ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά το συνωστισμό έργων στην ελληνική αγορά αποθήκευσης ενέργειας, η ελληνική αγορά συνεχίζει να προσελκύει ενδιαφέρον και οι αιτήσεις για νέα έργα είναι δεκάδες κάθε μήνα.
Αιτήσεις 56 έργων αποθήκευσης ενέργειας από 29 εταιρείες συνολικής ισχύος 692,7 MW περιλάμβανε ο κύκλος αδειοδοτήσεων έργων αποθήκευσης Απριλίου που ανακοίνωσε χθες η ΡΑΑΕΥ, μεταξύ των οποίων ήταν και έργα διεθνών επενδυτών.
Οι αιτήσεις του Απριλίου, αφορούσαν κυρίως έργα με μπαταρίες ενώ μια εταιρεία η FREENERGY 3 έκανε αιτήσεις για 7 έργα αντλησιοταμίευσης ισχύος 10 MW έκαστο σε Εύβοια, Βοιωτία, Αιτολωακαρνανία και Αρκαδία.
Το μεγαλύτερο έργο ήταν η αίτηση της ισπανικής ZARASUN 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ για 100 MW αποθήκευση με μπαταρία στην Κοζάνη. Η ZARASUN 1 ανήκει στην ισπανική Grupozaragosa που αναπτύσσει στην Ελλάδα 10 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 512 MW.
H γαλλική QAIR ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ αιτήθηκε για 50 MW αποθήκευση με μπαταρία στη Ροδόπη. Όπως αναφέρει η εταιρεία, «η Qair έχει φιλόδοξους στόχους για την Ελλάδα, δεδομένου του ελκυστικού ηλιακού και αιολικού δυναμικού της χώρας, καθώς και του σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου της Ελλάδας. Ένα τοπικό γραφείο έχει ιδρυθεί στην Αθήνα από το 2021 και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο έργων βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου που χαρακτηρίζεται ως «στρατηγική επένδυση» από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο επωφελείται από μια γρήγορη διαδικασία έγκρισης. Η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί περαιτέρω, όχι μόνο σε παραδοσιακά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στην υπεράκτια αποθήκευση αιολικής ενέργειας, υδρογόνου και μπαταριών».
Παρουσία στις αιτήσεις Απριλίου είχε και η HELIOS BESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ της Ουκρανικής MMT για δύο έργα μπαταρίας 18MW και 10MW στη Ροδόπη.
Στα 100 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην αποθήκευση έως το 2030
Η ισχύς των μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες στην Ευρώπη από 10,3 GW τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να πενταπλασιαστεί στα 55 GW έως το 2030 και να φτάσει τα 126 GW έως το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών της Aurora, οι οποίοι προσδιορίζουν τις νέες επενδύσεις στα 100 δισ. ευρώ έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων των έργων ανανέωσης ισχύος (repowering).
Η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ουγγαρία, θεωρούνται από τους μελετητές της Aurora, οι πιο ελκυστικές αγορές για μικρομεσαίους επενδυτές. Ωστόσο, ως πιο ελκυστικές αγορές για επενδύσεις σε συστήματα μπαταριών (BESS) προσδιορίζονται εκείνες της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.
Ειδικότερα, η Ιταλία ηγείται της κατάταξης βάσει τους στόχου που έχει θέσει για την εγκατάσταση συστημάτων με μπαταρίες 50 GWh έως το 2030 και το άνοιγμα βοηθητικών αγορών για τις μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές (BESS). Ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία στην οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί μπαταρίες συνολικής ισχύος 4,3 GW που εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστεί στα 10,6 GW, με ελκυστικές ροές εσόδων να ενισχύουν τη θέση της βρετανικής βιομηχανίας μπαταριών. Η Γερμανία, η οποία ξεπέρασε την I-SEM της Ιρλανδίας (Integrated Single Electricity Market / Ολοκληρωμένη Ενιαία Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας) ως κορυφαία αγορά, κατατάσσεται στην τρίτη θέση χάρη στις ισχυρές προοπτικές της αγοράς και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
ΡΑΑΕΥ: Υπέγραψε MoU με τη Ρυθμιστική Αρχή της Αιγύπτου
ΕΣΠΕΝ: Παρεμβαίνει θεσμικά στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ για τα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού
Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Έρχεται σχέδιο προτεραιοποίησης μπαταριών – Μάχη επενδυτών για τις διασυνδέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασιλίσσης Όλγας: Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η ανάπλαση – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Μπρα ντε φερ ΡΑΑΕΥ – ΔΕΔΔΗΕ για το WACC: Ως 7,2% θέλει η ΡΑΑΕΥ-Σήμερα οι αποφάσεις
- Νέα πλατφόρμα για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής – Πώς θα λειτουργεί
- Συμμαχία Χαρδαλιά – ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο
