ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει σημαντικό ενεργειακό κίνδυνο καθώς έχει προετοιμαστεί εγκαίρως για κάθε σενάριο εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, τονίζοντας ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων έχει επεξεργαστεί 16 σενάρια κινδύνων.
«Η χώρα μας έχει μικρή πιθανότητα κινδύνου και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση από τις υπόλοιπες χώρες. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η Γερμανία βρίσκεται σε συναγερμό 2, ενώ η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει κάποιο σχετικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Γι αυτό το λόγο, πάρα πολλές χώρες και εταιρίες ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, όπως από Βουλγαρία ακόμα και από Ουγγαρία έρχονται στη χώρα μας για να ζητήσουν υποστήριξη ενόψει του χειμώνα», υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας και προσέθεσε:
«Η Αρχή έχει προετοιμάσει σενάρια κρίσης και σχέδιο ετοιμότητας το οποίο κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα τα δυνατά σενάρια ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο πολιτικής δράσης. Και είναι το πρώτο σχέδιο στην ΕΕ που επικαιροποιείται για τη μείωση ενέργειας κατά 15%.
Επίσης η Αρχή συμμετέχει σε διάφορες διακρατικές μελέτες επικινδυνότητας και μάλιστα έχει συντονιστικό ρυθμιστικό ρόλο. Συντονίζει δράσεις μεταξύ Ουκρανίας – Βουλγαρίας ως επικεφαλής, και συμμετέχουμε και σε άλλες δράσεις καθώς έχουμε καταστεί αναγνωρίσιμος εταίρος και υπεύθυνος φορέας για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, η Αρχή έχει αποτυπώσει 16 σενάρια για τον τομέα ηλεκτρισμού επικινδυνότητας με τα πλέον κρίσιμα να είναι η διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η κυβερνοεπίθεση, και είναι έτοιμα τα σχέδια για άμεση ενεργοποίησή τους.
«Η ΕΕ εκτιμά ότι σε κάποια ακραία σενάρια είναι πολύ περιορισμένες για τη χώρα μας οι κίνδυνοι έναντι των άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία και η Ιταλία. Η Ελλάδα, πέραν της σημαντικής υποδομής λιγνιτικών μονάδων και το σχέδιο για τη μεγιστοποίηση της χρήσης τους αν χρειαστεί, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει και τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδων με ένα ορυκτό καύσιμο.
Από κει και πέρα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου, θα προσδιοριστούν και άλλα σημαντικά μέτρα, τα οποία θα είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως αυτό προσδιορίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών», τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,7% του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο