Τη μεθοδολογία με την οποία κατέληξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα υπερκέρδη των 927 εκατ. ευρώ των εταιρειών ενέργειας, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 αποκάλυψε επίσημα ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας σήμερα στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Όπως είπε, ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ συνέκρινε την αποδοτικότητα των μονάδων κατά την περίοδο Οκτώβριος ‘ 21 – Μάρτιος ‘ 22, με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο Οκτώβριος ‘ 20 – Μάρτιος ‘ 21.
Με βάση αυτή τη σύγκριση κατέληξε ποιο θα έπρεπε το αναμενόμενο εύλογο κέρδος και ποιο ποσό αποτελεί υπερκέρδη.
Η μεθοδολογία αυτή δεν έλαβε όμως υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο κάποια μονάδα πέρυσι να ήταν κλειστή κάνοντας συντήρηση, οπότε η σύγκριση να μην οδηγεί στα σωστά συμπεράσματα.
Αυτό επισημαίνουν στο mononews πηγές από την ΗΡΩΝ, που τονίζουν ότι η αποκάλυψη της μεθοδολογίας αναδεικνύει τα προβλήματα του υπολογισμού των υπερκερδών από την ΡΑΕ.
Σημειώνεται επίσης ότι πληροφορίες από όλες τις εταιρείες παραγωγής τονίζουν ότι η ΡΑΕ δεν επικοινώνησε μαζί τους κατά τη διάρκεια της συλλογή στοιχείων με αποτέλεσμα να γίνονται τέτοιου είδους παρανοήσεις.
Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής ο πρόεδρος της ΡΑΕ, υπογράμμισε ότι δεν την επιβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή, αλλά είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση της κάθε εταιρείας.
Η εξέλιξη της τιμής στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φαίνεται ότι υπάρχει σύζευξη τιμών. Αρκετούς μήνες είμαστε κοντά στο μέσο όρο, κάποιους μήνες όντως είμαστε πιο ψηλά τόνισε.
Πήραμε μια απόφαση και θα εφαρμοστεί από το επόμενο μήνα: Ένας καταναλωτής πριν υπογράψει, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αν έχει σταθερό τιμολόγια ή κυμαινόμενο με όρια ή χωρίς όρια σημείωσε ο κ. Δαγούμας.
Παράλληλα, ανέφερε πως σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν μέσω της παρακολούθησης της εσωτερικής, χονδρεμπορικής αγοράς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν διαπιστώνει ενδείξεις χειραγώγησης τιμών.
Όμως, όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε, «η λειτουργία της αγοράς με ακραίες τιμές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκέρδη. Αυτή νομίζω είναι η βάση της συζήτησης. Οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς λόγω της κρίσης και οφείλει η πολιτεία να τα παίρνει προς όφελος των καταναλωτών».
Διαβάστε επίσης
Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενέργεια: Δεν έχουμε υπερκέρδη λένε οι παραγωγοί – Όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών