• Ενέργεια

    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ): Νέα διαβούλευση για τα τιμολόγια λιανικής-Από το 2022 οι αλλαγές

    ΡΑΕ: Προς προκήρυξη διαγωνισμού για είσοδο επενδυτών στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη - Αττική

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ


    Απο το 2022 πρόκειται να γίνουν οι αλλαγές στα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος, από τη ΡΑΕ, με στόχο την μεγαλυτερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς όπως διευκρίνισε σήμερα στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ Αθανάσιος Δαγούμας, θα δρομολογηθούν οι αλλαγές στο σωστό χρόνο.

    “Όλοι οι προμηθευτές έχουν τιμολόγια που τρέχουν και δεν θα παρέμβουμε σε αυτά”, σημείωσε, εξηγώντας ότι θα μπουν χρονοδιαγράμματα για τις όποιες αλλαγές. Παράλληλα ωστοσο η ΡΑΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους για τα υφιστάμενα τιμολόγια.

    Η ΡΑΕ πραγματοποιεί συζητήσεις με το Υπουργείο Ενέργειας για να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα περνάει στη ΡΑΕ το δικαίωμα αλλαγών στον Κώδικα Προμήθειας, αρμοδιότητα σήμερα του ΥΠΕΝ.

    Οι πρώτες αλλαγές αφορούν τα τιμολόγια της λιανικής τα οποία θα μπουν σε νέα διαβούλευση από την επόμενη εβδομάδα για να επιλεγεί η σωστή μορφή τους που θα εξασφαλίζει ότι ο καταναλωτής  μπορεί να αντιληφθεί τι πληρώνει και να έχει μια καθαρή σχέση με τον προμηθευτή.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ καταλήγει σε δύο είδη τιμολογίων: τα σταθερά τιμολόγια με ρήτρα αποχώρησης και στα κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα που θα κυμαίνεται σε συγκεκριμένο έυρος χωρίς ρήτρα αποχώρησης.

    Δηλαδή στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, ο καταναλωτής -αν θεωρεί ότι μπορεί να βρει καλύτερο στην αγορά-  θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς πέναλτι. “Θέλουμε ο κάθε προμηθευτής να επιλέγει ό,τι ρήτρα θέλει για τα τιμολόγιά του ωστόσο και ο καταναλωτής όταν υπογράφει να γνωρίζει το εκτιμώμενο ανώτατο και κατώτατο όριο,  να γνωρίζει τί προβλέπει η σύμβασή του και αν δεν είναι ικανοποιημένος να μπορεί να αποχωρεί από τη σύμβαση, χωρίς ρήτρα”, είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο κ.   Δαγούμας.

    “Όλη η ενεργειακή κοινότητα αντιμετωπίζει πλέον επιτακτικά την ανάγκη ενεργειακή μετάβασης ώστε να γίνει με όρους κοινωνικής συνοχής”, σημείωσε, τονίζοντας ότι  ΡΑΕ δεν φοβάται την ευθύνη και  πρέπει να έχει κύρος και παρεμβατικότητα. Έχουμε άριστη συνεργασία με Επιτροπή Ανταγωνισμού και Συνήγορο Καταναλωτή και όλοι μας ζητάνε να βάλουμε μια τάξη στην αγορά προμήθειας.

    “Είτε τα τιμολόγια που υποσχονται οι πωλητές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικοτητα, είτε οι καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν τα συμβόλαια”, όμως κάτι πρέπει να γίνει σημείωσε. Πλέον ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενεργός και να ξέρει τις πραγματικές του δυνατότητες.

    “Το εργαλείο σύγκρισης τιμών, υπάρχει εδώ και 9 μήνες και συνολικά από ότι δείχνει 387 τιμολογια φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Το εργαλείο βοηθά τον ανταγωνισμό και έχει παρει θετικά σχόλια”, σημείωσε ο κ. Δαγούμας. “Στο εργαλειο παραπόνων έχουμε 100 ήδη αιτήματα και έχουμε δώσει πρόσβαση στο συνήγορο του καταναλωτή”, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ.

    Σε σχέση με τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας στην αγορά προμήθειας, ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών τιμών. Όπως είπε  στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της αγοράς άλλαξε το καθεστώς και απαιτείται κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις εταιρείες, προς το ΔΕΔΔΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ. Κάποιες εταιρείες που για να μπορέσουν να τις καταθέσουν ενδεχομένως θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ανέφερε ο κ. Δαγούμας.

    Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση 



    ΣΧΟΛΙΑ