Το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο Delphi Forum.

Τόνισε ότι η διαδικασία είναι μακροχρόνια, και ότι η απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση θα ληφθεί σε ένα χρόνο, και η απόφαση για εκμετάλλευση του κοιτάσματος σε 2 χρόνια.

“Σημείωσε ότι  είναι μεγάλη διαδικασία και μακροχρόνια. Προσπαθούμε να την κάνουμε όσο πιο μεθοδικά μπορούμε. Αφήσαμε πίσω πάνω από τις μισές περιοχές που έχει η εταιρεία για έρευνα και εξόρυξη και έχουμε επικεντρωθεί σε δύο στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης”.

“Σε 12 μήνες θα λάβουμε απόφαση για ερευνητική γεώτρηση και σε 24 μήνες η απόφαση για εκμετάλλευση’, ανέφερε.

Ο Κ. Σιάμισιης εξέφρασε επιφύλαξη για τις δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης στις ΑΠΕ και τόνισε την αναγκαιότητα της ενεργειακής μετάβασης.

“Η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος και θα γίνει. Αν θα γίνει σε μια ή περισσότερες δεκαετίες δεν είναι βέβαιο, αλλά θα γίνει. Επίσης, είναι ένας τρόπος λειτουργίας, με το βλέμμα στις αλλαγές που έρχονται.

Σημείωσε όμως ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με μία κίνηση, “Κόστος, ασφάλεια εφοδιασμού και περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι οι κρίσιμοι παράγοντες στην ενέργεια και γι αυτό δεν μπορούμε να μεταβούμε μια κίνηση στις ΑΠΕ. Το σύστημα δεν είναι ακόμη ώριμο για να εξαρτηθεί από τις ΑΠΕ”, τόνισε.

Στον τομέα της διύλισης, όπως είπε οι στόχοι είναι λειτουργική αριστεία, μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού και βελτιστοποίηση διαδικασιών, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και άνοιγμα στις νέες τεχνολογίες όπως η δημιουργία υβριδικής παραγωγής ενέργειας.

Στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι ο στόχος είναι 1 GW χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, στη Ρουμανία 200 + 500 MW ενώ στην Κύπρο σύντομα ανακοινώνουμε την έναρξη εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος μας είναι τα 2 GW και μετά θα περιμένουμε λίγο γιατί οι ΑΠΕ έχουν θέματα που πρέπει να λυθούν.

Οι ΑΠΕ, σημείωσε,  έχουν σοβαρές προκλήσεις, όπως το θέμα του ηλεκτρικού χώρου,  και τόνισε ότι είναι σημαντική η  ανάπτυξη της αποθήκευσης στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, όχι για τις μεγάλες αποδόσεις αλλά γιατί είναι απαραίτητη.

Τέλος, για τη μετοχή της εταιρείας, σημείωσε ότι είναι καθοριστικό να αυξάνεται το free float για να υπάρχει διαθεσιμότητα για τους επενδυτές, καθώς τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας απαιτούν και τη στήριξη των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης

Στο Λουξεμβούργο για Eurogroup και Ecofin ο Κωστής Χατζηδάκης