ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε όλη την Επικράτεια ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Blink Charging Hellas σήμερα στο Ζάππειο.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, η εκδήλωση συμπίπτει με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη Βουλή, το οποίο «προάγει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης και του υπουργείου μας».
Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ξεκινά από χαμηλή βάση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς «αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα –γύρω στα 1.000 συνολικά- ενώ σε όλη την επικράτεια υπάρχουν λιγότερα από 100 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η διείσδυση των υποδομών φόρτισης αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου που έχει τεθεί και προβλέπει ότι έως το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρώτο πράγμα που έρχεται στη σκέψη καθενός όταν είναι έτοιμος να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πού θα το φορτίζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. «Γι αυτό, έχουμε επιλέξει το ανταγωνιστικό μοντέλο αγοράς για την ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης επειδή προσβλέπουμε όχι μόνο σε κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, που θα οδηγήσει σε μείωση κόστους για τους χρήστες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς της ηλεκτροκίνησης, με σαφή τον ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ και των υπόλοιπων φορέων. Δίνουμε προτεραιότητα στα κεντρικά σημεία, δηλαδή πλατείες, λιμάνια, αεροδρόμια. Έως το τέλος του 2021 οι εθνικές οδοί, οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας θα έχουν καλυφθεί πλήρως από φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων έχουν δεσμευθεί να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία φόρτισης, οι δε Δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν σημεία για τους φορτιστές μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους».
Περνώντας στα κτίρια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για τα νέα κτίρια προβλέπεται υποχρέωση τοποθέτησης φορτιστών στα νέα κτίρια από το 2021 κι έπειτα, ενώ για τα παλιά θα ακολουθηθεί μοντέλο παρόμοιο με αυτό που ισχύει για το φυσικό αέριο, δεν θα χρειάζεται δηλαδή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας. «Επιπροσθέτως, οι φορτιστές εξαιρούνται από τη απαίτηση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και κόστος για όσους εγκαθιστούν τέτοιες υποδομές».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε τα κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης: «Συγκεκριμένα, μέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» -που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου- επιδοτούμε με 500 ευρώ την αγορά έξυπνων οικιακών φορτιστών από πολίτες. Δίνουμε επίσης σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρείες για την εγκατάσταση φορτιστών, μέσω παροχής έκπτωσης δαπάνης, την λεγόμενη «υπεραπόσβεση» και θεωρούμε το κόστος φόρτισης για τους εταιρικούς στόλους ως έξοδο, μειώνοντας έτσι τον φόρο που καταβάλλει η εταιρεία.
Τέλος, σηματοδοτούμε ότι ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για την παραγωγική και αναπτυξιακή διάσταση της ηλεκτροκίνησης, μέσω της παροχής σημαντικών αναπτυξιακών-φορολογικών κινήτρων δηλαδή εκπτώσεις φόρων, επιδοτήσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών στις λιγνιτικές περιοχές. Στόχος μα είναι η παραγωγή φορτιστών, μπαταριών –ακόμα και ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί όχι ;- στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στις περιοχές αυτές και να τις καταστήσουμε πόλους ανάπτυξης. Έτσι δεν προάγουμε μόνο την βελτίωση των συνθηκών για το περιβάλλον, αλλά δημιουργούμε έναν νέο τομέα της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και ευνοϊκές προοπτικές για την απασχόληση», κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike