ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη περιπέτεια μπαίνει η αγορά ενέργειας από τον επόμενο μήνα, όταν θα ισχύσει η νέα ρύθμιση για τη διαμόρφωση των τιμολογίων, με βάση την πρόβλεψη για τις τιμές του επόμενου μήνα και όχι με βάση τις τιμές που είχαν τον προηγούμενο.
Οι εταιρείες ενέργειας με πρωτοβουλία Κώστα Σκρέκα, μετατρέπονται…σε στοιχηματικές εταιρείες που πρέπει να ποντάρουν σε μια τιμή ενέργειας για τον επόμενο μήνα….και να πέσουν μέσα ή έστω να μην πάει τελικά η Οριακή Τιμή Συστήματος πιο πάνω.
Όποιος προβλέψει τιμές πιο χαμηλά από εκεί που θα πάνε…καίγεται στις ζημιές, ενώ όποιος προβλέψει πιο πάνω, βγάζει κέρδος….
Έτσι, σε μια εποχή ακραίων διακυμάνσεων και αυξήσεων οι εταιρείες θα πρέπει να προβλέπουν τις τιμές της ενέργειας ένα μήνα πριν και για να μην κινδυνέψουν να μπουν μέσα, θα προεξοφλούν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι καταναλωτές θα διαλέγουν ποιο τιμολόγιο, είναι το φθηνότερο, κάθε μήνα, δηλαδή ποια εταιρεία θα προβλέπει χαμηλότερες τιμές. Κι όταν τους έρχεται ο μεγάλος λογαριασμός, θα μπορούν να αλλάζουν εταιρεία. Και οι εταιρείες, θα κινδυνεύουν κάθε μήνα, αν προβλέψουν πιο χαμηλά να γράψουν ζημιές, ή έτσι κι αλλιώς να γεμίσουν απλήρωτους λογαριασμούς.
Θα χρειάζονται υψηλά κεφάλαια κίνησης και κάθε μήνα θα βάζουν τις τιμές τόσο ψηλά, όσο ψηλά φοβούνται ότι θα πάνε. Οι τιμές δε θα διαμορφώνονται από μια φόρμουλα πραγματικών δεδομένων (όπως ήταν η ρήτρα), αλλά από το φόβο, ή τη σπέκουλα, ή την απλή σκέψη, ότι αν διαμορφωθούν τελικά χαμηλότερα θα έχουν κέρδη, αλλά αν διαμορφωθούν ψηλότερα θα έχουν ζημιές. Οπότε γιατί να ρισκάρουν, θα τις βάζουν όσο πιο ψηλά μπορούν….
Αυτό το επικίνδυνο σύστημα, δεν ήταν βέβαια αυτό που του πρότεινε η ΡΑΕ, η οποία είχε προτείνει η τιμές των προμηθευτών να διαμορφώνονται με φόρμουλα με βάση τα κόστη, που έμοιαζε όμως με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεν άρεσε, πολιτικά….
Πώς όμως φτάσαμε εδώ;
Η ρήτρα αναπροσαρμογής έπρεπε να φύγει. Η αρχική σκέψη ήταν να μπει πλαφόν λιανικής, δηλαδή οι προμηθευτές ενέργειας να μην αγοράζουν ενέργεια στην ακριβή οριακή τιμή συστήματος αλλά σε μια άλλη σταθερή. Έτσι η ρήτρα που μετακυλύει τις διακυμάνσεις της Οριακής Τιμής Συστήματος δε θα χρειαζόταν, και πράγματι ό,τι κι αν έκανε η Οριακή Τιμή Συστήματος η τιμή για τους καταναλωτές θα ήταν σταθερή.
Όμως αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης δεν πήρε την έγκριση της Κομισιόν και έτσι δεν έχουμε πλαφόν στην αγορά λιανικής, και οι προμηθευτές συνεχίζουν να αγοράζουν στην υψηλή τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, την οποία και μετά αναγκαστικά πρέπει να την εισπράττουν από τους καταναλωτές.
Μέχρι σήμερα, αυτό γινόταν στα κυμαινόμενα τιμολόγια, είτε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που εφάρμοζε τις αυξήσεις του μήνα που πέρασε πάνω στην ονομαστική χαμηλή τιμή κιλοβατώρας των συμβολαίων, είτε με άλλα κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα που κάθε μήνα διαμορφώνονταν στην τιμή της Οριακής Τιμής πάντα για το μήνα που πέρασε.
Η πολιτική δέσμευση όμως να φύγει η ρήτρα, έπρεπε να τηρηθεί.
Και θα μπορούσε να φύγει η ρήτρα -που προσδιόριζε πόσο πρέπει να αυξάνεται η σταθερά χαμηλή τιμή κιλοβατώρας ενός παλιού συμβολαίου, για να φτάσει την Οριακή Τιμή-, με κυμαινόμενα τιμολόγια άμεσα συνδεδεμένα με την Οριακή Τιμή.
Δηλαδή οι καταναλωτές να πλήρωναν την τιμή κιλοβατώρας στα επίπεδα της Οριακής Τιμής του κάθε μήνα που έκλεινε.
Έτσι ουσιαστικά θα πληρώναμε το ίδιο με το τιμολόγιο με ρήτρα αφού θα ενσωματωνόταν στην τιμή κιλοβατώρας η αύξηση της Οριακής Τιμής. Όμως τουλάχιστον θα ήταν μόνο το πραγματικό κόστος…όχι και παραπάνω.
Όμως, τότε δε θα μπορούσαν να μην πληρώσουν και να αλλάζουν εταιρεία κάθε μήνα. Και πολιτικά, δεν άρεσε η ιδέα μεγάλων λογαριασμών που θα πνίγουν τα νοικοκυριά, χωρίς αυτά να έχουν και μια άλλη επιλογή….
Επέλεξαν να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν εταιρείες και να αυξάνουν οφειλές, ακόμη κι αν το σύστημα αυτό μπορεί να φέρει πρόσθετη αύξηση τιμών, κίνδυνο ζημιών για τις εταιρείες και αύξηση της αβεβαιότητας…
Υψηλές τιμές και απλήρωτοι λογαριασμοί
Για να μπορούν οι καταναλωτές από πριν να ενημερώνονται για τιμές και να επιλέγουν εταιρεία, οδηγήθηκαν στο νέο σύστημα τιμολόγησης, όχι με βάση το πραγματικό κόστος του μήνα που πέρασε αλλά την πρόβλεψη του επόμενου μήνα!
Χωρίς μια διαβούλευση με τους προμηθευτές, ώστε να τους πουν, ότι έτσι εκτός από το όποιο κόστος της κιλοβατώρας θα εμπεριέχει και “την ενσωμάτωση του μελλοντικού κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού” ή αλλιώς το φόβο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.
Και ταυτόχρονα το υπουργείο “κλείνει το μάτι” στον καταναλωτή και δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει εταιρεία κάθε μήνα και να μην πληρώνει τους υψηλούς λογαριασμούς του, αφού θα μπορεί κάθε μήνα να πάει σε άλλη εταιρεία.
Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 10 Ιουλίου, όταν θα μάθουμε όλοι τις τιμές που θα πληρώσουμε την κιλοβατώρα τον Αύγουστο και τότε οι μάσκες θα πέσουν.
Θα αποκαλυφθεί τί ακριβώς φέρνει το νέο σύστημα που έχει την υπογραφή του υπουργού Ενέργειας, το οποίο για να εξαφανίσει τη ρήτρα, όχι μόνο θα αυξήσει την τιμή της κιλοβατώρας στο ύψος της Οριακής Τιμής Συστήματος, αλλά ακόμη υψηλότερα.
Και σε περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, με τις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας να ξεφεύγουν προς τα πάνω με κάθε δήλωση κάποιου Ρώσου, το παιχνίδι «πλήρωσε την ενέργεια στην τιμή που προβλέπει ο προμηθευτής», θα μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα….
Φτάσαμε στο σημείο, να παρακαλάμε να μας αφήσει και τα κυμαινόμενα με ρήτρα ή με μόνο την Οριακή Τιμή Συστήματος, που είναι σκέτο πραγματικό κόστος ενέργειας χωρίς το στοίχημα για το που θα πάει η τιμή της κιλοβατώρας τον άλλο μήνα….Αλλιώς, αν τα καταργήσει….ρήτρα θα λέμε και θα κλαίμε…
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Σκρέκας: Ο Μηχανισμός χονδρεμπορικής θα φέρει 6 δισ. το επόμενο 12μηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρέθυμνο: Θανάσιμος τραυματισμός 43χρονου από πτώση δέντρου στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου
- ΗΠΑ: Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ θα παραστεί στην επίσημη τελετή προεδρικής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Ζαχαράκη: Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για τους επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
- Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ποιες είναι οι τιμές πώλησης ανά τ.μ. – Πόσο στοιχίζουν αντίστοιχα πολυτελείς κατοικίες σε Νίκαια και οι Κάννες