Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, είναι πεπεισμένη ότι η ζήτηση θα αυξηθεί έντονα φέτος καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά την οικονομία της και η αεροπορική αγορά ανακάμπτει.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι όσον αφορά την επιστροφή της ζήτησης στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αρχίζουμε να βλέπουμε καλά σημάδια να βγαίνουν από την Κίνα. Ας ελπίσουμε ότι, τους επόμενους δύο μήνες, θα δούμε περισσότερη ανάκαμψη στην οικονομία εκεί».

1

Η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών αγγίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή περίπου τα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας σύμφωνα με τον Nasser, δηλαδή περίπου το μισό από ό,τι πριν από ένα χρόνο. «Αυξάνεται», είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν το 2022. Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε σχεδόν στα 130 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κατρακύλησε τους τελευταίους μήνες καθώς οι οικονομίες της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης επιβραδύνθηκαν. Διαπραγματεύεται στα 86,80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 1% από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Πολλές τράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc., αναμένουν ότι θα ανέβει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επικαλούνται μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εκείνη την εποχή, τα χαμηλά αποθέματα καυσίμων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και τη δυνατότητα μείωσης των ρωσικών εξαγωγών καθώς η Δύση αυστηροποιεί τις κυρώσεις.

Ο Nasser επανέλαβε ότι οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή πετρελαίου. Η αδρανής δυναμικότητα ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μόλις πάνω από τη συνολική ζήτηση των 100 εκατομμυρίων βαρελιών και πιθανότατα θα μειωθεί καθώς η Κίνα τελειώσει τα lockdown για τον κορωνοϊό, είπε.

Ο κόσμος χρειάζεται 4 έως 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως νέας παραγωγής μόνο για να αντισταθμίσει τη φυσική πτώση στα υπάρχοντα κοιτάσματα, σύμφωνα με τον CEO.

«Περιβαίνουμε σε μια κατάσταση όπου διαβρώνουμε την πλεονάζουσα χωρητικότητα και τυχόν διακοπές του εφοδιασμού θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο», είπε.

«Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση παρόμοια με το φυσικό αέριο», είπε, αναφερόμενος στο πώς οι τιμές για τα καύσιμα εκτινάχθηκαν στο ισοδύναμο των 250 δολαρίων το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να συνεχίζει να αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας, ακόμη και όταν τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται πιο δημοφιλή και οι επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αντισταθμίζει μέρος της ζήτησης για πετρέλαιο», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Ωστόσο, η κατανάλωση αργού «θα είναι σίγουρα υψηλότερη το 2030».

 

Διαβάστε επίσης:

Καραμανλής: Η μεγάλη πρόκληση στην ηλεκτροκίνηση είναι πως θα βάλουμε φορτιστές παντού