ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μήνυμα προς Διαχειριστές, παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας πως η ΡΑΕ με κάθε τρόπο θα προασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών έστειλε χθες ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, περιγράφοντας τις ενέργειες και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Ο κ. Δαγούμας υπενθύμισε ότι είχε προβεί σε κυρώσεις σε 5 Προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Διαχειριστές και ότι έχει καλέσει σε ακρόαση 12 Προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2021. Η σύναψη και η τήρηση συμφωνιών διακανονισμού θα προσμετρηθεί θετικά ως προς την τελική επιβολή κυρώσεων, σημείωσε.
Η ορθή εποπτεία της αγοράς τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου, είναι ο άξονας ενεργειών της ΡΑΕ επανέλαβε αρκετές φορές ο Πρόεδρος της, εξηγώντας όλο το πλέγμα πρωτοβουλιών, αποφάσεων και δράσεων της Ρυθμιστικής αρχής.
Έλεγχοι στην προμήθεια
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε την ανάγκη να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στην αγορά και οι συνθήκες ανταγωνισμού.
Όπως είπε η Ρυθμιστική Αρχή προχωρά σε ελέγχους στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου προκειμένου να διαπιστώσει αν περνάνε στα τελικά τιμολόγια οι επιδοτήσεις της πολιτείας. Τόνισε επίσης ότι καμία παραβίαση και αθέμιτη συμπεριφορά προμηθευτή σε βάρος των καταναλωτών δεν θα γίνει δεκτή και θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται για την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια στους λογαριασμούς, σημείωσε ότι ερευνά τη θέσπιση του ενεργειακού διαμεσολαβητή προκειμένου οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αυτόν για την επίλυση διαφορών με τους προμηθευτές ενέργειας. Εξετάζεται να είναι μια αποκλειστικά ONLINE Εφαρμογή όπως το MyRAE.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ στοχεύει σε περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση του Προμηθευτή/Διαχειριστή σε ένα παράπονο, τότε πρακτικά έχει 2 επιλογές:
• Καταγγελία στη ΡΑΕ για θέματα όμως αμιγώς ρυθμιστικά π.χ. παραβίαση άρθρου του Κώδικα
Προμήθειας (όχι αστικών διαφορών)
• Διευθέτηση αστικής διαφοράς σε δικαστήρια/διαμεσολάβηση
Διερευνάται η θεσμοθέτηση Ενεργειακού Διαμεσολαβητή υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, όπου ένας Καταναλωτής θα μπορεί (χωρίς κόστος) να προσφύγει για επίλυση διαφοράς.
Κρίσιμα θέματα προς διερεύνηση είναι:
• Το κόστος για τη λειτουργία του Διαμεσολαβητή (και η κάλυψη του)
• Η εθελοντική συμμετοχή των Προμηθευτών και Διαχειριστών
Σε ό,τι αφορά τα νέα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος, σημείωσε ότι θα είναι έτοιμα σε 2 μήνες. Στα νέα έντυπα, υπενθυμίζεται, ότι θα περιλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για το αν ένα τιμολόγιο είναι σταθερό, κυμαινόμενο με όριο ή χωρίς όριο.
Στο μικροσκόπιο η χονδρεμπορική αγορά
Στόχος της ΡΑΕ είναι να δημιουργήσει εργαλείο παρακολούθησης της λιανικής αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει για τη χονδρεμπορική αγορά. Η Αρχή διερευνά τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς σε μεγάλο βάθος και έχει καλέσει τους παραγωγούς να δώσουν στοιχεία για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, τα οριακά τους κόστη, τις προσφορές που δίνουν. Βούληση της ΡΑΕ είναι αν διαπιστωθούν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές να ληφθούν μέτρα.
Μάλιστα ο κ. Δαγούμας, τόνισε πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές τελικά και στους προμηθευτές πρώτα, οι παραπάνω χρεώσεις που εισέπραξαν οι παραγωγοί από την αγορά εξισορρόπησης κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του target model. Η ΡΑΕ έχει κάνει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.
Τιμές ενέργειας
Για τις τιμές ενέργειας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ σημείωσε ότι στην ελληνική αγορά περνάει στη λιανική, δηλαδή στους καταναλωτές, σχεδόν στο 100% η αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς και στο ότι δεν έχουμε τα διμερή συμβόλαια ανάμεσα σε παραγωγούς και προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέδωσε τις υψηλές τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά και στο μείγμα καυσίμου όπου το φυσικό αέριο καλύπτει το 45% των αναγκών, ενώ προέβλεψε πως η ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό ως τον Απρίλιο και πλήρως από το 2023. Χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση ως αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της προμήθειας του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, παρά τις διαφορές από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη, ο κ. Δαγούμας εκτίμησε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δύσκολα ο ευρωπαίος Ρυθμιστής ACER θα αποδεχθεί να υπάρξουν αλλαγές.
Για την προοπτική και τη μελλοντική πορεία των τιμών ενέργειας σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση τιμών φυσικού αερίου το Απρίλιο 2022 και
μεγαλύτερη το 2023. Η κατάσταση όμως είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, δημιουργώντας
επισφάλεια για ασφαλείς προβλέψεις.
Με το μάτι και στους Διαχειριστές
Εκτός όμως από τους προμηθευτές και τους παραγωγούς ενέργειας, ιδιαίτερη προσοχή δίνει η ΡΑΕ στους Διαχειριστές, τόσο στις επενδύσεις που κάνουν όσο και στον τρόπο που επενδύουν το ρυθμιστικό έσοδο. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε αποικία, τα WACC πρέπει να αντιπροσωπεύουν τεχνοκρατικά στοιχεία. Δε χαρίζουμε χρήματα των καταναλωτών στους Διαχειριστές.»
Διευκρίνισε αναφερόμενος στις Αποθήκες Καβάλας, ότι δεν είναι δυνατό το ρυθμιζόμενο έσοδο του έργου να καλύπτει και την ιδιωτική επένδυση, όπως ζητήθηκε από το ΔΕΣΦΑ. Και είπε ότι έχει τεθεί θέμα διαχωρισμού της δομής του ΔΕΣΦΑ σε ρυθμιζόμενες και μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες, ώστε να μην καλύπτονται όλες οι επενδύσεις τους, από αυτά που πληρώνει μέσω των ρυθμιστικών χρεώσεων ο καταναλωτής.
Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη των εγκεκριμένων έργων, σημείωσε ότι αν δεν τηρούνται τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η επιβολή προστίμου 5 εκ. € στον ΑΔΜΗΕ για (α) τη μη υλοποίηση του Δυτικού Διαδρόμου κατά το οριζόμενο χρονοδιάγραμμα, (β) την επί μακρόν παράλειψη της υποχρέωσής του ενημέρωσης
της ΡΑΕ και (γ) τη μη επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου (Απόφαση ΡΑΕ 345/2021).
Σχετικά με τις επενδύσεις τους, σημείωσε ότι έφ’ οσον πρόκειται για έργα με «κοινωνικό όφελος», να καλύπτονται από τις αμοιβές των Διαχειριστών (αρχή ανταποδοτικότητας). Σημείωσε ότι στόχος είναι το ρυθμιστικό έσοδο να εξασφαλίζει το κοινωνικό όφελος και όχι η τυχόν μέγιστη κερδοφορία που μπορεί να διασφαλίζεται μέσω WACC ή μέσα από τα premium WACC.
Το «premium», όπως ανέφερε, θα δίνεται μονάχα κατόπιν τεκμηρίωσης και εφόσον επιβεβαιώνεται ότι το εν λόγω προς υλοποίηση έργο, αφορά σε μεγάλο κοινωνικό όφελος και επομένως είναι προς το «συμφέρον» του καταναλωτή να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, και επομένως δύναται να αμειφθεί ο Διαχειριστής για κάτι τέτοιο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα υπάρχει η δυνατότητα premium, ενώ για το WACC, αυτό πρέπει να αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα της δραστηριότητας του Διαχειριστή.
Μητρώο πελατών
Στις άλλες προτεραιότητες της ΡΑΕ είναι η επικαιροποίηση του Μητρώου Πελατών με καταγραφή ανά μετρητή και όνομα πελάτη /ΑΦΜ
• Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με ΔΕΔΔΗΕ, ΑΑΔΕ, ΥΠΕΝ και Υπουργείο Οικονομικών και με ανάδειξη της ανάγκης στα πλαίσια της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής
Μετάβασης
• Κύρωση στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου (Άρθρα 4, 5, 7 του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης).
Σχετικά με το market reform plan, το σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι εστάλη την Παρασκευή προς το ΥΠΕΝ προκειμένου να υποβληθεί από το Υπουργείο στην Κομισιόν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό