• Ενέργεια

    BP: Κέρδη άνω των εκτιμήσεων το β’ τρίμηνο – Αυξάνει το μέρισμα

    • NewsRoom
    Μάρεϊ Αουχίνκλος CEO BP (Πηγή: Christopher Pike/Bloomberg)

    Μάρεϊ Αουχίνκλος CEO BP (Πηγή: Christopher Pike/Bloomberg)


    Καλύτερα του αναμενομένου καθαρά κέρδη για το β’ τρίμηνο ανακοίνωσε η BP, ενώ αύξησε το μέρισμά της, παρά το γεγονός ότι προειδοποιεί για σημαντικά χαμηλότερα περιθώρια διύλισης.

    Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης – το οποίο χρησιμοποιείται ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη – 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 2,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που καταρτίστηκε από το LSEG, σύμφωνα με το CNBC.

    Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αύξησε το μέρισμά της κατά 10% στα 8 σεντς ανά μετοχή ενώ επέκτεινε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της στο δ’ τρίμηνο, στα 1,75 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες.

    Επίσης, δεσμεύτηκε να ανακοινώσει επαναγορά μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων για το β’ εξάμηνο του 2024.

    Η BP ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,7 δισ. δολαρίων για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους και 2,6 δισ. δολαρίων για το β’ τρίμηνο του 2023.

    Η εταιρεία ανέφερε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και τα χαμηλότερα αποτελέσματα εμπορίας πετρελαίου θα μπορούσαν να πλήξουν τα αποτελέσματα της εταιρείας το β’ τρίμηνο κατά 700 εκατ. δολάρια.

    Προέβλεψε επίσης μια απομείωση μεταξύ 1 δισ. και 2 δισ. δολαρίων λόγω ενός σχεδίου μείωσης των λειτουργιών του διυλιστηρίου της στο εργοστάσιο Gelsenkirchen στη Γερμανία.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείας κατέγραφαν πτώση 2,33% στις 10:29 το πρωί της Τρίτης, ενώ σημειώνουν πτώση περίπου 2,8% από την αρχή του έτους.

    Στον αντίποδα η μετοχή της βρετανικής ανταγωνίστριας Shell, έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 8% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η μετοχή της αμερικανικής Exxon Mobil έχει κάνει άλμα άνω του 16%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google: Χάρτες θα ειδοποιούν για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ παίρνουν μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

    Μ. Τσατσαρώνης: Απόλυτα ελεγχόμενες οι ελλείψεις φαρμάκων – Έρχονται επενδύσεις 50 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ