ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το Σεπτέμβριο του 2022 σας είχαμε γράψει πως η ΡΑΕ γίνεται «Υπερ-Αρχή» ενσωματώνοντας στις αρμοδιότητές της τα νερά και τα σκουπίδια εκτός από τα ενεργειακά.
Και από τις 25 Νοεμβρίου ο wiseman είχε αναφέρει τον μεγάλο προβληματισμό που υπήρχε για τη νέα δομή της «Υπερ-Αρχής» για τις αρμοδιότητες και για τη θέση για την οποία προοριζόταν ο Θανάσης Δαγούμας, μέχρι σήμερα Πρόεδρος της ΡΑΕ.
Γράφαμε πως στο μεν Υπουργείο Ενέργειας δεν ήθελαν να τον δουν ούτε ζωγραφιστό, ενώ σε άλλα υπουργεία όπως το Οικονομικών και το Υποδομών, δεν είχαν μεγάλες αντιρρήσεις για την παραμονή του, άσχετα από τη δομή της νέας «Υπερ-Αρχής» με …Υπερ-πρόεδρο και τρείς «θεματικούς» αντιπροέδρους για Ενέργεια, Νερά, Σκουπίδια αντιστοίχως.
Ποια είναι η ουσία τώρα; Οι σημερινοί αντιπρόεδροι της ΡΑΕ υποβιβάζονται σε απλά μέλη της υπο-ολομέλειας ενέργειας, τη στιγμή όμως που οι θέσεις του πρώτου και δεύτερου αντιπροέδρου της ΡΑΕ είχαν προκηρυχθεί χωριστά από των υπολοίπων μελών και αποτελούσαν διακριτά «όργανα». Οπότε προκύπτουν νομικά ζητήματα από τις δυσμενείς αλλαγές που επιβάλλονται στους αντιπροέδρους πριν τη λήξη της θητείας τους. Ο σημερινός πρόεδρος, θα γίνει «θεματικός» αντιπρόεδρος έχοντας την ευθύνη για την υπο-ολομέλεια ενέργειας.
Καταλαβαίνετε πόσες και ποιες ενστάσεις και προσφυγές θα γίνουν για την νομιμότητα της ρύθμισης, ενώ υπάρχει προβληματισμός για τις ημερομηνίες εφόσον τελικά τον Απρίλιο έχουμε εκλογές.
Να θυμίσουμε πως, από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022 ο wiseman έγραφε πως όταν είχαν πρωτοδημοσιευτεί οι κυβερνητικές προθέσεις, είχε δημιουργηθεί κύμα σφοδρών αντιδράσεων από εσωκυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, που αμφισβητούσαν τόσο τη διαρθρωτική ικανότητα της ΡΑΕ να ανταπεξέλθει στα νέα καθήκοντα όσο και την προσωπική ικανότητα του Θανάση Δαγούμα. Άλλωστε τότε υπήρχε και η κόντρα ΡΑΕ – καθετοποιημένων παρόχων για τα υπερέσοδα αλλά και για άλλα θέματα κυρίως διοικητικά και τιμολογιακά.
Τότε ο κ. Δαγούμας θορυβημένος απευθύνθηκε στα λεγόμενα «ψηλά πατώματα» και πήρε την απάντηση «μην ανησυχείς, ότι και να γίνει, ο τομέας της ενέργειας είναι δικός σου».
Ο ίδιος περιχαρής άρχισε να το διαδίδει κείδε κακείσε που λένε, χωρίς να υπολογίζει τον «υπερ-Πρόεδρο» που του φορτώνουν στο κεφάλι. Τώρα που συνειδητοποίησε πως κινδυνεύει να γίνει «από Δήμαρχος, κλητήρας» είναι άγνωστο τι θα πράξει.
Στο σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση, δεν περιλαμβάνονται πρόνοιες για τα μισθολογικά και κυρίως για τις εκατοντάδες προσλήψεις που χρειάζονται, αλλά υπάρχει υπόσχεση από το Μαξίμου πως οι αντίστοιχες τροπολογίες θα ενταχθούν όταν έρθει στη Βουλή, άγνωστο γιατί δεν υπάρχουν από τώρα.
Θυμίζουμε πως η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων αποτελεί προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση των κονδυλίων, άρα το Μαξίμου επείγεται για την ψήφιση.
Το ζητούμενο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, είναι να εξασφαλιστεί ότι στον τομέα της ενέργειας θα συνεχίσει να υπάρχει μία Ρυθμιστική Αρχή δυνατή και με αρμοδιότητες, διότι όπως γνωρίζουν όλοι, οι μεγάλοι καθετοποιημένοι προμηθευτές έχουν ισχυρές προσβάσεις παντού. Ήδη και παρά τις υψηλές κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, πολλά νοικοκυριά (και όχι στις «πλούσιες» περιοχές) εξακολουθούν να λαμβάνουν λογαριασμούς με μεγάλο κόστος και οι προσφυγές στη ΡΑΕ είναι πολλές και ποικίλες.
Το θέμα είναι με ποιο τρόπο η «πολυκέφαλη» νέα «υπερ-ΡΑΕ» θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ρόλο της, που είναι κυρίως η ρύθμιση της ενεργειακής αγοράς με τρόπο ώστε να εξυπηρετείται ο Έλληνας καταναλωτής. Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο και τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο.
Διαβάστε επίσης:
Energean, ΔΕΣΦΑ, Helleniq Energy: Δένουν την ενεργειακή σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου
Επενδύσεις 9 δισ. αλλάζουν τον χάρτη στα δίκτυα ρεύματος και φυσικού αερίου