Στον ρόλο των επιχειρήσεων στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης αναφέρθηκε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, CEO Olympia Group, ως προσκεκλημένος στο συνέδριο Berlin Global Dialogue.
Όπως τόνισε η επιχειρηματική κοινότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση μέσω καινοτομιών, επενδύσεων και στρατηγικών αλλαγών, με στόχο τη δημιουργία, αποθήκευση και διάθεση ενέργειας όπου χρειάζεται.
Σήμερα, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση καινοτομιών, λόγω κατακερματισμένων αγορών, υπερβολικών κανονισμών και ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Όπως τόνισε: «Στα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη καλείται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, λαμβάνοντας αποφάσεις, όπως για τις μορφές συνεργασίας με την Κίνα για υποδομές αποθήκευσης ενέργειας ή αν θα επενδύσει σε δική της αλυσίδα εφοδιασμού, ειδικά σε ότι αφορά την παραγωγή στοιχείων κελιών για μπαταρίες. Μια ισορροπημένη λύση μπορεί να είναι η συνεργασία, αντί για την χρήση προστατευτικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος και την διαθεσιμότητα ανάλογων προϊόντων και να καθυστερήσουν ουσιαστικά την ενεργειακή μετάβαση. Η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στα σημεία όπου μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία, αντί να επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτησία από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, που προς το παρόν κρίνεται ανέφικτo».
Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στις σημαντικές προκλήσεις στην καινοτομία και την παραγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα επενδύουν ήδη σε μπαταρίες επόμενης γενιάς με ορίζοντα το 2030, ενώ η Ευρώπη μένει πίσω. Όπως επεσήμανε: «Το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να εστιάσει σε τομείς με προστιθέμενη αξία, όπως η ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης και τεχνολογίες αιχμής, όπως δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις και η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης είναι κρίσιμες για την πρόοδο. Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει το χάσμα καινοτομίας με ΗΠΑ και Κίνα όπου η διαφορές είναι τεράστιες. Πρέπει να στοχεύσει σε έξυπνες παρεμβάσεις όπως οι φοροαπαλλαγές, για αποθήκευση ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και αποθήκευση ενέργειας από επιχειρήσεις, ενώ η θέσπιση μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων, όπως η εγγυημένη απορρόφηση παραγωγής, θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Αθανασόπουλος είπε: «Δεν μπορείς να περιμένεις άφθονη σοδειά αν αλλάζεις συνεχώς τις καλλιέργειες, καθυστερείς τη φύτευση ή αφήνεις τα χωράφια ακαλλιέργητα επειδή τελείωσαν οι επιδοτήσεις. Η ενεργειακή μετάβαση δεν διαφέρει: απαιτεί συνεχή καλλιέργεια της καινοτομίας, σταθερές επενδύσεις και πολιτικές που προσφέρουν μακροπρόθεσμη βεβαιότητα. Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο τεχνική ή οικονομική πρόκληση — είναι ζήτημα στρατηγικής εστίασης. Πρέπει να μετατοπιστούμε από τους βραχυπρόθεσμους κύκλους σε ένα όραμα που ευθυγραμμίζει τις τεχνολογικές μας φιλοδοξίες με πρακτική υποστήριξη. Καλλιεργώντας την καινοτομία, μειώνοντας τους επενδυτικούς κινδύνους και σταθεροποιώντας τη ζήτηση, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη όχι μόνο θα συμμετάσχει στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, αλλά θα ευημερήσει μέσα σε αυτήν».
Το Berlin Global Dialogue είναι μια ετήσια, υψηλού επιπέδου συνάντηση κορυφαίων παγκόσμιων ηγετών από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Στόχος του είναι η ανταλλαγή ιδεών και η προώθηση διαλόγου για σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση, η γεωπολιτική, η οικονομία και η τεχνολογία. Το φόρουμ συγκεντρώνει προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε κρίσιμα προβλήματα.
Η σημασία του Berlin Global Dialogue έγκειται στη δυνατότητα που προσφέρει για διεθνή συνεργασία και χάραξη πολιτικών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ενεργειακή μετάβαση και η καινοτομία. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, μπορούν να επιτευχθούν συμφωνίες που επηρεάζουν το παγκόσμιο σκηνικό και να διαμορφωθούν στρατηγικές που επηρεάζουν το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης και της διεθνούς σταθερότητας.