Η μείωση εκπομπών ρύπων με συγκεκριμένες πολιτικές  στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του 2022, σημείωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας προχθές στη Γενική Συνέλευση του ΣΠΕΦ (του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά). Όπως είπε, έρχεται ενεργειακό πολυνομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που θα αφορά τόσο τη β’ φάση της απλοποίησης της αδειοδότησής τους όσο και τα δύο θεσμικά πλαίσια για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά.

Το 2022 θα είναι ένα κομβικό ενεργειακό έτος, κατά το οποίο θα ξεδιπλωθούν οι πολιτικές του υπουργείο Ενέργειας που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση, θα ψηφιστεί ο Κλιματικός Νόμος, θα ενισχυθούν με νέα νομοσχέδια η ΑΠΕ και θα προωθηθεί ο εξηλεκτρισμός, οι διασυνδέσεις και η απολιγνιτοποίηση.

Το ενεργειακό κόστος παραμένει μείζον θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, είπε η κα Σδούκου, όπως και τις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας και το υπουργείο το παρακολουθεί στενά αναπροσαρμόζοντας την πολιτική του κάθε μήνα με βάση τα δεδομένα.

Οι ΑΠΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα αποτελούν μια από τις 5 προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο για το 2022. «Θα προχωρήσουμε σε έμπρακτη στήριξη των ΑΠΕ με πολιτικές, διαγωνισμούς, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ενίσχυση των διμερών συμβολαίων», σημείωσε η κ. Σδούκου. «Σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η β’ φάση απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και θα έρθει ένα ενεργειακό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά», πρόσθεσε.

Όπως είπε, σημαντικό πρόβλημα είναι το πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ, καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί σήμερα αιτήσεις συνδέσεων 10 GW.

Άλλη προτεραιότητα είναι η σύνταξη ενός πιο φιλόδοξου σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Θα αναθεωρηθεί το ΕΣΕΚ και θα ψηφιστεί ο κλιματικός νόμος, καθώς ο στόχος της μείωσης εκπομπών άνθρακα θα είναι κεντρικός με τις πολιτικές του ΕΣΕΚ.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση και την αποδοτικότητα και θα έρθουν νέα προγράμματα ανάλογα με το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια.

Τέταρτη, η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, με νέα  σχέδια ανάπτυξης των δικτύων φόρτισης και νέα προγράμματα με κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως τα Greco islands για έξυπνα και πράσινα νησιά. Εξίσου σημαντική και η επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ να φτάνουν τα 4 δις. μέχρι το 2032 από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος τα 2,7 δις. ευρώ θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το 2026.

Τέλος, ειδικό βάρος, τόνισε η κυρία Σδούκου, έχει για το υπουργείο έχει η επιτυχής υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης.