Ανακοινώνεται και επίσημα κατά πάσα βεβαιότητα σήμερα η σημαντική συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ομίλου Κοπελούζου, για την επένδυση στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, για την οποία είχατε διαβάσει στο mononews στις 4 Οκτωβρίου.

Η ΔΕΗ θα κατέχει στο νέο σχήμα το πλειοψηφικό μερίδιο του 51%, μαζί με το μάνατζμεντ, με τους άλλους δύο εταίρους να μοιράζονται το υπόλοιπο 49%. Η επένδυση, εκτιμώμενου κόστους 350-400 εκατ ευρώ, αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε ρεύμα των χωρών των Βαλκανίων, αφού το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.

Όλοι οι εταίροι της επένδυσης διαβλέπουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια θα πέσει, καθιστώντας το ξανά ένα άκρως ελκυστικό καύσιμο.

Η ανάπτυξη διεθνώς πληθώρας FSRUs, δηλαδή LNG terminals, εκ των οποίων τέσσερα δρομολογούνται εντός Ελλάδος, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χαμηλές τιμές αερίου και καθιστούν ελκυστική μια τέτοια επένδυση. Το ίδιο ισχύει για το γεγονός ότι το αέριο θα αποτελέσει αναπόφευκτα το μεταβατικό καύσιμο για την επόμενη 20ετία, κατά την οποία οι ΑΠΕ θα καθίστανται σταδιακά κυρίαρχες στο ενεργειακό μείγμα.

Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου CCGT, θα εγκατασταθεί κοντά στις υποδομές LNG (FSRU) που σχεδιάζει η Gastrade, μέτοχοι της οποίας είναι μεταξύ άλλων και οι δύο εταίροι της νέας επένδυσης (Κοπελούζος, ΔΕΠΑ). Η άδεια για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW χορηγήθηκε από την ΡΑΕ στην Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου την Άνοιξη του 2019.

Το πλεονέκτημα της νέας μονάδας είναι ότι θα είναι στρατηγικά τοποθετημένη σε μια περιοχή υψηλής γεωπολιτικής σημασίας με πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG και λιμενικές υποδομές. Η μονάδα θα μπορεί να καλύψει ενεργειακές ανάγκες και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Με 51% στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με ΔΕΠΑ και όμιλο Κοπελούζου- Με τις προδιαγραφές χαμηλών ρύπων του taxonomy