ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η «κούρσα» της κυριαρχίας στην κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση τεχνολογία του υδρογόνου , έχει ξεκινήσει και μικροί και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι αλλά και βιομηχανίες σχεδιάζουν προτάσεις με στόχο την είσοδό τους στη νέα αγορά του υδρογόνου που σήμερα είναι στα σπάργανα.
Το υδρογόνο, θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την απανθρακοποίηση της οικονομίας, και η παραγωγή του αποτελεί πλέον κεντρικό στόχο κάθε μεγάλου ενεργειακού ομίλου που διεκδικεί παρουσία στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος. Ταυτόχρονα συμβάλλει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, δημιουργώντας και έτσι υπεραξίες.
Η χρήση του υδρογόνου, ως ενεργειακό καύσιμο, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία τόσο για τους ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στη νέα αυτή αγορά, όσο και για τις εθνικές οικονομίες που γρήγορα θα προετοιμαστούν ώστε να το υιοθετήσουν.
Οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil, Energean, Mytilineos και Copelouzos ετοιμάζονται να αδράξουν την ευκαιρία και με ισχυρά αντανακλαστικά σχεδιάζουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για να κυριαρχήσουν στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Στην πρόσκληση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο», κατατέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες 23 συνολικά προτάσεις.
Στα σχέδια κυριαρχεί το White Dragon στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μytilineos, η Cenergy, η ΤΕΡΝΑ, η πολωνική εταιρεία Solaris, αλλά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου 3.875 GW ηλεκτρολυτών έως το 2028. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, οι ηλεκτρολύτες θα παράγουν 16.000 τόνους/έτος πράσινου υδρογόνου και θα ενισχύσουν τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία.
Το White Dragon project επιχειρεί επενδύσεις 2.5 δις ευρώ σε ηλεκτρολύτες 1.5GW και εκτιμά 5Κ άμεσες θέσεις εργασίας. Το έργο αυτό σχεδιάζεται από 4 χώρες, μία εκ των οποίων και η Ελλάδα.
Enel Green Power: Σχεδιάζει το έργο Green Hydrogen-NEMO project, που αφορά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Θα παράγεται από έργα που θα αναπτύξει η εταιρεία, αιολικά ή φωτοβολταϊκά, και η χρήση του θα είναι για βιομηχανική χρήση σε εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης του Βόλου. Ο ηλεκτρολύτης έχει υπολογιστεί στο μέγεθος των 100 MW σε 6 συστοιχίες και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και να έχει διάρκεια ζωής 15 έτη.
Snam (leader της κοινοπραξίας που ελέγχει τον ΔΕΣΦΑ) – Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου): Με κοινή πρόταση οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν έργο παραγωγής υδρογόνου από εταιρεία που θα συστήσουν από κοινού. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Κοπελούζου έχει λάβει άδεια παραγωγής για την ανάπτυξη αιολικού υπεράκτιου πάρκου 212 MW στα ανοικτά του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Με δεδομένο ότι θα βρίσκεται πολύ κοντά στη στεριά δίνεται η δυνατότητα παραγωγής καθαρού υδρογόνου με ηλεκτρόλυση.
Motor Oil: Σχεδιάζει μονάδα παραγωγής υδρογόνου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας, το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών και τη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Η εταιρεία έχει εκπονήσει ήδη μελέτη για τη χρήση του υδρογόνου ως ναυτιλιακού καυσίμου διεθνούς αγοράς, ενώ η πρόταση περιλαμβάνει και σύνδεση της μονάδας που θα κατασκευαστεί με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ.
ΕΛΠΕ: Σχέδια για τη μετεξέλιξη του διυλιστηρίου της Ελευσίνας σε πρότυπο διυλιστήριο ενεργειακής μετάβασης, έχει η εταιρεία που στοχεύει στο «πρασίνισμα» του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης. Στο διυλιστήριο της Ελευσίνας προωθείται η υλοποίηση έργου «μπλε» υδρογόνου με μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και ένα πιλοτικό έργο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με ηλεκτρόλυση από ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα αναπτυχθεί εντός των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου.
ΔΕΗ: Η εταιρεία έχει δύο προτάσεις, μία για την κατασκευή μονάδας υδρογόνου ισχύος 100 MW στη Μεγαλόπολη και μία αντίστοιχης ισχύος στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης εξετάζε να μετατρέψει τη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου και υδρογόνου μετά το πέρας της περιόδου καύσης λιγνίτη.
Energean: Σχέδιο για την κατασκευή μικρής κλίμακας μονάδας μπλε υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καβάλα, κοντά στο κοίτασμα του Πρίνου. Ειδικότερα, η πρότασή της αφορά την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και εργοστασίου υδρογόνου στη Β. Ελλάδα, κοντά στον Πρίνο. Tο ύψος του project πλησιάζει τα 500 εκατ. δολάρια και εάν εγκριθεί, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 60 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, επομένως το project της Energean υπολογίζεται ότι θα βοηθούσε τη χώρα να μειώσει τις εκπομπές της περίπου κατά 2,5 εκατ. τόνους ή κατά 4%, με περαιτέρω μειώσεις να είναι δυνατές στο μέλλον
Watt & Volt: Επένδυση κοντά στα 15 εκ ευρώ σε τεχνολογία υδρογόνου σχεδιάζει η Watt and Volt την οποία σχεδιάζει να έχει υλοποιήσει μέχρι το 2023 σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και consortium εταιρειών.
Το προτεινόμενο έργο της WΑΤΤ+VΟLT (τύπου Green Hydrogen & E-Mobility) αφορά στην αξιοποίηση συνδυαστικών τεχνολογιών Υδρογόνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη φόρτιση ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Η εφαρμογή αυτή θεωρείται ότι θα αποτελέσει το επόμενο βήμα στο πλαίσιο του μοντέλου αστικής αλλά και μη αστικής/απομακρυσμένης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Mytilineos: Την είσοδό του στη δυναμική αγορά του υδρογόνου πραγματοποίησε η Mytilineos, με τη συμφωνία με την ιταλική NextChem με στόχο την κατασκευή μονάδας «πράσινου» υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία. Βάσει της Συμφωνίας, ο Τομέας RSD της MYTILINEOS θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση της NextChem και του Ομίλου Maire στις τεχνολογίες υδρογόνου, για να αναπτυχθεί στον εν λόγω τομέα.
Ο όμιλος είναι έτοιμος να εφαρμόσει διεθνώς όπου έχει ΑΠΕ το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που δημιουργεί σε συνεργασία με τη NextChem. Σημειώνεται ότι η NextChem διαθέτει τέσσερις τεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή υδρογόνου, με διαφορετικά επίπεδα έντασης άνθρακα και στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων πλατφορμών με μονάδες παραγωγής ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση. Αυτή η συνεργασία, για την ελληνική εταιρεία αποτελεί μόνο την αρχή καθώς σύντομα σκοπεύει να επεκτείνει την πρακτική αυτή και σε άλλες φωτοβολταϊκές μονάδες.
ΔΕΠΑ Εμπορίας-Σωληνουργεία Κορίνθου: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου (CPW) προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. Η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για να αναπτύξει και να επενδύσει στην τεχνολογία μεταφοράς υδρογόνου.
Αρχικό στάδιο της παραπάνω συμφωνίας, αποτελεί η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην Ελλάδα και η ανάλυση των προαπαιτούμενων για τη μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αεριου ώστε να υποστηρίζεται η διανομή υδρογόνου.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με δραστηριότητες προώθησης του υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe). Παράλληλα, διαμορφώθηκε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση πιθανών τεχνικών προκλήσεων στη μεταφορά αγωγών άλλων ανερχόμενων εναλλακτικών καυσίμων, όπως το βιομεθάνιο.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike