Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

BP: Ανεβάζει τον πήχη για τη ζήτηση πετρελαίου και αερίου – Η πρόβλεψη για τα επόμενα 15 χρόνια

Murray Auchincloss φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

Murray Auchincloss, CEO BP φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

Σημαντική οικονομική επιβάρυνση θα προκύψει από την καθυστέρηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, προειδοποιεί η BP, η οποία επισημαίνει παράλληλα ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός αύξησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια ακόμα ένδειξη ότι η διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια επιβραδύνεται.

Oι προβλέψεις της BP περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή της για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η έκθεση έδειξε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα βρίσκεται περίπου στα 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2035 με βάση το σενάριο της BP που παρακολουθεί την τρέχουσα τροχιά του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση πάνω από 5% σε σχέση με την περσινή πρόβλεψη όταν η BP είχε μειώσει τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εάν ληφθούν υπόψη οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές ρύπων, η πρόβλεψη για τη ζήτηση αργού πετρελαίου ανέρχεται στα 80,2 εκατ. βαρέλια το 2035, περίπου 10% υψηλότερα σε σχέση με την περσινή πρόβλεψη.

Σχετικά με την πρόβλεψη για το 2050, η ζήτηση για πετρέλαιο με βάση την τρέχουσα τροχιά είναι 76,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι 73 εκατ. που προέβλεπε η BP πριν από έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η πρόβλεψη της BP για τη ζήτηση φυσικού αερίου το 2035 με βάση την τρέχουσα τροχιά ήταν 3% υψηλότερη σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις αναδυόμενες οικονομίες, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου προσφέρει στήριξη στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης: 

BP: Προειδοποίηση για πλήγμα έως 2 δισ. δολ. στα αποτελέσματα – Πτώση της μετοχής

Bulgargaz: Γιατί κινείται νομικά κατά της Gazprom ζητώντας €400 εκατ. αποζημίωση

Metlen: Έτσι θα γίνει το dual listing στο LSE- Γιατί η μετοχή έχει περιθώριο ανόδου 50%