ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εναγωνίως περιμένουν στις Βρυξέλλες τις απαντήσεις για το μπλακ άουτ που κατέρρευσε την Ιβηρική Χερσόνησο χθες, ενώ οι Ισπανοί διαχειριστές δείχνουν τα φωλτοβολταΐκά συστήματα και οι Ισπανικές αρχές εξετάζουν τώρα και το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
Σύμφωνα με το politico η απάντηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ισπανία και την Πορτογαλία και για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Η ΕΕ πιέζει την Ιβηρική Χερσόνησο, η οποία λειτουργεί εδώ και καιρό ως ενεργειακό νησί εντός του μπλοκ, να συνδεθεί καλύτερα με τα δίκτυα της Ευρώπης. Ήδη τη Δευτέρα, οι ειδικοί συζητούσαν κατά πόσον τέτοιες συνδέσεις θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στην πρόληψη των μαζικών διακοπών ρεύματος ή να θέσουν περισσότερες χώρες σε κίνδυνο να βιώσουν δευτερογενείς επιπτώσεις.
Υπήρχε επίσης έντονη συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σχετικά με το αν οι διακοπές ρεύματος ήταν έργο κυβερνο-σαμποτέρ που εξαπέλυσαν επίθεση στην Ευρώπη — παρόλο που δεν προέκυψαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ίσχυε κάτι τέτοιο.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν στενά συνδεδεμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας με λίγες διασυνοριακές συνδέσεις με τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, επιθυμεί εδώ και καιρό να αλλάξει αυτό το γεγονός, ενθαρρύνοντας ένθερμα τις χώρες της ΕΕ να κατασκευάσουν περισσότερες διασυνδέσεις. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια και θα διευκόλυνε τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τα σύνορα. Η Μαδρίτη, η Λισαβόνα και το Παρίσι έχουν επανειλημμένα δηλώσει την προθυμία τους να προχωρήσουν με αυτό το σχέδιο, αλλά η πρόοδος είναι αργή.
Παρόλο που η Ισπανία και η Γαλλία επιτέλους προχωρούν με μια νέα σύνδεση στη Χώρα των Βάσκων, η ένωση ρυθμιστικών αρχών ενέργειας της ΕΕ προειδοποίησε πέρυσι ότι δεν έχει απελευθερωθεί αρκετή χωρητικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις νομικές απαιτήσεις για κάτι τέτοιο.
Παραμένει ασαφές εάν περισσότερες συνδέσεις με την Ευρώπη θα είχαν μετριάσει τη συσκότιση.
Από τη μία πλευρά, περισσότερες διασυνοριακές συνδέσεις θα μπορούσαν να είχαν ενισχύσει την ικανότητα της Ισπανίας να εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση και να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε η Pratheeksha Ramdas, ανώτερη αναλύτρια ενέργειας στην εταιρεία συμβούλων Rystad. Η τρέχουσα περιορισμένη εμπορική ικανότητα της Μαδρίτης με τη Γαλλία «περιορίζει τις δυνατότητες ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση διαταραχών μεγάλης κλίμακας», είπε.
Ωστόσο, «η αυξημένη συνδεσιμότητα ενδέχεται να διακινδυνεύσει τη διάδοση της αστάθειας συχνότητας σε γειτονικά συστήματα», πρόσθεσε, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ντόμινο με διαδοχικές διακοπές ρεύματος σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Γιατί άργησε τόσο πολύ να ανακτηθεί το ρεύμα;
Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Σύμφωνα με τον Leonardo Meeus, καθηγητή με εξειδίκευση στην ηλεκτρική ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, οι διαχειριστές δικτύων πρέπει να ακολουθήσουν μια «τεχνικά πολύ περίπλοκη» διαδικασία για να επαναφέρουν σε λειτουργία το ενεργειακό σύστημα.
Και οι δύο χώρες πρέπει να αποκαταστήσουν τον εφοδιασμό «βήμα προς βήμα», βασιζόμενοι πρώτα σε ειδικές γεννήτριες, όπως υδροηλεκτρικές αντλίες, είπε.
Οι αρχές και στις δύο χώρες αρνήθηκαν να διατυπώσουν υποθέσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να προκάλεσε την ανισορροπία στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. | Blanca Millez/EFE μέσω EPA
Οι γειτονικές χώρες συμβάλλουν επίσης, με τον γαλλικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου RTE να προμηθεύει 700 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία μέσα σε λίγες ώρες από τη διακοπή ρεύματος. Τα φώτα άναψαν ξανά στις περισσότερες από τις βορειότερες και νότιες περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου αργά το απόγευμα, χάρη εν μέρει στις παροχές ενέργειας από τη Γαλλία και το Μαρόκο.
«Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται μέσω «διασυνδέσεων»», δήλωσε ο Σόλομον Μπράουν, καθηγητής με εξειδίκευση στα ενεργειακά συστήματα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των δικτύων, αλλά και ότι θα πρέπει να επανεκκινηθούν ξεχωριστά.
«Καθώς τα δύο δίκτυα έχουν υποστεί βλάβη, θα πρέπει να ανατροφοδοτηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι ο διαχειριστής του δικτύου θα ενεργοποιήσει σταδιακά βασικές γεννήτριες που θα αντιστοιχούν στους χρήστες (έτσι ώστε η παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αντιστοιχούν) σε περιοχές του δικτύου που αναπτύσσονται αργά, μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία ολόκληρο το σύστημα και στη συνέχεια να μπορεί να επανασυνδεθεί με εξωτερικά δίκτυα».
Διαβάστε επίσης:
Παπασταύρου: Όλοι οι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους αποκτούν ασφάλεια με το Προεδρικό Διάταγμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωνσταντινούπολη: Δεκάδες συλλήψεις έπειτα από κάλεσμα για διαδηλώσεις την Πρωτομαγιά
- Στουρνάρας: Προαναγγέλλει ακόμα μία μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2% – Δεν θα επηρεαστεί άμεσα η οικονομία μας από τους δασμούς Τραμπ
- ΟΠΑΠ: Από τις 14 Μαΐου η πληρωμή του υπόλοιπου μερίσματος για το 2024, ύψους 0,76 ευρώ ανά μετοχή
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρά κέρδη 818,3 εκατ. ευρώ το 2024, στα 6,9 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο – Δίνει μέρισμα 0,4 ευρώ
