ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την απάντηση στην πρόκληση της βιωσιμότητας του αγροτικού κλάδου έρχεται να δώσει η νέα τεχνολογία της ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας Brite Solar με τη δημιουργία διαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ, με χρήση νανοϋλικών για εφαρμογές στη γεωργία.
Η startup, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Green Deal, ετοιμάζεται να επεκταθεί με την κατασκευή μίας νέας μονάδας παραγωγής με συνολικό ύψος επένδυσης 9 εκατομμύρια ευρώ. Η μονάδα παραγωγής θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας και προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η Brite, ιδρύθηκε για να αναπτύξει την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία, έτσι ώστε να συμβάλλει στην εξασφάλιση της διάθεσης τροφίμων εν όψει της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής. Όπως δηλώνει και ο CEO της εταιρείας, Δρ Νικόλαος Κανόπουλος, «η φιλοδοξία μας είναι, με αυτό το προϊόν, να συμβάλουμε στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στη γεωργία».
Οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για αύξηση του πληθυσμού της Γης στα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050 δημιουργούν νέες απαιτήσεις για εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής παγκοσμίως προκειμένου να καλυφθεί η νέα αυτή ζήτηση για τρόφιμα. Συγκεκριμένα η απαιτούμενη αύξηση της γεωργικής παραγωγής είναι της τάξης 70-100% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρο σε όρους ενεργειακής κατανάλωσης, χρήσης υδάτινων πόρων και έκτασης γης για την εντατικοποίηση της καλλιέργειας.
Η τεχνολογική λύση στην πρόκληση μιας βιώσιμης γεωργίας
Είναι επομένως σαφές ότι η μετάβαση δεν είναι θα εύκολη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ΕΕ θέτει όλο και αυστηρότερους στόχους για να καταστήσει το Ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων πιο βιώσιμο και να μειώσει το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα της γεωργικής παραγωγής. Όπως μας εξηγεί ο κ.Κανόπουλος, «η γεωργία καταναλώνει το 14% της ενέργειας παγκοσμίως και η γεωργία έντασης, όπως είναι τα θερμοκήπια, καταναλώνει το 28% του λειτουργικού τους κόστους στην ενέργεια. Επίσης υπάρχει μεγάλη διαμάχη, ιδίως στην Ευρώπη, για την χρήση γης μεταξύ της γεωργίας και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών».
Την λύση στο αδιέξοδο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του γεωργικού κλάδου έρχεται να δώσει η πατέντα της Brite, τα ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά πάνελ με δυνατότητα εγκατάστασης στις οροφές θερμοκηπίων. Τα ημιδιάφανα πάνελ επιτρέπουν την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών των καλλιεργειών με καθαρή ενέργεια, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής. Αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η στρεμματική απόδοση μιας γεωργικής καλλιέργειας και με την παροχή ενός επιπλέον εσόδου στο γεωργό από την παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, τα αυτοδύναμα αυτά θερμοκήπια, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της απόδοσης της παραγωγής με δεκαπλάσιο βαθμό από την συμβατική καλλιέργεια. Επιπλέον αναφέρει πως η λύση στο παγκόσμιο γεωργικό πρόβλημα θα ήταν «η μαζική χρήση θερμοκηπίων για την καλλιέργεια τροφίμων με ταυτόχρονη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ελαχιστοποίηση ή και το μηδενισμό του κόστους της ενέργειας για να λειτουργήσει το θερμοκήπιο». Επίσης προσθέτει ότι, «ειδικά σχεδιασμένα θερμοκήπια έχουν τη δυνατότητα συλλογής του βρόχινου νερού, έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί από τον παραγωγό σε ποσότητες και χρόνους που απαιτεί η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών μέσα στο θερμοκήπιο».
Η μόνη ελληνική εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε από το Green Deal
Η Brite είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που κατάφερε να διασφαλίσει χρηματοδότηση από το EIC Fund, το ευρωπαϊκό ταμείο που δημιουργήθηκε για να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 372 δισ. ευρώ με τη στήριξη χρηματοδοτικών εταίρων, όπως ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής των πάνελ στην Ελλάδα, τα οποία προς το παρόν ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες στην Κίνα.
«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στη συμφωνία συμμετοχικής επένδυσης στην εταιρεία ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ. Το 50% της επένδυσης έχει εξασφαλισθεί από το EIC Fund (είμαστε η μόνη ελληνική εταιρεία στην οποία επενδύει το EIC Fund) και το άλλο 50% θα επενδυθεί από ένα Impact VC Fund το οποίο δεν θέλω να αποκαλύψω τώρα, μια και είμαστε στη διαδικασία του ελέγχου της εταιρείας. Μετά από την ολοκλήρωση της επένδυσης, σχεδιάζουμε την ανάπτυξη μίας πλήρους αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής για ημιδιαφανές φωτοβολταϊκό πάνελ στην βιομηχανική ζώνη της Πάτρας», εξηγεί ο κ. Κανόπουλος, μιλώντας στο mononews.
Όπως αναφέρει, το ύψος της επένδυσης για τη γραμμή παραγωγής θα είναι 9 εκατομμύρια ευρώ και προγραμματίζεται να είναι να είναι έτοιμη και λειτουργική το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η εγχώρια μονάδα κατασκευάζεται ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις πωλήσεων για Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ η Brite θα διατηρήσει τη συνεργασία της με τη μονάδα παραγωγής στην Κίνα θα συνεχιστεί για τις πωλήσεις μας στην Ασία.
Το έξυπνο γυαλί στα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια της Brite
Το δεύτερο καινοτόμο τεχνολογικό προϊόν της Brite είναι το δυναμικό ή έξυπνο γυαλί που προορίζεται για εφαρμογές σε κτίρια και έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη διαπερατότητά του με ηλεκτρικό control. O κ. Κανόπουλος αναφέρει ότι το προϊόν σχεδιάζεται να έρθει στην παραγωγή του 2023. «Η επόμενη επένδυσή μας θα είναι για την γραμμή παραγωγής του δυναμικού γυαλιού αρχίζοντας στο τέλος του 2023. Υπολογίζουμε ότι αυτή η επένδυση θα είναι της τάξεως των 10-12 εκατομμυρίων ευρώ».
Η εταιρεία αρχίζει από το 2022 να διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά, η οποία βρίσκεται κατά 70% εκτός Ελλάδος. Η εταιρεία που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούταν με την παροχή υπηρεσιών έχει θετικό EBITDA τα τελευταία τρία χρόνια και ένα φιλόδοξο οικονομικό πλάνο για τα επόμενα πέντε.
Στην ερώτηση αν το θεσμικό πλαίσιο και οι συνθήκες στη χώρα μας ευνοούν την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής μονάδας παραγωγής ο κ. Κανόπουλος δήλωσε: «Αυτή την στιγμή ναι. Δεν θα έλεγα το ίδιο τρία χρόνια πριν. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης σε συνάρτηση με την μείωση του κόστους δανεισμού και το δυσθεώρητο κόστος μεταφοράς από την Ασία, καθιστά την παραγωγή του προϊόντος στην χώρα μας ανταγωνιστική για τις αγορές στην ΕΕ και στις ΗΠΑ».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί