ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Kiril Petkov είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο νεότερος Πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Μετράει μόλις 100 ημέρες στην πολιτική, όμως έχει ήδη δώσει το στίγμα του και έχει κερδίσει ένα κοινό μεγαλύτερο από το βουλγαρικό. Καταχειροκροτήθηκε μιλώντας στους Δελφούς, το προηγούμενο Σάββατο στο Delphi Forum, και εκεί παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο mononews.gr.
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του για τα κοινά σχέδια συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας στην ενέργεια καθώς μας συνδέει η κοινή δέσμευση να φέρουμε φθηνή ενέργεια στην περιοχή. Στο πλαίσιο σύμπραξης της χώρας μας στην αύξηση της δυναμικότητας του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, όπως δηλώνει, προετοιμάζονται οι προτάσεις της Βουλγαρίας προς την ελληνική κυβέρνηση ενώ προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση αγωγού ΙGB. Πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια οδική διασύνδεση Αλεξανδρούπολης – Κωνστάντζα, μια εμπορική οδός που θα συνδέσει τα Βαλκάνια, και ονειρεύεται τα Βαλκάνια ενωμένα να γίνονται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης.
Τονίζει τη σημασία της καταπολέμησης της διαφθοράς σε κάθε κράτος, για να αποφεύγεται η ανάμειξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στα εσωτερικά της κάθε χώρας, μιλά για την ανάγκη η Ευρώπη να αυτονομηθεί από τη Ρωσία και προειδοποιεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια.
– Ποια είναι τα σχέδια συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στην ενέργεια και σε ποιους άλλους τομείς θεωρείτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον;
Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στα ενεργειακά θέματα με πρώτη προτεραιότητα τον αγωγό IGB που θα φέρει αζέρικο αέριο στη Βουλγαρία και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει μέχρι και το 90% των εισαγωγών του ρωσικού αερίου της Βουλγαρίας.
Σκεφτόμαστε επίσης κοινά ενεργειακά έργα, όπως να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του πυρηνικού σταθμού μας και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κοινό project με την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει πελάτης, αλλά έχουμε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα για τη συμμετοχή της Ελλάδας. Από τη στιγμή που έχουμε κοινό ενδιαφέρον να εξασφαλίσουμε χαμηλού κόστους ενέργεια για τις χώρες μας υπάρχει πάντα και ο τρόπος να χρηματοδοτήσουμε αυτό το project. Εκτιμώ ότι εφόσον έχουμε δεσμευμένη ζήτηση στην περιοχή, που πιστεύω ότι έχουμε, δε θα είναι πρόβλημα η χρηματοδότηση στο project.
Προς το παρόν έχουμε εκφράσει την κοινή δέσμευσή μας με την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να φροντίσουμε να φέρουμε στην περιοχή φθηνή ενέργεια που να μην εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή μελετάμε τις επιλογές που έχουμε, θα ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας και θα τις υποβάλουμε στην ελληνική κυβέρνηση.
Έχουμε πολλά κοινά projects επίσης όσον αφορά τη διασύνδεση από Νότο προς Βορρά. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος από την Κωνστάντσα της Ρουμανίας, προς την Αλεξανδρούπολη κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, που σχετίζεται με τη δυνατότητα κινητικότητας του ΝΑΤΟ. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα λιμάνι βασικό για το ΝΑΤΟ και σημαντικό εμπορικό λιμάνι για τις χώρες μας.
Βαλκάνια Ενωμένα και γρήγορα αναπτυσσόμενα
– Είστε νέος πολιτικός, ποιο είναι το όνειρό σας για το μέλλον;
Το όνειρό μου για το μέλλον των Βαλκανίων είναι για μια περιοχή που είμαστε 65 εκατ. κάτοικοι όλοι μαζί, αν δεν σταθούμε στα σύνορα, ενώσουμε τις υποδομές μας διασυνοριακές διασυνδέσεις και κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερες διασυνοριακές δράσεις σε επιχειρήσεις, επιστήμες, συνέδρια και στην εκπαίδευση θα γίνουν η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή στην Ευρώπη.
Διαφθορά: Να μην κλείνουμε τα μάτια
-Μιλάτε συχνά για τη διαφθορά και τη σημασία της καταπολέμησής της όχι από την κάθε χώρα αλλά και συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα μπορούσε να γίνει γι αυτό;
Πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά και να μη λέμε η μικρή διαφθορά συγχωρείται. Όποιος κι αν συσχετίζεται με οποιουδήποτε είδους διαφθορά πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Είναι όπως όταν στη Νέα Υόρκη ήθελαν να καθαρίσουν την πόλη και ο δήμαρχος της πόλης δεν επέτρεπε ούτε καν ένα μικρό γκράφιτι. Η μικρή διαφθορά μπορεί να γίνει μεγάλη. Και χρειαζόμαστε νέους νόμους, Επιτροπή ενάντια στη Διαφθορά συνεργασία με τον εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυστηρά πρόστιμα για τέτοιες περιπτώσεις και νόμο για τους κρυφούς πληροφοριοδότες. Το συζητάμε τώρα το θέμα της διαφθοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις Βρυξέλλες.
Πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί στην Ευρώπη να μειώσουμε την εθνική διαφθορά στα κράτη μέλη για αποφύγουμε τις παρεμβάσεις ξένων χωρών στην κάθε χώρα ξεχωριστά και την Ευρώπη.
Το ερώτημα είναι γιατί όλα αυτά τα χρόνια επιτρέψαμε να κλείνουμε τα μάτια στη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Αναρωτιόμουν για τη χώρα μου, που έχουμε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, γιατί δε διαφοροποιήσαμε τις πηγές ενέργειας. Αυτό που συνέβη στη Βουλγαρία, είναι ότι επελέγη να προχωρήσει ο Turkish stream μέσω του οποίου, θα πέρναγε το ρωσικό αέριο από την Τουρκία, Βουλγαρία Σερβία στην Ουγγαρία ώστε να αντικαταστήσει το πέρασμα από την Ουκρανία, κάτι που είχε γεωπολιτική σημασία για τη Ρωσία.
Το κόστος για τη Βουλγαρία ήταν 1,5 δισ. ευρώ και προς έκπληξη μας η Βουλγαρία δεν είχε πρόσβαση στο αέριο.
Το άλλο project που δεν προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB θα κόστιζε 250 εκατ. ευρώ και θα εξασφάλιζε στη Βουλγαρία διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού με αζέρικο αέριο και LNG. Δηλαδή επελέγη το σχέδιο που πληρώσαμε 1,5 δις. χωρίς να εξασφαλίζει αέριο για τη Βουλγαρία και όχι ένα τόσο σημαντικό έργο όπως ο IGB. Τώρα όμως θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο προς όφελος του βουλγαρικού λαού.
Ο λόγος που έγινε η παραπάνω επιλογή είναι η διαφθορά στη Βουλγαρία, που χρησιμοποιήθηκε ως ένα εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Πρόσφατα συνέλαβα τον προηγούμενο Πρωθυπουργό λόγω διαφθοράς, και το γραφείο του χρησιμοποιούσε καινούργια Rangerovers που του είχε παραχωρήσει η εταιρεία κατασκευής του Turkish Stream.
Αν αντιμετωπίζουμε την εθνική διαφθορά σαν κάτι που αφορά μεμονωμένα κράτη μέλη, δε βλέπουμε ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη. Ανοίγω αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η εξάρτηση από τη Ρωσία πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο ο καθένας μόνος του πρέπει όλοι μαζί, με κάποιο κοινό πλαίσιο για όλες τις χώρες.
Προσοχή στην προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια
– Υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια;
Βλέπουμε τον κίνδυνο αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια σαν ένα αποτέλεσμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια και είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι η ρωσική εξωτερική πολιτική λειτουργεί μέσα από τη διαφθορά στα εθνικά κράτη. Οι ίδιοι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να κερδίσουν εις βάρος του κράτους τους θα μπορούσαν να συνεργαστούν με μια άλλη χώρα για να εξασφαλίσουν κέρδος ακόμη και εις βάρος της χώρας τους. Πρέπει να πολεμήσουμε τη διαφθορά για να μειώσουμε την ανάμιξη ξένων χωρών στις χώρες μας.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μιλάμε για το πρόβλημα και να αναζητούμε λύσεις. Ένα βήμα είναι η Ευρωπαία Εισαγγελέας να έχει εξουσία στο διασυνοριακό ξέπλυμα χρήματος.
Στη Ρωσία δεν πρέπει να δείξουμε επιείκεια. Πρέπει να είμαστε πολύ ισχυροί και να είμαστε ενωμένοι. Η θέση μας πρέπει να είναι από κοινού και δυνατή. Είμαστε η ισχυρότερη αγορά του κόσμου και πρέπει να διαπραγματευόμαστε από κοινού. Η Ρωσία δεν πρέπει να παίζει με τα διαφορετικά μέλη και αυτό εξαρτάται από μας από τις ηγεσίες των χωρών και την ηγεσία της Ευρώπης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση