ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά ενέργειας, όπου η τιμολόγηση γίνεται με βάση το οριακό κόστος, προκύπτει μία ενιαία τιμή για όλες τις μορφές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η συμβατική ενέργεια, από ορυκτά καύσιμα και φυσικό αέριο, είναι αυτή που διαμορφώνει την τιμή στην αγορά, παρότι η ενεργειακή παραγωγή προέρχεται κυρίως από ΑΠΕ και πυρηνικούς σταθμούς, των οποίων το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται καθώς η Ρωσία διατηρεί τις πιέσεις στην τροφοδοσία, δημιουργούνται ανησυχίες για τη μελλοντική βιωσιμότητα του παρόντος συστήματος και ήδη έχει ανοίξει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση των ενεργειακών αγορών.
Συγκεκριμένα η Γαλλία, στηρίζει την αποσύνδεση των λογαριασμών ηλεκτρικού από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και μαζί της συντάσσονται η Ισπανία και η Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γαλλία ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη, με τον Υπουργό Οικονομίας Bruno Le Maire να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η άνοδος του ενεργειακού κόστους «θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα της ενεργειακής μετάβασης».
Η πρόταση της Γαλλίας είναι η λειτουργία ενός «αυτόματου σταθεροποιητή» που θα μεταφέρει τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας από τις υψηλές τιμές, στους προμηθευτές και τους καταναλωτές.
Ωστόσο παρά τις εκκλήσεις του Παρισίου, η Κομισιόν αντιτίθεται στα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις. «Η αύξηση των τιμών έχει επιφέρει μεγάλες πολιτικές πιέσεις, ωστόσο δεν θα πρέπει κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε βεβιασμένες αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση», δήλωσε ο οικονομικός επίτροπος Paolo Gentiloni. «Ειδάλλως διατρέχουμε τον κίνδυνο να παρέμβουμε σε μια αγορά που κατά τα άλλα λειτουργεί εξαιρετικά».
Σχετικά με την προοπτική μίας κοινής σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη ο Gentiloni έχει επίσης επιφυλάξεις.
«Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με χώρες στη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα με τη Ρωσία», προσθέτει. «Χρειαζόμαστε μία κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στις άλλες χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μία κοινή σύμβαση είναι η καλύτερη προσέγγιση».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα η συνάντηση εκπροσώπων χημικών και τελωνειακών Υπηρεσιών από 27 χώρες
- Ρωσία: Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Μόσχα έχει επιταχύνει την προέλαση της στη βορειοανατολική Ουκρανία
- Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
- Μέρκελ: Πρέπει να προκαλεί «τεράστια ανησυχία» η επιρροή του Έλον Μασκ πάνω στον Τραμπ