ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσφέρει κίνητρα για την προσθήκη μονάδων αποθήκευση ενέργειας σε άδειες για έργα ΑΠΕ, επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ.
Αν και προκηρύχθηκε πριν δύο μέρες η πρώτη δημοπρασία για έργα ισχύος 450MW που θα λάβουν επενδυτική, αλλά και ετήσια λειτουργική ενίσχυση για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας τους και αναμένεται μαζί με τους επόμενους διαγωνισμούς συνολικά να λάβουν επιδότηση συνολικά 1Gw για μονάδες αποθήκευσης φέτος, η ανησυχία είναι έντονη ότι αυτά δεν αρκούν.
Χρειάζονται πολύ περισσότερες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας άμεσα, για να μπορέσει να συνεχιστεί η διείσδυση των ΑΠΕ.
Και η νέα πρόταση, που θα τεθεί προς το νέο υπουργό Ενέργειας, από την επόμενη εβδομάδα, στοχεύει να αυξήσει τα MW της αποθήκευσης άμεσα, συμπληρώνοντας τα υπάρχοντα έργα ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα στόχος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες από τις αιτήσεις ΑΠΕ που αναμένουν όρους σύνδεσης, να επιλέξουν να πάρουν άδεια αποθήκευσης ενέργειας, και έτσι από τη μια να αποσυμπιεστεί η μεγάλη ουρά των αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, και από την άλλη, να αυξηθούν τα έργα ΑΠΕ που έχουν και αποθήκευση.
Απαραίτητη η αποθήκευση για να είναι βιώσιμες οι ΑΠΕ
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα που έχει ήδη φτάσει το 50% στο ενεργειακό μίγμα, για να μπορέσει να συνεχιστεί πρέπει να ξεπεράσει δύο σημαντικά εμπόδια.
Το πρώτο αφορά στις διασυνδέσεις, καθώς είναι μεγάλη η ουρά των αιτήσεων που αναμένει όρους σύνδεσης από το Διαχειριστή, και το δεύτερο αφορά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων, που πλήττεται από το ενδεχόμενο περικοπών της λειτουργίας τους, όταν μειώνεται η ζήτηση.
Πλέον, είναι αναγκαίο να γίνουν γρήγορα όσο γίνεται περισσότερες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, για να μπορέσει να συνεχίσει πάνω από το 50% η διείσδυση των ΑΠΕ.
Ο κατειλημμένος ηλεκτρικός χώρος από εν λειτουργία ΑΠΕ και από ΑΠΕ με οριστικές προσφορές σύνδεσης σε ισχύ το 2022 έφθασε στα 23,4GW.
Το 2022, ο ΑΔΜΗΕ χορήγησε Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης 5,7GW που αντιστοιχεί σε 2.129 σταθμούς, ενώ κατά πληροφορίες το 2023 επιπλέον 7GW αναμένεται να λάβουν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, ο στόχος για συνολική ισχύ ΑΠΕ από 19GW το 2030 που προέβλεπε το ΕΣΕΚ του 2019 αναβαθμίζεται στα 27,8GW, νούμερο που αναμένεται να ξεπεραστεί από τους νέους όρους σύνδεσης που θα δοθούν μέσα στο 2023.
Ειδικότερα, η πρόβλεψη για τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι ότι θα φτάσουν το 2030 τα 23,8GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, από 15,1GW που ήταν ο προηγούμενος στόχος.
Συγκεκριμένα, ο στόχος για τα φωτοβολταϊκά αναβαθμίζεται στα 14,1GW το 2030 και στα 34GW το 2050.
Ο πήχης για τους υδροηλεκτρικούς-αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς διαμορφώνεται στα 4GW, στα ίδια σχεδόν επίπεδα (3,9GW) με τον ΕΣΕΚ του 2019.
Για να μπορέσουν όμως τα έργα αυτά να λειτουργήσουν, χρειάζονται αποθήκευση ενέργειας και η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ συναρτάται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης. Στο ΕΣΕΚ ο στόχος για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από 1,5GW αυξάνεται στα 8,1GW (5,6GW από μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και 2,5 GW από μονάδες αντλησοταμίευσης).
Η αποθήκευση είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, της συνάρτησης δηλαδή της παραγωγής τους με τις καιρικές συνθήκες.
Η ενέργεια που δεν καταναλώνεται όταν υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή αποθηκεύεται και διοχετεύεται στο σύστημα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο.
Αρμόδιοι φορείς και επενδυτές διαπιστώνουν στην πράξη εδώ και περίπου δύο χρόνια το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται για την ευστάθεια του συστήματος από τη μεγάλη διείσδυση πράσινης ενέργειας χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης.
Οι διαχειριστές ηλεκτρικών συστημάτων όλης της Ευρώπης καταφεύγουν σε περικοπές πράσινης παραγωγής προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο μπλακ άουτ.
Το Χρονοδιάγραμμα του πρώτου Διαγωνισμού για την αποθήκευση
Μέχρι τις 10 Ιουλίου μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα πρώτα έργα αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Χρονοδιάγραμμα Ανταγωνιστικής Διαδικασίας
Υποβολή ερωτημάτων Ενδιαφερομένων επί της Προκήρυξης της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας | Από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης σε ΦΕΚ έως τις 30.06.2023 ώρα 10:00 π.μ. |
Έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής | Από την ημερομηνία δημοσίευσης της Προκήρυξης σε ΦΕΚ |
Λήξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής | 10.07.2023 ώρα 23:59 |
Προσκόμιση πρωτότυπου εγγράφου (Hard Copy) Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής και παραλαβή από τη ΡΑΕ | Έως τις 12.07.2023 και ώρα 15:00 |
Υποβολή ηλεκτρονικού αντιγράφου Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής από το φορέα έκδοσης. | Έως τις 12.07.2023 και ώρα 15:00 |
Αξιολόγηση αιτήσεων από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. | 10.07.2023 – 02.08.2023 |
1η Απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ. – Έκδοση Προσωρινού Καταλόγου Επιλεγέντων και Αποκλεισθέντων Συμμετεχόντων | 03.08.2023 |
Υποβολή Ενστάσεων | 04.08.2023 – 07.08.2023 ώρα 15:00 |
Αξιολόγηση Ενστάσεων | 07.08.2023 – 09.08.2023 |
2η Απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ. – Οριστικά Αποτελέσματα Αξιολόγησης (Οριστικός Κατάλογος Επιλεγέντων, Αποκλεισθέντων και Επιλαχόντων Συμμετεχόντων) – Ενημέρωση Συμμετεχόντων | 10.08.2023 |
Διαβάστε επίσης:
Prem Watsa, Karel Komarek, Emanuele Grimaldi, Henry Holterman: Γιατί επενδύουν στην Ελλάδα
Helleniq Energy: Νέο μοντέλο ανάπτυξης στις ΑΠΕ – Προτεραιότητα η αποθήκευση ενέργειας
Coca-Cola HBC: Εξαγόρασε την ιδιοκτήτρια της βότκας Finlandia έναντι 220 εκατ. δολ.
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εμπορικό ισοζύγιο με την Ρωσία: Ελλειμματικό και τον Οκτώβριο
- Πούτιν: Σταθερή η ρωσική οικονομία παρά τις εξωτερικές απειλές – Ανησυχητικά υψηλός ο πληθωρισμός
- Optima Bank για HELLENiQ ENERGY: Μειώνει την τιμή στόχο, παρά την υψηλή μερισματική απόδοση
- Jumbo: Αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 1,05 εκατ. ευρώ