ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Blue Sea Power, που εδρεύει στην Αθήνα, με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, προωθεί μέχρι στιγμής τρία έργα συνολικής ισχύος 272 MW σε ελληνικά νησιά.
Οι πλωτοί σταθμοί (φορτηγίδες), γνωστοί και ως FSRPs, θα χρησιμοποιηθούν στα νησιά Κω, Χίο και Λέσβο για να παρέχουν τόσο βασικό φορτίο όσο και ισχύ σε ώρες αιχμής, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -ηλιακή και αιολική- που τροφοδοτούν τα δίκτυα των νησιών χρειάζονται ενίσχυση.
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία που έχει αναλάβει το design, τη Houlder, στην παρούσα φάση εκπονούνται τα σχέδια της φορτηγίδας σε επίπεδο που να διασφαλίζει την κατ’ αρχήν έγκριση από το Lloyd’s Register, ενώ η εταιρεία θα υποστηρίξει την Blue Sea Power με το πακέτο σχεδιασμού για να εξασφαλίσει «κατάλληλες προσφορές» από τα ναυπηγεία.
Πρόκειται για τα πρώτα έργα Gas to Power στην Ελλάδα, με τα οποία και σηματοδοτείται η επιστροφή του επιχειρηματία Kωνσταντίνου Μητρόπουλου, πρώην βασικού μετόχου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου, στην κεντρική επιχειρηματική σκηνή στην Ελλάδα.
Η εταιρεία Blue Sea Power διαθέτει συγκεκριμένα άδειες για πλωτές μονάδες ενέργειας από φυσικό αέριο 80 MW στη Λέσβο, 120 MW στην Κω και 72 MW στη Χίο.
Τα σχέδια της Blue Sea Power
Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr, είχε δηλώσει σχετικά:
«Η εταιρεία Blue Sea Power (www.blueseapower.eu) προτίθεται να επενδύσει στην κατασκευή 3 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 120 MW (Κως), 72ΜW (Χίο) και 80MW (Μυτιλήνη) υψηλής ενεργειακής απόδοσης με καύσιμο ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο/βίο-ΥΦΑ) και μελλοντικά με δυνατότητα μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο προκειμένου για την καταρχήν μείωση (μέσω του φυσικού αερίου) και αργότερα ελαχιστοποίηση (μέσω του Υδρογόνου) της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Οι επενδύσεις είναι 100, 76 και 80 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και θα καλυφθούν με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων, και τραπεζικού δανεισμού συνδυασμένης δυτικής προέλευσης και με χαρακτηριστικά ΕSG αφού θα λειτουργούν και με βιοαέριο και υδρογόνο».
«Η μονάδα παραγωγής θα συντελέσει σε άμεση μείωση κατανάλωσης καυσίμου και μείωση εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Εξαιτίας τόσο της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου όσο και των μειωμένων εκπομπών η μονάδα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους παραγομένης ενέργειας προς όφελος όχι μόνο των κατοίκων των 3 ΜΔΝ αλλά και του συνόλου των Ελλήνων καταναλωτών (μέσω μείωσης των δαπανών ΥΚΩ). Περαιτέρω, η προτεινόμενη μονάδα, ως τελευταίας τεχνολογίας, έχει ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και θα συμβάλει στην επιπλέον διείσδυση των ΑΠΕ στα 3 νησιά», είχε τονίσει.
Όπως είχε αναφέρει επίσης, είχαν ήδη «δηλώσει ενδιαφέρον χρηματοδότησης της επένδυσης, 2 ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι και 3 ευρωπαϊκοί, αλλά και 2 αμερικάνικα και 3 ευρωπαϊκά Funds ως στρατηγικοί επενδυτές. Η τελική επιλογή θα γίνει πριν την επενδυτική απόφαση, που προγραμματίζεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με προγραμματισμό λειτουργίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για την πρώτη μονάδα και πρώτο εξάμηνο για την τελευταία. Οι μονάδες θα έχουν ελληνική σημαία και η ναυπήγηση θα γίνει σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, χωρίς να αποκλείεται η αξιολόγηση και μερική ναυπήγηση και σε ελληνικά ναυπηγεία με αντίστοιχη μεταφορά τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού, με έντονο αναπτυξιακό παράγοντα».
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε επίσης πως «οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα καλύπτουν τις ανάγκες των ΜΔΝ μέχρι τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα και μετά θα μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη των νησιών αλλά και να προσφέρουν στο κεντρικό σύστημα, αλλά και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι μονάδες έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη ευελιξία όπου θα μπορούν να προσφέρουν και υπηρεσίες αιχμής, εξισορρόπησης δικτύου για μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ».
Η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία για την προμήθεια ΥΦΑ, όπου θα προσφέρει ποσότητες και φορτία ΥΦΑ από τη Δυτική Αφρική και Αμερική εξασφαλίζοντας ενεργειακή ασφάλεια για την εφοδιαστική αλυσίδα. “Θα λειτουργούμε ως εισαγωγέας για την Ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νότια-Ανατολικής Μεσογείου σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή όπου αντίστοιχες μονάδες έχουν ζητηθεί από την εταιρεία. Επιπλέον, μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας θα περιλαμβάνει το μείγμα με Βίο-ΥΦΑ και υδρογόνο όπου η μονάδες είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν με τη σημαντική μείωση ρύπων», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.
Διαβάστε επίσης
Morgan Stanley: Top pick η μετοχή της Eurobank στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: €28,5 εκατ. από την ΕΤΕπ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 230MWp
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέστρεψε 6 ισραηλινά άρματα – Σφοδρές μάχες στα νότια σύνορα με το Ισραήλ
- ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά σε νίκη από τον πρώτο γύρο ο Φάμελλος με 49,76% στο 42% της ενσωμάτωσης(upd)
- Ουκρανία: Παρουσίασε συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik
- Αντώναρος για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουν ψηφίσει ούτε το 20% από τα νούμερα που δίνει η Κουμουνδούρου