Τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας  τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός Ρευστότητας για την αγορά ενέργειας προκειμένου οι εταιρείες του κλάδου  να μην αντιμετωπίσουν και πρόβλημα ρευστότητας, εν μέσω των έκτακτων συνθηκών που έχει  δημιουργήσει η πανδημία.

Το υπουργείο Ενέργειας εκτιμώντας ότι αν η σημερινή κατάσταση καραντίνα συνεχιστεί οι απώλειες εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου μπορεί να γίνουν ένα σοβαρό πρόβλημα, κινήθηκε έγκαιρα στο να διαμορφώσει ένα ταμείο που θα μπορεί να παρέχει δάνεια στις εταιρείες για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Η κρίση που έχει δημιουργήσει η καραντίνα λόγω της πανδημίας μπορεί να δημιουργήσει δύο ειδών προβλήματα στην αγορά ενέργειας, μείωση της ζήτησης  -που μπορεί να φέρει μείωση άνω του 10% και πρόβλημα εισπραξιμότητας.

Αφορμή για την ενεργοποίηση του υπουργείου Ενέργειας ήταν η ενημέρωση από τη ΔΕΗ τις προηγούμενες ημέρες ότι η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει ήδη σε ποσοστό 30% ενώ  το 42% των εισροών από λογαριασμούς ρεύματος φτάνει στα ταμεία της ΔΕΗ μέσω εισπρακτικών εταιρειών. Την ίδια στιγμή και το σύνολο της αγοράς  ενέργειας εξέφρασε στο υπουργείο την ανησυχία του για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος από τις 220.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία τους  ενώ μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ένα πιθανό ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη γενικότερη αναταραχή.

Δάνεια από το Μηχανισμό

Στόχος του υπουργείο είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, να δημιουργηθεί ένας Μηχανισμός Ρευστότητας που θα λειτουργεί με εγγυήσεις, ώστε οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και   να αποφευχθεί κρίση ρευστότητας στην αγορά. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται η σχετική ρύθμιση, οι οποία θα προσδιορίζει τι μέρος των εγγυήσεων θα καλύπτει  το ελληνικό Δημόσιο.

Ουσιαστικά η ρύθμιση θα προβλέπει τη χορήγηση δανείων και με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται, ειδικά για τις εταιρείες προμήθειας, το ενδεχόμενο να εκχωρούν, έναντι των δανείων, λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών υψηλότερης ονομαστικής αξίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ώστε με αυτό το «μαξιλάρι» εξασφαλισμένο, οι εταιρίες προφανώς να μπορέσουν να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους πελάτες τους την κρίσιμη αυτή περίοδο

Μέτρα ελάφρυνσης

Ήδη οι εταιρείες του κλάδου άρχισαν να εφαρμόζουν τέτοια μέτρα:

ΗΡΩΝ: Μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος Ήρων. Συγκεκριμένα, χαρίζεται ο ΦΠΑ του ρεύματος των οικιακών παροχών για όλο τον Απρίλιο, ενώ χορηγείται έκπτωση 12 ευρώ και δωρεάν ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας με την εγγραφή κάθε νέου ή υφιστάμενου πελάτη στο e-bill, ώστε να λαμβάνει το λογαριασμό του ηλεκτρονικά (αφορά 12μηνη παραμονή στην εταιρεία).

ΔΕΗ: Κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ από τις 26 Μαρτίου και για τρεις μήνες, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των πελατών της επιχείρησης είναι:

  • Δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης.
  • Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες κατηγορίας Β’ & Γ’ (ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ). Οι ευάλωτοι πελάτες-δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.
  • Έκπτωση 5 ευρώ για όλους τους πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους. Η ΔΕΗ συμβουλεύει όλους τους καταναλωτές να εγγραφούν από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους στην υπηρεσία e-bill και να επωφεληθούν τόσο από τις απλοποιημένες διαδικασίες, όσο και από την έκπτωση στους λογαριασμούς τους. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πληρωμή του λογαριασμού μέσω της ιστοσελίδα της επιχείρησης ήταν και παραμένει χωρίς προμήθεια.
  • Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh, ώστε να μην επιβαρυνθούν από τις υψηλές καταναλώσεις για όσο διάστημα παραμείνουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις, που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται.

Τα μερίδια στην αγορά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεί που δημοσιεύτηκαν  τον Μάρτιο του 2020,  το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε στο 69,65% τον Φεβρουάριο έναντι 71,48% τον Ιανουάριο και 71,75% τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο μηνιαίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ξεχωρίζει, επίσης, η άνοδος της Protergia που “έσπασε” για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα του 6%, κλείνοντας τον μήνα με ποσοστό 6,08% από 5,61% τον Ιανουάριο του 2020.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους κύριους εναλλακτικούς παρόχους καταγράφουν και αυτοί αυξήσεις στα ποσοστά τους.

Αναλυτικά, η εικόνα στο σύνολο των εναλλακτικών παρόχων διαμορφώνεται ως εξής:

 

Μυτιληναίος (Protergia): 6,08 (5,61) με 2,97% στη ΧΤ, 3,08% στη ΜΤ και 0,02% στην ΥΤ.

Ήρων: 5,51 (5,18) με 3,18% στη ΧΤ και 2,33% στη ΜΤ.

Elpedison: 4,83 (4,64) με 2,90%, 1,69%  και 0,23%.

Watt & Volt: 2,70 (2,63) με 2,20 στη ΧΤ και 0,50% στη ΜΤ.

NRG: 2,56 (2,26) με 1,16% και 1,40%.

Volterra: 1,77 (1,75) με 0,89% και 0,88%.

Αέριο Αττικής (Φυσικό Αέριο): 1,32 (1,19) με 0,75% και 0,57%.

Volton: 1,01 (1,03) με 0,98% και 0,03%.

ΕΠΑ ΘΕΣΣ (ZeniΘ): 1,01 (0,97) με 0,79% και 0,22%.