ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις για τη θωράκιση του ηλεκτρικού μας συστήματος, να επισπευσθεί η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας,, να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις φ/β, αιολικών και υπεράκτιων πάρκων αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υποδομών για να εξασφαλιστεί μέσω των ΑΠΕ η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Αναφερόμενη στην πρόοδο που σημειώνεται στη διείσδυση των ΑΠΕ, η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι το 2021 προστέθηκαν 1,5 GW νέων ΑΠΕ από τα 7,7 GW που έχουμε θέσει στόχο ως το 2030, δηλαδή το 20% του στόχου το πρώτο έτος. Σημαντική αύξηση σημείωσε και η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, με 29 νέα έργα ισχύος 340 MW και επένδυσης 350 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε 4,4 GW αιολικών πάρκων που ξεπερνάνε το στόχο που είχε τεθεί και για το 2022 που ήταν να φτάσουμε στα 4,2 GW αιολικών πάρκων.
Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο, σημείωσε, πρόκειται να μπει σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ για την επιτάχυνση της αδειοδότησης, την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά με στόχο να ψηφιστεί το Μάρτιο. Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, σημείωσε ότι μέχρι το 2025 θα γίνουν 8 διαγωνισμοί για να προστεθούν 3 GW στι σύστημα με διαφορετικές τιμές εκκίνησης ανά τεχνολογία. Ο πρώτος διαγωνισμός, όπως είπε θα ανακοινωθεί σύντομα για να υλοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2022.
Επίσης, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο 2ος κύκλος του Προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, ενώ σύντομα θα προχωρήσουν και νέα προγράμματα Εξοικονομώ για δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές