• Ενέργεια

    BofA: Εκτόξευση στα 100 δολάρια για το Brent λόγω Fed και Κίνας

    • NewsRoom


    Ανάκαμψη στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο Brent ακόμα και στα 90 δολάρια το βαρέλι, από 76 δολάρια που τιμολογείται τώρα, βλέπει η BofA σε έρευνά της.

    Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και η πιθανότητα ενός επιτυχημένου ανοίγματος της Κίνας είναι οι λόγοι που σύμφωνα με τη αμερικανική τράπεζα, η παρατεταμένη πτώση των τιμών πετρελαίου θα ανακοπεί.

    Τον τελευταίο καιρό οι τιμές πετρελαίου μειώνονται, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στους φόβους για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η BofA εκτιμάει ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμα και τα 100 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο το 2023, η οποία θα ενισχυθεί από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και μια ενδεχόμενη μείωση παραγωγής από τον OPEC+.

    «Oι προβλέψεις μας για τη ζήτηση και τις τιμές πετρελαίου για το 2023 βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ανάπτυξη λόγω ζήτησης σε Κίνα και Ινδίας. Τυχόν καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία της Ασίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναμενόμενη τροχιά των τιμών μας», ανέφερε η τράπεζα.

    H Fed έτοιμη να βάλει φρένο

    Μετά το εξαντλητικό ράλι των επιτοκίων, όλα τα στοιχήματα δείχνουν ότι η Fed την Τετάρτη θα βάλει φρένο στις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, επιβραδύνοντας τον ρυθμό της από 75 μονάδες βάσεις, κατά τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, σε 50 μ.β.

    Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια, τα επιτόκια θα κυμαίνονται πλέον μεταξύ 4,25% και 4.50%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

    Οι αγορές συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες, παρά το γεγονός ότι έχουν διαψευστεί πολλές φορές από τη Fed. Ποντάρουν σε υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα στα επιτόκια μέσα στο 2023, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους.

    Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed έχει επισημάνει σε προηγούμενη ομιλία του ότι η πολιτική που ακολουθεί η Fed θα παραμείνει περιοριστική για «κάποιο χρονικό διάστημα», με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα επαναλάβει το ίδιο στην συνέντευξή του την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ρωσία εξετάζει μείωση παραγωγής πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν



    ΣΧΟΛΙΑ