• Ενέργεια

    Chevron: Εγκρίθηκε από τους μετόχους της Hess το mega deal $53 δισ.

    • NewsRoom

    Μάικ Βιρτ, Διευθύνων σύμβουλος, Chevron Corporation


    Εγκρίθηκε από τους μετόχους της Hess το mega ενεργειακό deal 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Chevron, το οποίο βοηθά τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα σε μια μακρά μάχη διαιτησίας με την Exxon και την CNOOC, τους εταίρους της Hess στη Γουιάνα.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε αρχικά τον Οκτώβριο πέρσι από την Chevron, η οποία ανέφερε ότι θα καταβάλει 171 δολάρια ανά μετοχή, με τους μετόχους της Hess να κρατάνε 1,025 μετοχές της Chevron για κάθε μετοχή της Hess, με την αξία της εταιρείας να αγγίζει τα 60 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου και του χρέους.

    «Η Chevron ενισχύει με τη νέα εξαγορά τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις της και βελτιώνει το χαρτοφυλάκιό της προσθέτοντας περιουσιακά στοιχεία παγκόσμιας κλάσης», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος Mike Wirth.

    Η έγκριση, σύμφωνα με το Reuters, μπορεί να ξεπερνά ένα εμπόδιο, ωστόσο, απαιτείται ακόμη η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

    Tο πιο κρίσιμο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας, αναφέρει το Reuters, είναι η επίλυση της διαφοράς που κατέθεσαν η Exxon και η CNOOC, καθώς έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης σε οποιαδήποτε πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Hess στη Γουιάνα.

    Εντούτοις, η θετική ψήφος των μετόχων, αποτελεί νίκη για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο John Hess, ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο τη φήμη του και το μέλλον μιας εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα του.

    Το αποτέλεσμα, σημειώνει το δημοσίευμα, ακυρώνει τις αξιώσεις ορισμένων μετόχων που ήθελαν πρόσθετη αποζημίωση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της πώλησης.

    «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η πλειοψηφία των μετόχων μας αναγνωρίζει την επιτακτική αξία αυτής της στρατηγικής συναλλαγής και προσβλέπουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση της συγχώνευσής μας με τη Chevron», δηλώνει ο Hess.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές των Hess και Chevron κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας.

    Η Hess εμφανιζόταν στο +0,44% την Τετάρτη στις 11:00 ώρα Ελλάδος, ενώ η Chevron στο +0,82%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι, η Exxon Mobil προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources έναντι 58 δισ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Chevron: Αποχωρεί από τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας μετά από μισό αιώνα

    Chevron: Βουτιά τζίρου κατά 16% παρόλο που η κερδοφορία ξεπέρασε τις προβλέψεις

    Chevron: Mega deal 53 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Hess



    ΣΧΟΛΙΑ