

    Οι συμβάσεις εργασίας των εκτελεστικών μελών του ΔΣ. είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου τριετούς διάρκειας, με όρους εναρμονισμένους με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

    Τα μπόνους ή οι μεταβλητές αποδοχές

    Το Σύστημα Μεταβλητών Αποδοχών εξειδικεύει τα θέματα που αφορούν στον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησης του πρόσθετου κινήτρου, με τη μορφή μεταβλητών μικτών αποδοχών συναρτώμενων από βραχυπρόθεσμη στοχόθεσία (bonus) που παρέχεται στα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Εταιρείας που δεν διέπονται από τον ΚΚΠ ΔΕΗ.

    Μεταβλητές Αποδοχές λαμβάνουν ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο Αναπληρωτής ΔΝΣ, οι Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές ΒΟΚ της ΔΕΔΔΗΕΑ.Ε..

    Σκοπός της καθιέρωσης του Συστήματος αυτού είναι η ευθυγράμμιση των στελεχών προς την επίτευξη των στόχων της Εταιρείας, η καλύτερη κατανόηση από τα στελέχη του ρόλου τους, η καλλιέργεια εταιρικής κουλτούρας που υποστηρίζει την ομαδικότητα και την αποδοτικότητα και, τέλος, η αναγνώριση από την Εταιρεία των προσπαθειών των στελεχών και του βαθμού της συμβολής τους στα αποτελέσματα αυτής.

    Το Ποσό – στόχος των Μεταβλητών Αποδοχών ανά δικαιούχο στέλεχος καθορίζεται από την εκάστοτε εγκεκριμένη Πολιτική Αποδοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

    Σήμερα έχει καθοριστεί σε ποσοστό των ετήσιων μικτών τακτικών αποδοχών των δικαιούχων στο 50% αυτών για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους Γενικούς Διευθυντές, και στο 30% αυτών για τους Διευθυντές ΒΟΚ.

    Με την παρούσα Πολιτική καθορίζεται η δυνατότητα προσαύξησης του κατά τα ανωτέρω Ανώτατου Ποσού των Μεταβλητών Αποδοχών έως και κατά 50% σε περίπτωση υπερεπίτευξης (ovsrachlevement) των  στόχων.

    Οι μεταβλητές αποδοχές θα καταβάλλονται στους δικαιούχους το επόμενο έτος από το έτος αναφοράς και εντός τριών (3) μηνών μετά την έγκριση των ενοποιημένων Οικονομικών Αποτελεσμάτων της Εταιρείας για το έτος αναφοράς.

    Οι στόχοι που συνδέονται με τα bonus

    Υιοθετούνται τρεις (3) κατηγορίες στόχων προσανατολισμένων στην οικονομική ευρωστία της εταιρείας, στην επίτευξη των στρατηγικών και λειτουργικών του προτεραιοτήτων και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών αναφορικά με θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

    Οι στόχοι αυτοί περιγράφονται με σαφήνεια παρακάτω στο κεφάλαιο Γ, ορίζονται κατά τρόπο ώστε να είναι χρονικά προσδιορισμένοι και επιτεύξιμοι και έχουν διαφορετικό ποσοστό συνεισφοράς ως ακολούθως:

    Κατηγορίες στόχων                                   Ποσοστό συνεισφοράς στις ετήσιες μεταβλητές αποδοχές
    Οικονομικοί (Π)                                                                                 50%
    Στρατηγικοί/ Λειτουργικοί (Γ2)                                                     40%
    Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη (Γ3)                                       10%

    Ως οικονομικοί στόχοι, για τους οποίους υπάρχουν ευρέως αποδεκτοί δείκτες αποδοτικότητας δύνανται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, να ορισθούν το EBITDA, τα λειτουργικά κέρδη/(ζημίες) (ΕΒΓΤ), οι ταμειακές ροές από λειτουργική δραστηριότητα (Cash Flow from operating activities), ο καθαρός δανεισμός, η επίτευξη του’ στόχου κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX Budget achievement) κ.λ.π.

    Οι στρατηγικοί/λειτουργικοί στόχοι σε επίπεδο Εταιρείας καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε και κατανέμονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στον ΑΔΝΣΔ, στους Γενικούς Διευθυντές.

    Ακολούθως, εφόσον είναι εφικτό, οι στόχοι αυτοί επιμερίζονται και κατανέμονται από τους προηγούμενους στις υποκείμενες δομές τους κ,ο.κ., διαφορετικά τίθενται στις υποκείμενες δομές ανεξάρτητοι επιμέρους στόχοι που επηρεάζουν, όμως, έμμεσα τον αντίστοιχο στόχο.

    Ως Στρατηγικοί/Λειτουργικοί στόχοι ορίζονται «ad hoc (για τη συγκεκριμένη περίοδο)» στρατηγικοί στόχοι, δείκτες λειτουργικής απόδοσης δικτύου, η υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων, η πρόοδος των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης πελατών, η βελτίωση της εταιρικής εικόνας, η υλοποίηση υποδομών ηλεκτροκίνησης, η εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, μείωση ρευματοκλοπών κ,α.

    Οι στόχοι που σχετίζονται με το περιβάλλον, την αειφόρο και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο Εταιρείας καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τίθενται μόνο σε επίπεδο Εταιρείας, δεν κατανέμονται περαιτέρω και κάθε στέλεχος ξεχωριστά έχει ως ατομικούς στόχους την επίτευξη των στόχων αυτών στο σύνολό τους.

    Ως στόχοι δύνανται να ορισθούν ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι ενέργειες υποστήριξης πράσινης ανάπτυξης (ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, υπόγειό π οιήσεις δικτύων κ.α.), η κοινωνική προσφορά, η προστασία του περιβάλλοντος, δείκτες υγείας και ασφάλειας, η συμμετοχή εργαζομένων σε πρωτοβουλίες εταιρικής ευθύνης, ο αριθμός βραβεύσεων για πρωτοβουλίες σχετικές με το Περιβάλλον.

    Η αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων όλων των κατηγοριών διενεργείται με τη μέτρηση του βαθμού επίτευξης των ποσοτικών στόχων ή/και την εξέταση της πληρότητας υλοποίησης των ποιοτικών (στόχοι on/off), και καθορίζει το ύψος των μεταβλητών αποδοχών που θα χορηγηθούν.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΔΕΔΔΗΕ: Ταυτοποίηση μέσω κινητού για ξεκαθάρισμα της πελατειακής του βάσης

    ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος: Από Σπερχειάδα για Χαλκίδα!

    Σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος τον Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ